Błagam o pomoc!!!

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Błagam o pomoc!!!

Postautor: jb3 » 24 wrz 2010, 16:54

.
Ostatnio zmieniony 19 mar 2011, 10:52 przez jb3, łącznie zmieniany 1 raz
jb3

Postautor: przerażona » 24 wrz 2010, 17:57

jb3 pisze:
przerażona pisze:Naprawdę chciałabym poznać inne - skuteczniejsze - sposoby.

Sposób 1:
Stopniowo eliminujemy "przyziemne rozrywki", wprowadzając w ich miejsce naukę, pracę, lub jakiekolwiek inne pożyteczne zajęcia.
Nowe nawyki muszą nam wejść w krew, ponieważ powracając do starych zwyczajów, powrócą starzy znajomi.

Co przez to rozumiesz? Czym są dla Ciebie "przyziemne rozrywki"? Chyba nie sądzisz, że przeorganizuję swoje życie!

Sposób 2:
Modlitwa + rady zawarte w powyższym sposobie.

Modlitwa przestała działać lub jak ktoś już domniemywał - jej intencją jest już tylko pozbycie się problemu. tak czy siak nic nie jestem w stanie na to poradzić.

Sposób 3, ale jest on nieskuteczny:
Modlitwa, za którą nie idą czyny.

Jakie czyny? Jeśli modlę się o spokój dla cierpiącej duszy to jakie moje poczynania mają za tym stać? Nie wiem kim była dusza za życia, więc nie zapalę jej świeczki na grobie...

Nieco odbiegając od tematu: dlaczego tego typu manifestacje mają miejsce głównie pomiędzy 4 a 5 rano?

Dobre pytanie! Sama chciałabym wiedzieć! Niestety, nie ma na ten temat żadnej teorii.

Pozdrowienia,
Łukasz
przerażona

Postautor: Nikita » 24 wrz 2010, 18:33

Przerazona a palilas ziola albo jemiole? Tak jak Ci pare osob radzilo?
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Voldo » 24 wrz 2010, 18:34

Luperci Faviani pisze:aby ich wszystkich się pozbyć. Może okazać się, że to nie jest dobrym rozwiązaniem. Modlitwa jest skuteczna, ale reszta zależy od Twoich intencji.

Zgadzam się z tym.
Duchy wyczuwają nasze intencje, i skoro np. myślimy, aby się ich pozbyć to one to wiedzą i nie są zadowolone (jak zresztą normalni ludzie - chcą nas skądyś wyrzucić, kiedy chcemy uzyskać pomoc - jesteśmy zdenerwowani). A gdy chcemy, aby poszły dalej i je wpieramy, to również to czują.
Ale musimy to czuć "całym sobą", a nie powierzchownymi myślami, gdy w głębi tak na prawdę jest inaczej.

przerażona pisze:P.S. nie jestem psychiczna, to nie omamy - dzisiejsze zdarzenie słyszał także mój współlokator, który wystraszył się bardziej niż ja...

Jesteś wśród ludzi, którym przez myśl nie przychodzi, że mogłabyś być "psychiczna".
Więc i nie musisz nas o tym zapewniać :)
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: jb3 » 24 wrz 2010, 19:09

.
Ostatnio zmieniony 19 mar 2011, 10:52 przez jb3, łącznie zmieniany 1 raz
jb3

Postautor: Luperci Faviani » 24 wrz 2010, 19:51

Nieco odbiegając od tematu: dlaczego tego typu manifestacje mają miejsce głównie pomiędzy 4 a 5 rano?

Oczywiście godzina, o której mają miejsce manifestacje nie ma znaczenia (choć tę kwestię można by rozwinąć). Wydaje mi się, po prostu, że w nocy człowiek jest rozluźniony, nie jest zaaferowany jakimiś czynnościami i wówczas zdolności mediumiczne mogą łatwiej ujawniać się - jak podczas medytacji, czy modlitwy.

Gdyby przerażona koleżanka postanowiła rozwijać swój mediumizm, najprawdopodobniej manifestacje zaczęłyby zdarzać się także za dnia. Oczywiście, to nie jest regułą, gdyż istnieją bardzo rozmaite formy tej zdolności.
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: konrad » 24 wrz 2010, 20:07

Nikita pisze:Przerazona a palilas ziola albo jemiole? Tak jak Ci pare osob radzilo?

Nie sądzę, żeby to w jakikolwiek sposób pomogło. Bo dlaczego niby jemioła miała działać na Duchy?

A z Duchami po prostu trzeba być cierpliwym. W przypadku opętań, bardzo często "leczenie" trwa dłuższy czas, bo opętania nie wynikają z jakiegoś uparcia się Duchów na daną osobę, a bardziej z tego, że ona na to pozwala swoim zachowaniem, czyli np. tym, że jest rozdrażniona, brak jej równowagi itp. Nie mówię, że taki przypadek mamy akurat tutaj, ale to częsta sytuacja. Dlatego, by zmienić sytuację, trzeba zacząć przede wszystkim od siebie. Popracować nad samym sobą, a gdy człowiek odzyska równowagę, przykre zdarzenia ustąpią albo przynajmniej staną się znośne.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: Slav » 01 lis 2010, 11:13

Z tego co się orientuje to duchy potrafią manifestować swą obecność również mniej przyjemnymi zapachami. Kiedyś czytałem historię nawiedzenia domu, w którym domownicy wyczuwali dokuczliwą woń m.in. siarki. Ale to chyba tylko w przypadku złych duchów. Może zwróć się do świeckiej egzorcystki - nazywała się bodaj Wanda Prątnicka? Nie wiem czy zajmuje się tylko opętaniami osób czy też odsyłaniem duchów. Ta pani ponoć pomaga na odległość. Ile w tym prawdy - nie wiem.
'' Życie i śmierć to właściwie to samo....
...Ale dopiero po śmierci.''

- Władysław Grzeszczyk
Awatar użytkownika
Slav

Postautor: Voldo » 01 lis 2010, 12:19

Tak, są w stanie manifestować się zapachami.
Lecz to nie tylko Duchy niedoskonałe to potrafią.
Te dobre też to robią. Choćby zapachami kwiatów czy innymi bardzo przyjemnymi zapachami.
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: Ewa Fortuna » 01 lis 2010, 13:20

Voldo pisze: Choćby zapachami kwiatów czy innymi bardzo przyjemnymi zapachami.

Wczoraj takie kwiaty poczułam i czułam je w sumie 4 razy w przeciągu 3 lat.
Czasem czuje zapach papierosów,a w domu nikt nie pali.
Żyjemy, póki ktoś o nas pamięta
Awatar użytkownika
Ewa Fortuna

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi