Chico Xavier

Dyskusje o książkach związanych z tematyką spirytystyczną i dostępnych w Polsce. Recenzje, zapowiedzi, streszczenia książek zagranicznych.

Re: Chico Xavier

Postautor: atalia » 21 paź 2010, 12:04

Fragmencik z książki "Ewolucja w dwóch światach",spisanej przez Chico Xaviera we współpracy z Duchem Andre Luizem:
"From the atomic crystallizations and from the minerals,from virus to protoplasm,from bacteria and amoebas,algae and vegetables of the pre-Cambrian period to the fetuses and the Lycopodiaceae,the trilobites and cysticidia,the Cephalopoda,Foraminifora and radiolarians of the Silurian terrains,the spiritual principle reached the Porifera(sponges) and coelenterates of the Palozoic era,sketching out the skeletal structure".
I tak dalej,przez 219 stron.
Chyba nie muszę wyjaśniać,dlaczego nie przetłumaczyłam teko tekstu na polski.Autor książki "Chico Xavier,Medium of the Century" ,Guy Lyon Playfair,przyznał,że przy tłumaczeniu powyższego tekstu zdarł słownik,a dzieło "Ewolucja w
dwóch światach"(Evolution in Two Worlds)dotychczas zostało opublikowane wyłącznie po portugalsku,najwyraźniej nie znalazł się odważny,który porwałby się na tę translację.

Tutaj ciśnie się na usta pytanie skierowane do zaprzysięgłych ateistów i sceptyków:w jaki sposób elementarnie wykształcony człowiek,mieszkający w głuchej brazylijskiej prowincji,bez dostepu do Wikipedii(dzieło zostało napisane w r.1948)czy bibliotek uniwersyteckich był w stanie napisać książkę o podobnym stopniu zaawansowania,zwłaszcza w odniesieniu do użytej w nim terminologii naukowej ,no jak?
Czy ktoś podniesie rękawicę?Hm...na tym forum pewnie nie...
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: methyl » 21 paź 2010, 12:23

atalia pisze:"From the atomic crystallizations and from the minerals,from virus to protoplasm,from bacteria and amoebas,algae and vegetables of the pre-Cambrian period to the fetuses and the Lycopodiaceae,the trilobites and cysticidia,the Cephalopoda,Foraminifora and radiolarians of the Silurian terrains,the spiritual principle reached the Porifera(sponges) and coelenterates of the Palozoic era,sketching out the skeletal structure".

Ha!!!
Wiedziałem !!! 8-)
atalia pisze:"(Evolution in Two Worlds)dotychczas zostało opublikowane wyłącznie po portugalsku,

Atalio,
a skąd dorwałaś to po angielsku?
arecki

"Wiedza to jedyny skarb podążający za swym właścicielem" - przysłowie chińskie
Awatar użytkownika
methyl

Postautor: atalia » 21 paź 2010, 12:33

W Walencji na kiermaszu-był tam niewielki wybór ksiażek po angielsku-głównie po portugalsku i hiszpansku.Cienka ta biografia nosi tytuł "Chico Xavier-Medium of the Century",a autorem jest angielski pisarz i dziennikarz Guy Lyon Playfair.
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: atalia » 21 paź 2010, 13:14

Oczywiście cytowany przeze mnie fragment pochodzi z ksiażki Playfaira.
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Voldo » 21 paź 2010, 14:12

atalia pisze:"From the atomic crystallizations and from the minerals,from virus to protoplasm,from bacteria and amoebas,algae and vegetables of the pre-Cambrian period to the fetuses and the Lycopodiaceae,the trilobites and cysticidia,the Cephalopoda,Foraminifora and radiolarians of the Silurian terrains,the spiritual principle reached the Porifera(sponges) and coelenterates of the Palozoic era,sketching out the skeletal structure".

Y.. Tak... po bakterii chyba przestałem rozumieć tekst :P

A pytanie o to, w jaki sposób jest na prawdę dobrym pytaniem.
Więc trzeba zapamiętać.
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: methyl » 21 paź 2010, 14:48

Voldo pisze:w jaki sposób

Wydaje mi się, że na mocy PRAWA POSTĘPU. 8-)
arecki

"Wiedza to jedyny skarb podążający za swym właścicielem" - przysłowie chińskie
Awatar użytkownika
methyl

Postautor: atalia » 21 paź 2010, 17:19

Hm...powiedz to sceptykowi... 8-)
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Voldo » 21 paź 2010, 18:00

Dziwnie mi się widzi, że sceptycy by zaczęli ew. coś pokrętnie wyjaśniać, ew. powiedzieli, że ich to nie interesuje i tyle :P
Albo oczywiście zmieniliby pogląd na świat.
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: konrad » 22 paź 2010, 10:29

Mam wrażenie, że książka ta została już przetłumaczona na inne języki, na pewno na francuski (http://edicei.com/pt/detalhe.php?id=101). Możliwe, że sama biografia Chico jest nieco starsza, stąd taka informacja. Ja też zakupiłem jeden jej egzemplarz dla PTSS, więc wszystkie osoby, które chciałyby ją przeczytać zapraszam do zapisywania się do stowarzyszenia :) Ruszamy właśnie z mini-projektem wypożyczalni książek. Jest jeszcze w powijakach, ale od czegoś musimy zacząć.

Ja też ją sobie wrzuciłem do mojego planu, ale za jakiś czas :)

PS. Tłumacz Chico na francuski Pierre-Etienne Jay mówił, że załamywał się czasem, bo nawet jak udawało mu się pojedyncze słowa przetłumaczyć, to i tak spędzał długie godziny, żeby rozgryzać sens niektórych wypowiedzi Ducha Andre Luiza.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: atalia » 22 paź 2010, 11:08

Podałam informację zawartą w książce Playfaira,jednak okazała się ona nieaktualna-i bardzo dobrze!Konradzie,gratuluję odwagi-toż to bedzie tytaniczna robota! :)
atalia
spirytystka
spirytystka

PoprzedniaNastępna

Wróć do Literatura spirytystyczna