Kiedy wreszcie seans

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: kiedy wreszcie seans

Postautor: Loxlei » 25 sie 2010, 13:07

W sumie to nie wiem , jak u Was , ale jeżeli nam się kiedyś to uda , to moje życie zmieni sie o jakieś 360 stopni ;)
Loxlei

Postautor: cthulhu87 » 25 sie 2010, 13:25

Loxlei pisze:W sumie to nie wiem , jak u Was , ale jeżeli nam się kiedyś to uda , to moje życie zmieni sie o jakieś 360 stopni ;)

Skoro tak, to Twoje życie za bardzo się jednak nie zmieni ;)
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Sebastian » 25 sie 2010, 13:40

Od czasów Kardeca świat się troszkę zmienił, więc podczas naszych seansów możnaby nawet zadać większość tych samych pytań, które już znajdują się w KD. Odpowiedzi przyniosłyby nowe wyjaśnienia.

Hm... a czy nie byłoby to podobne do tego, jakby zadawał pytania ktoś, kto nie przeczytał podstawowych dzieł spirytystycznych jak chociażby KD?

Na pewno tak, choć nie spodziewam się rewolucyjnych zmian. Na pewno jest jednak wiele nowych kwestii i wyzwań, które stoją przed ludzkością, a wymagających zgłębienia (eutanazja, klonowanie chociażby).

No tak, ale... czy inne grupy na świecie już o to nie pytały/pytają?

W sumie to nie wiem , jak u Was , ale jeżeli nam się kiedyś to uda , to moje życie zmieni sie o jakieś 360 stopni ;)

To chyba dobrze, bo już myślałem, że potrzebujesz namacalnych dowodów bo inaczej nie uwierzysz :P
Awatar użytkownika
Sebastian
spirytysta
spirytysta

Postautor: konrad » 25 sie 2010, 14:12

Tak w ogóle napiszę od razu, że słowo "seans" bardzo mi się nie podoba i moim zdaniem nie jest odpowiednie. Wolę mówić o "spotkaniach mediumicznych" hehe... Dlaczego? Seans może być kinowy i zazwyczaj kojarzy się z czyimiś popisami, rozrywką itp. Spotkania mediumiczne są czymś poważnym :)

A więc przewrotnie odpowiadając raz jeszcze na pytanie "Kiedy wreszcie seans?", odpowiadam "Nigdy" :D

Sebastian pisze:Hm... a czy nie byłoby to podobne do tego, jakby zadawał pytania ktoś, kto nie przeczytał podstawowych dzieł spirytystycznych jak chociażby KD?

Zadawanie tych samych pytań mija się z celem. Bardziej chodzi o doprecyzowanie niektórych spraw.

Sebastian pisze:No tak, ale... czy inne grupy na świecie już o to nie pytały/pytają?

Pytają. Dużo odpowiedzi znajduje się w ksiażkach Chico i Divaldo chociażby, ale niestety ani ja, ani reszta forumowiczów ich nie czytało i pewnie nigdy nie przeczyta z braku czasu i możliwości ;)
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: Damian » 25 sie 2010, 16:08

Ciekawe jestem ile Kardec się zastanawiał,jak długo mu zajęło rozpoczęcie pracy z duchami :) no i ile przeczytał książek zanim podjął się praktycznej strony spirytyzmu :?: .
Na pewno musiał przeczytać K.D i K.M :lol: żeby wiedzieć z kim i czym ma do czynienia bo przecież bez wiedzy w tych książkach nie można rozpocząć nauk praktycznych.
Damian

Postautor: A0001 » 25 sie 2010, 18:26

ADI84 pisze:Ciekawe jestem ile Kardec się zastanawiał,jak długo mu zajęło rozpoczęcie pracy z duchami :) no i ile przeczytał książek zanim podjął się praktycznej strony spirytyzmu :?: .
Na pewno musiał przeczytać K.D i K.M :lol:

Bardzo celna uwaga. A co na to znawcy spirytyzmu?
A0001

Postautor: konrad » 25 sie 2010, 19:06

ADI84 pisze:Ciekawe jestem ile Kardec się zastanawiał,jak długo mu zajęło rozpoczęcie pracy z duchami :) no i ile przeczytał książek zanim podjął się praktycznej strony spirytyzmu :?: .
Na pewno musiał przeczytać K.D i K.M :lol: żeby wiedzieć z kim i czym ma do czynienia bo przecież bez wiedzy w tych książkach nie można rozpocząć nauk praktycznych.

Kardec w przeciwieństwie do większości osób chętnych do zabawy w seanse był człowiekiem rozsądnym. Interesowały go poważniejsze kwestie niż pytanie o bzdury. W jego przypadku było tak, że sam seansów nie organizował, ale po prostu zaczął w nich uczestniczyć, zbierał materiały itp. Sam nie siadał z nudów z talerzykami i nie wołał: "Duchu Napoleona wzywam Cię".

Jeśli ktoś pragnie organizować seans, ja oczywiście niczego tej osobie nie zabraniam. Zdarzały się jednak przypadki, że zgłaszali się do nas ludzie mający poważne problemy po takiej "rozrywce" i tego po prostu chciałbym uniknąć.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: atalia » 25 sie 2010, 19:24

Bardzo jestem ciekawa,co Duchy mają do powiedzenia na temat np.in vitro,transplantacji narządów,manipulacji genetycznych,w tym GMF,fizyki kwantowej,terapii uporczywej i wielu innych spraw.
Przecież od czasów Kardeca nauka poczyniła jakieś postępy . :?:
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Sebastian » 25 sie 2010, 20:18

Tak w ogóle napiszę od razu, że słowo "seans" bardzo mi się nie podoba i moim zdaniem nie jest odpowiednie. Wolę mówić o "spotkaniach mediumicznych" hehe... Dlaczego? Seans może być kinowy i zazwyczaj kojarzy się z czyimiś popisami, rozrywką itp. Spotkania mediumiczne są czymś poważnym :)

Seans spirytystyczny, sesja spirytystów, spotkania mediumiczne... niegłupie.

Pytają. Dużo odpowiedzi znajduje się w ksiażkach Chico i Divaldo chociażby, ale niestety ani ja, ani reszta forumowiczów ich nie czytało i pewnie nigdy nie przeczyta z braku czasu i możliwości ;)

A nie spisali tego w takiej formie jak KD, w jednej książce, żeby można było raz przetłumaczyć i po sprawie? xD

Ciekawe jestem ile Kardec się zastanawiał,jak długo mu zajęło rozpoczęcie pracy z duchami :) no i ile przeczytał książek zanim podjął się praktycznej strony spirytyzmu :?: .

O pracy Kardeca jest w jego biografii w "Czym jest spirytyzm", "Ewangelia wg spirytyzmu" oraz w starszych publikacjach w skróconych formach. Jego droga wymagała zupełnie innych sposobów.

Bardzo jestem ciekawa,co Duchy mają do powiedzenia na temat np.in vitro,transplantacji narządów,manipulacji genetycznych,w tym GMF,fizyki kwantowej,terapii uporczywej i wielu innych spraw.

Czyli w sumie to, o czym debatujemy sobie na forum w "Pytaniach i odpowiedziach" :)

Gwoli ścisłości to PTSS będzie organizować spotkania mediumiczne w gronie swoich członków (i ew. zaufanych osób), tak?
Awatar użytkownika
Sebastian
spirytysta
spirytysta

Re: Kiedy wreszcie seans

Postautor: Damian » 25 sie 2010, 21:21

W sumie z tym Kardeciem muszę przyznać rację Konradowi i tym że ma obawy całkiem uzasadnione ,ale kiedy nadejdzie w końcu ten dzień w którym postanowi rozpocząć "spotkania mediumiczne"(które kojarzą mi się ze spotkaniami tylko dla osób ze zdolnościami mediumicznymi ):)lub seanse spirytystyczne.
-skąd będzie wiedział że duchy wyższe zaoferowały swoją pomoc
-każdy z nas jest jako indywidualność a na spotkaniu mediumicznym musi nam przyświecać wszystkim jeden cel ,nie może to byś tak że jedni przyjdą bo szukają tylko potwierdzenia zaświatów,inni bo będzie to dla nich jakaś rozrywka a jeszcze inni w poważnych i adekwatnych celach jakie mają przyświecać temu spotkaniu.
W jaki sposób przesiejesz takie osoby,skąd będziesz wiedział z kim masz do czynienia i kogo wybrać aby nie zaszkodzić spotkaniu ? i kiedy wybierzesz w jakiś sposób te odpowiednie osoby ci których nie wybrałeś wytoczą pewnie działa i hasła że jak możesz skoro spirytyzmowi towarzyszy cel że wszyscy jesteśmy równi,będą się podpierać zasadami itp.
Pewnie,mi się tak wydaje że najlepiej było stworzyć te spotkania w tajemnicy tylko dla wtajemniczonych aby uniknąć tego typu oskarżeń itp.lepiej aby pytano się kiedy będą seanse niż rzucano wiele różnych oskarżeń a o tłumie ludzi którzy usłyszą o tym i nagle zaczą się interesować spirytyzmem już nie wspomne ,gdzie będzie to dla nich jak wyjśćie do cyrku.

Jestem ciekaw jak to Konrad rozwiąże(bo pewnie coś wymyśli) :) bądź co bądź ja bym się tego nie podjął!! bo jedno jak i drugie rozwiązanie może przynieś kłopoty i pretensje.
Damian

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi