Nikita pisze: Kiedys bylo pruskie wychowanie ...
Nie tak dawno, z mojego przynajmniej punktu widzenia. Moja Matka wielokrotnie podkreślała że pruskie wychowanie to właściwie najlepsze z możliwych. Babcia chodziła do szkoły realnej w dzisiejszym Bytomiu (wtedy
Beuthen) w okresie, z grubsza, I wojny światowej. Stąd te przekonania, jakże mylne ...
Ja, mając dziś 47 lat, uważam że to nie jest najlepsze z możliwych wychowywanie dziecka. Ale do tego musiałem dojść sam ...
konrad pisze:Nikita pisze:Ludzie byli sa i beda egoistami ...
Kiedyś nie będą ...
Będą zawsze. Pojęcie "zdrowy egoizm" jest znane i uznane przez wielu. A ponieważ człowiek nie jest i nie będzie nigdy doskonały, nie będzie też całkiem zdrów a więc zawsze będzie też cierpiał na "chory egoizm".
konrad pisze: ... jak obserwujemy historię świata, dostrzegamy, że obok niesamowitego rozwoju intelektualnego, ludzkość małymi kroczkami rozwija się też moralnie ...
Małymi.
konrad pisze: ... jeśli weźmiemy takiego "przeciętnego" człowieka z dzisiejszych czasów i takiego np. ze średniowiecza, różnica będzie ogromna.
Tak. Ten ze średniowiecza nie miał chipsów, komputera, szamponu i broni maszynowej.
ps.: Napisałem po prostu co mi przyszło do głowy, gdybym bardziej pomyślał to pewnie coś jeszcze by mi przyszło.