Różne książki...

Dyskusje o książkach związanych z tematyką spirytystyczną i dostępnych w Polsce. Recenzje, zapowiedzi, streszczenia książek zagranicznych.

Re: Różne książki...

Postautor: Luperci Faviani » 20 sie 2010, 16:02

O "Życie po życiu" mogę powiedzieć tyle, że świat duchowy to nie tylko spirytyzm, który można przyrównać do małej szparki w wysokim płocie, przez który podglądamy fragmencik wielkiego świata. Wydaje mi się, że ta książka jest dosyć wiarygodna. Zawiera także wiele elementów zgodnych z Księgą Duchów, ale też Kardec nie opisał przecież wszystkiego.
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: Damian » 20 sie 2010, 16:27

ok dzięki za odpowiedz.

A wie ktoś może coś więcej na temat Dr Michaela Newtona i jego książek ?
Damian

Postautor: Paweł » 20 sie 2010, 19:28

ADI84 pisze:ok dzięki za odpowiedz.

A wie ktoś może coś więcej na temat Dr Michaela Newtona i jego książek ?

Nie czytałem całości a jedynie fragmenty (brak czasu) ale polecam sobie poczytać, wiele rzeczy się zgadza a niektóre szokują pozytywnie.

Jak wiadomo michael newton stosował hipnozę a więc informacje pochodziły bezpośrednio od człowieka, a raczej od ducha w ciele, za pomocą hipnozy odblokowywał wszystko co Bóg chciał zablokować, jak wspomnienia z poprzednich żyć, egyzstencja w świecie duchowym itd.

Na dowód że to prawda nauczył bodajże 30 osób jak przeprowadzać takie sesje i osoby te uzyskują takie same sukcesy na sesjach jak michael.

Podsumowując księga duchów i książki Alanna Kardeca to przekazy przez medium z seansów spirytystycznych, a tutaj masz przekazy bezpośrednio od ducha uwięzionego w ciele czyli przekaż na żywo od nas samych :)
Paweł

Postautor: Damian » 21 sie 2010, 07:00

dzięki :) ,brzmi zachęcająco
Damian

Postautor: konrad » 23 sie 2010, 13:16

Książki Moody'ego i Newtona są ciekawe, jednakże brakuje mi w nich nieco pewnego elementu potwierdzenia tych teorii. Pisałem chyba o tym już w innym poście - choć wszyscy pacjenci Newtona mówią to samo i opisują podobny świat, dużo dałoby, gdyby udało się te badania powtórzyć w zupełnie innym miejscu. Hipnoza bazuje na sile sugestii i obawiam się, że sugestia prowadzącego może nieco wpływać na uzyskany wynik.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: Damian » 23 sie 2010, 14:38

Więc należy bardziej do nich podchodzić w sposób działający na wyobraźnie niż wiarygodny z których można by się czegoś nauczyć. :)

A jak byś zdefiniował książke B Moena "Podróż do ojca ciekawości "

Na początku mi się nie widziała ale później okazała się bardzo fajna.Te jego podróże to nie są czasem na podstawie telepatii i wyyobraźni.
Damian

Re: Lektura kl IV Braca lwie serce - ksiazka o smierci

Postautor: Hansel » 19 lut 2015, 03:11

Melys pisze:lektura kl IV - Bracia lwie serce - Astrid Lindrgen.

ksiazka zaczyna sie od smierci i od przejscia najpier jednego z braci potem drugiego do innej krainy o wymyslonej przez chłopców nazwie ... zycie po smierci / pomyslalam super.... w koncu cos dzieciom wytłumacza /
Chłopcy maja tam / po drugiej stronie / wiele przygód... ksiazka uczy zeby nie bac sie smierci bo tam cos jest i mozna kontaktowac siez zywymi np przez białe gołębice.
Ale ..... :evil: Ksiazka konczy sie samobójstwem braci / jakby drugi raz musieli umrzec / jeden z braci ranny w walce z potworem stał sie niepełnosprawny i prosi brata by ten skoczył z wielkiej góry w przepesc by razem popełnili samobójstwo...bo tam / tam tez czeka na nich inna kraina po smierci / nie bedzie juz niepełnosprawny, będzie juz zdrowy, nic go nie bedzie bolało.
szok :!: wiec tłumacze mojemu synowi ze tak nie wolno... ze niepełnosprawnosc to nie powód... i wogóle wogóle... I poszło to moje cielątko z taką wiedza do szkoly i pani do dzieci - co wam dała ta ksiazka - wiec moje dziecie to wszystko co mu powiedziałam wurzucił z siebie... ze nie wolno itd ... i co :oops: Pani powiedziała ze Kuba chyba nie zrozumiał lektury bo to piekna ksiazka o miłosie braterskiej. A to samobójstwo to dowod ze nawet zycie / choc raz juz umarli / bracia sa w stanie poswiecic dla siebie.
I co... i jak ma byc dobrze.... :o

Ciekawe czy Astrid Lindrgen miała jakiś kontakt ze Spirytyzmem ?
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Xsenia » 19 lut 2015, 12:34

Polecam książkę "Nigdy i na zawsze" Ann Brashares.
"Żyję od ponad tysiąca lat. Umierałem niezliczoną ilość razy. Zapomniałem, ile dokładnie. Zakochałem się i moja miłość trwa nadal. Ciągle szukam swojej ukochanej. Ciągle ją pamiętam. Noszę w sobie nadzieję, że pewnego dnia ona też mnie sobie przypomni.
Magiczna opowieść o szansach, jakie otrzymujemy od losu, i o tym, że nie można odkładać życia na później. Historia miłości przekraczającej granice czasu. Książka, która przywraca wiarę w przeznaczenie, w to, że na każdego z nas gdzieś ktoś czeka."

Chłopak rodzi się i umiera. W krótkim czasie po urodzeniu przypomina sobie poprzednie życia. Warte przeczytania jeśli chcielibyście się dowiedzieć co czuje ktoś kto ma PAMIĘĆ poprzednich żyć. Wątek miłosny jest bardzo mały. Cała książka jest tak właściwie o życiach (tak liczba mnoga) głównego bohatera. Polecam.
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Arronax » 20 lut 2015, 10:12

To jest wymysł czy oparta na czyjeś prawdziwej historii??
Awatar użytkownika
Arronax

Postautor: Xsenia » 20 lut 2015, 13:48

Raczej wymysł. Nie może być oparta na prawdziwej historii, bo historia nie zna takiego przypadku. Zresztą gdybym sama miała taką super PAMIĘĆ, i pamiętałabym o wszystkich poprzednich życiach, to też nie wiem czy bym się przyznała do tego.
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

PoprzedniaNastępna

Wróć do Literatura spirytystyczna