Przemyślenia soldado :)

Nasze przemyślenia na temat filozofii, religii i związków wyznaniowych. Podobieństwa i różnice do spirytyzmu. Co nas intryguje, ciekawi, co budzi wątpliwości...

Re: Przemyślenia soldado :)

Postautor: Ryszard » 26 maja 2018, 19:35

Bardziej przemawia do mnie Arystoteles niż Platon, jednak to ten drugi daje nadzieje spirytystom :)
Bóg, jak udowodnił to Arystoteles, to myśl, gdyż świat nie mógł powstać z czegoś, bo i to coś musiałby ktoś stworzyć, idąc dalej tym tropem, skoro jesteśmy, jak wierzymy na wzór i podobieństwo ... sami kreujemy nasz świat.
Myśl jest wieczna, jak Bóg, który jest myślą.
Czy jaźń, myśl może nadal trwać po naszej śmierci, może chociaż bez formy.

Tak mnie "naszło" że się wtrąciłem.
Nawet gwiazdy płaczą z tym, kto płacze w nocy.
Awatar użytkownika
Ryszard

Postautor: danut » 26 maja 2018, 21:00

Skoro świadomość jest kreatorem i twórcą nie może tak sobie umrzeć. Dobra uwaga Ryszardzie z tą myślą o podobieństwie. Tak, otrzymaliśmy wraz ze świadomością i możliwością jej rozwoju możliwość tworzenia, jak Bóg, na Jego podobieństwo. Dlatego jak i we wcześniejszych postach staram się przestrzegać przed lenistwem i utratą sensu tego tworzenia, które przecież podtrzymuje nasze istnienie i życie. Istnienie bez formy to trwanie, zawieszenie, to ruch, działanie, praca decyduje o życiu. Tak teraz myślę jak dobre jest to porównanie do Kroniki a nawet do całej Biblioteki. To zapis myśli nas prezentuje, tylko on trwa, nieważne na ilu kartkach i w ilu księgach. Naszą duszę porównam do pisarza, pozostawiającego po sobie ślad i nie ważne na ilu kartkach i w ilu księgach, każde jej życie jest zapisane, bardzo aktywny pisarz pisze wiele książek i znowu zasiada do pisania następnych. Jedna książka to jedno nasze życie.
danut

Postautor: Ryszard » 27 maja 2018, 09:23

Korzystam z podpowiedzi Danusiu. Wnioski znikąd ?
Awatar użytkownika
Ryszard

Postautor: danut » 27 maja 2018, 12:04

Ryszard pisze:Korzystam z podpowiedzi Danusiu. Wnioski znikąd ?
Nie możesz tak kwitować moich wniosków. "Znikąd?" - Przedstawiłam w książce w oparciu o liczne rzeczywiste swoje doświadczenia, nie te dziejące się w głowie cały schemat powiązań świadomościowych z alternatywnymi rzeczywistościami i ich wpływ na nasze realne życie. Przeszłam przez granice śmierci i odbyłam wiele podróży, nie tych halucynogennych w OOBE rzeczywistych podróży z całkowicie realnym kontaktem, z przemieszczaniem przedmiotów pomiędzy światami. Znikąd? Bo co opieram się na cudzych fantazjach, czy dotknęłam całą sobą tych innych rzeczywistości? Co jak co, ale ja na pewno nie jestem marzycielką, fantastką bujającą w obłokach i wymyślającą jak może działać świat. Byłam tam, ujrzałam, doświadczyłam.
danut

Postautor: Ryszard » 27 maja 2018, 19:09

Jakże łatwo o nieporozumienia :( pisałem o swoich wnioskach. Pytając siebie, skad pochodzi ta wiedza.
Awatar użytkownika
Ryszard

Postautor: danut » 27 maja 2018, 19:33

Ryszardzie, z pustego nie naleje :D Nic też nie powstaje z niczego. Kiedyś napisałam taką ważną uwagę dotyczącą niby naszej niepamięci o tym co działo się przed naszym urodzeniem, a jednak cała ta ewolucja człowieczeństwa począwszy od dzikich ludzkich plemion postępuje i każde następne pokolenie jest przystosowane do czasów im obecnych i nie potrzebuje przechodzić takiej nauki, by uczyć się musiało wszystkiego od nowa. Zatem pamieć i echo ewolucji świadomości wciąż żyje w nas, odzywa się ono na każdym kroku, pomimo że nie chcemy go dostrzegać. To nie jest znikąd, to nie jest za darmo, to jest odzew przeszłości dokładnie dopasowany do danej osobowości i świadomości . Wiedza nie przychodzi znikąd. :)
danut

Postautor: czarnyMag » 28 maja 2018, 12:14

Xsenia pisze:Raj dla mnie to rozpłynąć się w nicości. Bez myśli, bez uczuć, bez pragnień. Ooo to byłby raj :)

To masz problem koleżanko - i to duży problem :!: Może zacznij w końcu rozmawiać ze swoim Stwórcą (nie opisuj tego ale do Niego mów...i mów - mów do Niego bez końca - mów i wygarniaj Mu wszystko z czym się nie zgadzasz :!: A w końcu ....On Ci odpowie :!:
"żyj i daj żyć innym"
Awatar użytkownika
czarnyMag

Postautor: czarnyMag » 28 maja 2018, 12:24

Krzysztoff pisze:
czarnyMag pisze:Pewna osoba powiedziała mi, że jakby doznała tegoż "raju" na Ziemi to tu by leżąc jedynie na piasku siedziała we wcieleniach rozkoszując się światłem przez 100 lat ziemskich :twisted:
A ja jej na to - poszedł bym po roku do pierwszej planety gdzie by się prano o to co Ziemia już odnotowała :lol:
A Ty soldado :?: / Wy szanowni :?: :twisted:

No i każdy ma to co w danym momencie z nim współgra

Wyższe światy to nie bezczynność i podziwianie widoków. To aktywność, praca i nauka.

Można twierdzić że fajniejsze jest walenie się po głowach i życie wśród chorób i walki o byt. Lecz skoro tak twierdzisz to na Boga nie narzekaj że ci źle na tym łez padole

Niższy rozwojem duch który pamięta....przynajmniej 7 wcieleń swych na Ziemi będzie walczył i będzie się buntował (taka natura na wpół przebudzonego po prostu (duchy walczą) o wszystko i zawsze mają rację w tej walce - bo po jednej stronie jest duch świadomy który jest ściągany przez oba bieguny jego miłości "Ja" a po drugiej literatura i mistrzowie Wasi oraz Wy :lol:
Nie ma podwyższenia bez tej walki - walki z całym światem / walki "dobra i zła która się odbywa w naszej świadomości (duszy) która jest naszą świadomością - a więc dopóki jej nie stoczysz i nie odreagujesz w oparciu o pełnię swej świadomości ducha - jesteś niczym ślepiec :!: - a stoczysz ją na 100 procent :!: :oops:
"żyj i daj żyć innym"
Awatar użytkownika
czarnyMag

Postautor: soldado » 12 cze 2018, 22:25

Założyłem ten temat, bo czułem, że coś się we mnie zmienia od dłuższego czasu.
To zmiana świadomości.
Na tym i innym forum wiele razy odebrałem coś, co było skierowane nie do mnie.
Zastanowiłem się dlaczego to umiem odebrać.
Odpowiedź przyszła całkiem niedawno...
Otrzymałem bardzo dużo odpowiedzi.

Może najpierw to odnośnie Obcych, których część z nas spotyka.
Szarzy to bio roboty, które na pewnym etapie uzyskały samoświadomość.
Postanowili zaistnieć jako odrębna rasa, jednak zrozumieli, że bez nas nie dadzą rady.
Krótko pisząc jesteśmy dla nich niezbędni, dajemy im Przywódców, dajemy Im Istoty, które nimi kierują.
Bo sami sobą kierować nie umieją.
Wiem, jak to brzmi, ale właśnie tak jest...
To Istoty Wielowymiarowe, potrafiące przemieszczać się między wymiarami, ale nie potrafiące zarządzać samymi sobą....
Czasem w życiu warto jest się zgubić, by móc się na nowo odnaleźć
soldado
Moderator forum.

Postautor: soldado » 12 cze 2018, 22:34

Odnośnie osób przez Nich wybranych.
To osoby z dosłownie zmodyfikowanym dna.
Wszystkie te osoby mają zdolności, które nie mają inni.
Te osoby są dosłownie przez Nich kontrolowane.
To hybrydy, które są przyszłością według Nich na Ziemi.
Czasem w życiu warto jest się zgubić, by móc się na nowo odnaleźć
soldado
Moderator forum.

PoprzedniaNastępna

Wróć do Religia i filozofia