spirytyzm a (rzekomo)Biblia

Wszystko o Spirytyzmie w Internecie: ciekawe strony, nagrania, linki do książek w wersji elektronicznej, informacje o ciekawych aukcjach.

Re: spirytyzm a (rzekomo)Biblia

Postautor: Nikita » 30 paź 2010, 16:45

[
każdy uzurpuje sobie monopol na tzw.jedyną słuszną Prawdę.Widocznie dużo się jeszcze musimy nauczyć w czasie rozlicznych wcieleń.

Musze niestety powiedziec, ze ostatnio mialam odczucie, ze Ty atalio takze uzurpujesz sobie monopol na jedyna prawde...twierdzac, ze medytujacy to lenie...to twoja prawda ale nie muisi byc moja...i twoj ton zabolal mnie....
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Luperci Faviani » 30 paź 2010, 17:05

Jestem przekonany, że Atalia miała na myśli tylko osoby, które poza medytacją nie robią niczego innego. Np. mnich zamknięty w klasztorze, nieustannie kontemplujący Bożą doskonałość jest bezużyteczny i takiego należałoby zagonić do jakiejś pracy.
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: atalia » 30 paź 2010, 18:24

Zdaje się,że już o moim nicku kiedyś pisałam,ale to było dawno,więc powtórzę.
Gdy rejestrowałam się już prawie rok temu na forum,nie miałam pojęcia,jaki nick wybrać i pierwsze ,co mi przyszło do głowy,to słowo Atalia,które jakoś tak samo pojawiło się w mojej głowie.Nigdy nie znałam nikogo o tym,dość zresztą pretensjonalnym imieniu,ani nie miałam związanych z nim żadnych innych skojarzeń.Pomyślałam-jeśli ma być Atalia,to niech będzie i już.
Dopiero później przeczytałam w wiki,co to była za osoba i co zrobiła-gdybym posiadała tę wiedzę wczesniej,przenigdy bym takiego nicka nie wybrała.Ale postanowiłam już go nie zmieniać-jakoś paradoksalnie się do niego przywiązałam.Jednakże nie utożsamiam się z tą postacia ani jej czynami.
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: atalia » 30 paź 2010, 18:29

Jeszcze w innej sprawie-jeśli ktoś kiedykolwiek poczuł się urazony moim tonem,to przepraszam :oops:
Taka już uroda mojego pisania-czasem nieco ponosi mnie moj polemiczny temperament.Pewnie będzie mnie to kosztować kilka dodatkowych inkarnacji. :cry:
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: cthulhu87 » 30 paź 2010, 20:12

Przepraszam, ale czytałem sobie rano Biblię i mnie zamurowało jak przeczytałem:

"A gdy Atalia, matka Achazjasza, dowiedziała się, że jej syn nie żyje, postanowiła wytrącić cąłą rodzinę królewską domu Judy." Druga Księga Kronik, 22, 10

Akurat czy to postać dobra czy zła, to rzecz drugorzędna, chodzi mi raczej o kontekst.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: atalia » 30 paź 2010, 21:07

Tak,też zwrócilam na to uwagę,ale nie mam zamiaru,bron Boże,nikogo wytracać.
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: sigma » 30 paź 2010, 21:45

Luperci Faviani pisze: ... Np. mnich zamknięty w klasztorze, nieustannie kontemplujący Bożą doskonałość jest bezużyteczny i takiego należałoby zagonić do jakiejś pracy.

Wietnamczyk Thich Nhat Hanh, buddysta zen, jest mnichem. Do klasztoru wstąpił w wieku 16 lat, po 7 latach został mnichem. Łatwo jest przekonać się o wkładzie pracy tego człowieka w pokój na świecie. Ale medytacji uczył się w klasztorze. I medytacja stała się fundamentem jego rozumienia rzeczywistości. Idącym zbierać rannych i zabitych podczas wojny w Wietnamie doradzał żeby zawsze najpierw powąchali kwiat. I wykonując swoją pracę mogli dzięki temu pamiętać o innych barwach świata ...

Od dawna prowadzi kursy medytacji zen, głównie we Francji i USA. Medytować nauczył się zaś w klasztorze u wytrwałych praktyków.

To trochę tak jak z nauką śłusarki: nauczyć można się tylko u takiego kto zajmuje się ślusarką jako głównym swoim zajęciem.

Jeden z japońskich nauczycieli zen w USA napisał że przeciętny Amerykanin jest zdania że buddyści zajmują się w życiu czterema czynnościami: spaniem, jedzeniem, wydalaniem i medytacją ...

8-)
Piotr

Kto zwycięża innych, jest silny. Kto zwycięża siebie, jest wielki.
sigma

Postautor: cthulhu87 » 30 paź 2010, 22:59

atalia pisze:Tak,też zwrócilam na to uwagę,ale nie mam zamiaru,bron Boże,nikogo wytracać.

Tym się nie przejmuj, mamy jeszcze inną Atalię:

"Atalia brazylijska (Attalea funifera) – gatunek rośliny z rodziny arekowatych o długości liści do 6cm. Rośnie w wilgotnych lasach wschodniej Brazylii"
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: sigma » 31 paź 2010, 00:17

Piotr

Kto zwycięża innych, jest silny. Kto zwycięża siebie, jest wielki.
sigma

Postautor: atalia » 31 paź 2010, 09:57

Sigmo,ależ ten człowiek pracuje i to bardzo cieżko-dzieli się z ludźmi swoją wiedza i doświadczeniem;LF z pewnością nie takie osoby miał na mysli.
A jeśli chodzi o atalie,zdecydowanie blizsza jest mi ta roślinna,zresztą mam lekkiego bzika na punkcie roślin. :)
atalia
spirytystka
spirytystka

PoprzedniaNastępna

Wróć do Spirytyzm w Internecie