Szukam pomocy

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Szukam pomocy

Postautor: atalia » 30 wrz 2010, 12:13

Widzę,ze nie przeczytałeś wypowiedzi Wildera Penfielda a odpowiadasz jedynie wybiórczo i znowu stosując nieczciwe chwyty retoryczne.Na takim poziomie NIE ZAMIERZAM polemizowac.Nawet nie zajrzałes do wymienionych przeze mnie ksiażek,a juz orzekasz,ze są one nic nie warto;wierzysz w biologię wykładaną w liceum-przecież poziom tejze to wiedza sprzed stu lat przed...(oj,ta niepoprawnosć polityczna).
Nie potrzebuję wzorów matematycznych dla zrozumienia zasad fizyki kwantowej,tak samo jak nie potrzebuję znać dokładnej budowy kończyn,po to by chodzić,czy znać zasady sklądni gramatycznej,by delektować się pięknem literatury.A propos...ciekawi mnie Twoje zdanie w sprawie roli obserwatora przy załamaniu funkcji falowej światła,czyli tzw.Interpretacji Kopenhaskiej?(Czytaj teraz gorączkowo,powodzenia)
Jeszcze raz mówię i podkreślam,że wszelkie nieuczciwe ataki ,typu "ad personam"będe ignorowac -nie zamierzam zniżac się do takiego poziomu.Jakże mam dyskutowac z kims ,kto swoja wiedzę o tym,ze świadomosć umiejscowiona jest w mózgu opiera na naukach wyniesionych z liceum.
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: methyl » 30 wrz 2010, 14:33

Seth pisze:Bo o ile pamiętam, powszechnie wiadomym, choć chyba nie dla Ciebie, jest to że mózg, i biochemiczne procesy w nim zachodzące generują świadomość i psychikę.

Trafiłes na forum, gdzie większość jego użytkowników odrzuca tę teorię. Tracisz tylko czas usiłując nam wmówić coś innego. Nie powinno Cie boleć, że są ludzie myślący inaczej i wierzący w coś innego. Z tonu Twych wypowiedzi wynika, że nie znosisz żadnego sprzeciwu, jesteś istotą skorą do wpadania w złość i gardzisz odmiennym zdaniem innych. Generalnie lubisz się chełpić swoją wiedzą, w której wielkość, wspaniałość i wręcz absolutną nieomylność nie śmiesz wątpić. Cechuje Cię ogromny brak pokory do zjawisk na temat których masz czelność sie wypowiadać.
Parę lat temu skończyłeś liceum powiadasz, jesteś wobec tego w okresie buntu intelektualnego (my przechodziliśmy go dużo wcześniej ale cóż, każdy rozwija się indywidualnym rytmem i w sumie to nie Twoja wina).
Nie cechuje Cię cierpliwość i bardzo się śpieszysz. Widac to po tym, że tylko niektóre zdania udaje Ci sie zaczynać dużymi literami.
Generalnie masz dość spory intelektualny potencjał, ale marnujesz go udając wielkiego okultystę i maga z przeklętej wieży.
Są tutaj osoby, których uprzejmość i cierpliwość jest wręcz ogromna i podziwiam je, że wogóle chciało sie im odpowiadać na Twoje aroganckie zaczepki. Wiem, że ciężko milczeć wobec takiego nawału Twoich głupot ale z drugiej strony dobrze sie stało, że się tutaj pojawiłeś, ponieważ forum się zdecydowanie rozruszało i jest co poczytać. :mrgreen:
Zatem porzuć nadzieję, że ktoś tutaj uwierzy w Twoje naukowe rewelacje. Wiesz mnóstwo rzeczy.
Ale my wiemy jedną wielką rzecz.
I jeszcze jedno - wiem, że już to mówiłem ale lubię przytaczać tę myśl: "Ci, którzy są zdolni zrozumieć - zrozumieją bez tłumaczenia. Ci, którzy nie są zdolni zrozumieć - jakiekolwiek by nie było tłumaczenie - nie zrozumieją".
Nie prosze Cię byś wybaczył mi mój sarkazm, ale to jedyna bezkrwawa broń przeciwko głupocie.
Jedyną rzeczą, która mnie w Tobie przeraża to to, że nawet nie wiesz, jak mało wiesz. Łyknałeś pierwszy łyk z czary nauk przyrodniczych i woda sodowa uderzyła Ci do głowy.
Spirytyzm poznasz dopiero, kiedy opróznisz tę czarę do dna.
Powodzenia :mrgreen:
arecki

"Wiedza to jedyny skarb podążający za swym właścicielem" - przysłowie chińskie
Awatar użytkownika
methyl

Postautor: jb3 » 30 wrz 2010, 15:17

.
Ostatnio zmieniony 19 mar 2011, 10:54 przez jb3, łącznie zmieniany 1 raz
jb3

Postautor: Voldo » 30 wrz 2010, 15:38

methyl pisze:Seth.
Powinieneś skontaktować się z niejakim vinitorem.

Bardzo trafne spostrzeżenie ;)

Tak czytam i się zastanawiam... Dokąd prowadzi ta dyskusja...
Bo jak na razie to wygląda jak wymiana swoich poglądów i próby przekonania drugiej strony, że jest inaczej niż myśli...
Ty nas nie przekonasz, my Ciebie nie przekonamy, więc sprowadza się to do tego, że można poklepać w klawiaturę.

Chociaż prawdę powiedziawszy przypominasz mi trochę wspomnianego vinitora. On też się tak zachowywał. Próbował nam powiedzieć że to, w co wierzymy i co uznajemy za prawdziwe jest... Błędne.
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: atalia » 30 wrz 2010, 17:39

Voldo,gdzie mu do Vinitora-ten to dopiero potrafił pokrętnie odpowiedzieć i odwrócić kota ogonem!To zupełnie nie ten poziom,nie ta stylistyka i leksykon!

Do Setha-doprawdy stosujesz rozbrajającą logikę-jeśli jesteś zawodowym fizykiem lub biofizykiem to doskonale orientujesz się w poruszanej przeze mnie tematyce i ewentualnie podane przeze mnie wzory są Ci całkowicie niepotrzebne,natomiast jeżeli nimi nie jesteś(co jest więcej niz pewne),to owe wzory i tak Ci nic nie powiedzą i z powodzeniem mogłabym tutaj wstawić jakąś lipę.
Poziom polemiki za Twoją przyczyną przekroczył granice dopuszczalne wśród ludzi kulturalnych.Ale nie z takimi mielismy tu do czynienia.Jedno jest pewne:"kto sieje wiatr,zbiera burzę"

A tak w ogóle,to jak zwykła była mawiać królowa Wiktoria:"We are not amused".
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Voldo » 30 wrz 2010, 19:10

atalia pisze:Voldo,gdzie mu do Vinitora-ten to dopiero potrafił pokrętnie odpowiedzieć i odwrócić kota ogonem!To zupełnie nie ten poziom,nie ta stylistyka i leksykon!

No tak, nie ta stylistyka i nie ten leksykon, ale jednak próbuje nas trochę przekonać o swoich racjach ;)
Zresztą - nigdy nie nic wiadomo, może jeszcze się rozkręci i zacznie się tu drugi vinitor, kto wie.
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: atalia » 30 wrz 2010, 21:28

Oj,tak,tak,obawiam się,że może do tego dojść. ;)
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: atalia » 30 wrz 2010, 21:38

No to będziemy mieli troche zabawy... :)
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Luperci Faviani » 30 wrz 2010, 21:51

:shock: :? :!:
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: Nikita » 01 paź 2010, 08:55

Apropos intuicji....moja intuicja nigdy mnie nie zawodzi...to moje spostrzezenie, ktorego niestety nie jestem w stanie udowodnic bo nie przeprowadzam zadnych badan....ale ja to wiem....z wlasnego doswiadczenia!!!

I apropos prawa moralnego: cos takiego jak prawo moralne wpisane w nasze serce istnieje i kazdy z nas to wie...kazdy z nas ma sumienie. To , ze nazisci nie mieli sumienia lub je zagluszyli to jeszcze o niczym nie swiadczy....ja wiem, ze jak cos "nabroje" to mam wyrzuty sumienia...skad sie one wziely? Nie mozna ich udowodnic ale ja je czuje...ja wiem, ze one sa...i inni moga potwierdzic, ze tez cos takiego czuja.

Immanuel Kant powiedzial: Dowodem na istnienie Boga jest niebo gwiazdziste na de mna i prawo moralne we mnie"...ktos te prawo moralne w naszych sercach zapisal....mnie wlasnie to fascynuje , ze na naszym swiecie sa takie wlasnie rzeczy....
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi