Księga Duchów - kodeks moralny

Dyskusje o książkach związanych z tematyką spirytystyczną i dostępnych w Polsce. Recenzje, zapowiedzi, streszczenia książek zagranicznych.

Re: Księga Duchów - kodeks moralny

Postautor: danut » 20 lis 2017, 13:39

Pełna zgoda ole,nawet według znanego powiedzenia "zgoda buduje - niezgoda rujnuje".
Pawełek pisze:A zatem czym/co jest dla Ciebie wyznacznikiem moralności? Ty sama? Czy jest jakiś czynnik zewnętrzny?

To jest dla mnie wyznacznikiem moralności do czego sama dojdę, co sobie i sobą wypracuję i co wybiorę z czynników zewnętrznych. Nie można pozwalać na kierowanie nawet swoim wnętrzem przez osoby trzecie. Kim wtedy bylibyśmy?
danut

Postautor: cthulhu87 » 20 lis 2017, 13:49

Trochę się powtarzam :), ale polecam wszystkim jeszcze raz lekturę tej książki:

Obrazek

Wnikliwe studium, które pomoże odpowiedzieć na wiele zadawanych w tym wątku pytań. Rola religii w podtrzymywaniu spójności społeczeństw jest niebagatelna, a sama religia ma dwa wymiary: jeden, statyczny, oparty na zakazach i nakazach, służy temu, by człowiek czuł nacisk zewnętrzny i podporządkowywał się regułom rządzącym życiem jego, jego bliskich i większych grup społecznych. Drugi aspekt religii - dynamiczny - to zżycie się ze wzorcem osobowym wielkich duchów - przewodników ludzkości: Jezusa, Buddy etc. To raczej zespół wyzwań, które dobrowolnie podejmujemy, ucząc się kochać ludzkość jako taką, bez oglądania się na partykularyzmy, a wzorem w tej miłości są dla nas wielcy prorocy i duchowi przewodnicy.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: danut » 20 lis 2017, 13:54

O tak, dla mnie wzorcem osobowym jest Jezus i temu nie zaprzeczam, jednak nie potrzebuję pośredników do tłumaczenia mi pozostawionych nam Jego słów i świadectw Jego życia.
danut

Postautor: Pawełek » 20 lis 2017, 21:13

Danut, a czy jesteś świadoma że może wystąpić sytuacja, w której się mylisz, bądź Twoje postrzeganie danej sytuacji od strony moralnej jest błędne, ponieważ skoro oceniasz to tylko na podstawie samej siebie (ocena subiektywna) to może być ona mylna? Co robisz w takiej sytuacji?
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: danut » 20 lis 2017, 21:31

Pawełek pisze:Danut, a czy jesteś świadoma że może wystąpić sytuacja, w której się mylisz, bądź Twoje postrzeganie danej sytuacji od strony moralnej jest błędne, ponieważ skoro oceniasz to tylko na podstawie samej siebie (ocena subiektywna) to może być ona mylna? Co robisz w takiej sytuacji?

Uważam, że mam bardzo dobrze wypracowaną moralność i nie oceniam pochopnie sytuacji, nie uważam że może być mylna przez to, że jest wypracowana i silna, inaczej musiałaby być ona budowana na grząskich podstawach, ale gdy mam takie wątpliwości do czegoś wtedy wstrzymuję się od ocen lub próbuje poznawać to dalej.
danut

Postautor: Pawełek » 21 lis 2017, 06:47

danut pisze:
Pawełek pisze:Danut, a czy jesteś świadoma że może wystąpić sytuacja, w której się mylisz, bądź Twoje postrzeganie danej sytuacji od strony moralnej jest błędne, ponieważ skoro oceniasz to tylko na podstawie samej siebie (ocena subiektywna) to może być ona mylna? Co robisz w takiej sytuacji?

Uważam, że mam bardzo dobrze wypracowaną moralność i nie oceniam pochopnie sytuacji, nie uważam że może być mylna przez to, że jest wypracowana i silna, inaczej musiałaby być ona budowana na grząskich podstawach, ale gdy mam takie wątpliwości do czegoś wtedy wstrzymuję się od ocen lub próbuje poznawać to dalej.

Rozumiem ;)

A co w sytuacji, gdy mamy drugą osobę, która również na podstawie własnych doświadczeń i Twojego sposobu wyprowadziła inne kompletnie wnioski?
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: danut » 21 lis 2017, 13:19

Pawełek pisze:
danut pisze:

Rozumiem ;)

A co w sytuacji, gdy mamy drugą osobę, która również na podstawie własnych doświadczeń i Twojego sposobu wyprowadziła inne kompletnie wnioski?

Nic w tym dziwnego, bo może tak być, prawie każdy zachowa się inaczej wobec podobnego problemu. Jeden np. będzie uciekał widząc umierającego na ulicy, by mu nie pomóc, bo go to nie obchodzi, uda że tego nie widzi, drugi go jeszcze kopnie, a trzeci się zainteresuje i nad nim pochyli. Wszyscy będą działać według własnej moralności i w tym ona się przejawi. Każdy swoje poczynania tłumaczyć będzie sobie na swój sposób, co nie znaczy, że ja muszę je pochwalić przyjmując postawę jak ten trzeci. Zatem nie pochwalę tamtych.
danut

Postautor: czarnyMag » 21 lis 2017, 15:16

Danut pisze:Uważam, że mam bardzo dobrze wypracowaną moralność i nie oceniam pochopnie sytuacji, nie uważam że może być mylna przez to, że jest wypracowana i silna, inaczej musiałaby być ona budowana na grząskich podstawach, ale gdy mam takie wątpliwości do czegoś wtedy wstrzymuję się od ocen lub próbuje poznawać to dalej.

A na jakich podstawach jest ona budowana :?: Na Księdze Duchów i jej autorze :?:
To może podaj wiarygodne podstawy tej twojej Moralności - czekamy :twisted:
"żyj i daj żyć innym"
Awatar użytkownika
czarnyMag

Postautor: danut » 21 lis 2017, 15:24

"Jeżeli źle powiedziałem, udowodnij, co było złego. A jeżeli dobrze, to dlaczego Mnie bijesz?" - odpowiedź Jezusa z ewangelii Jana. :) Zatem udowodnij moją niewiarygodność i złe moralne prowadzenie się i podaj do tego podstawy czarny magu.
danut

Postautor: czarnyMag » 21 lis 2017, 15:30

danut pisze:"Jeżeli źle powiedziałem, udowodnij, co było złego. A jeżeli dobrze, to dlaczego Mnie bijesz?" - odpowiedź Jezusa z ewangelii Jana. :) Zatem udowodnij moją niewiarygodność i złe moralne prowadzenie się i podaj do tego podstawy czarny magu.

Ja to pisałem do forumowicza Pawełek który jest Moderatorem tegoż forum, który to kwestionuje Jezusa by się tobie przypodobać Danut :D
Ale proszę bardzo - Danut forumowiczu - udowodnij że (moderacja) ten twój żołnierz był nie omamem :!: Niech zgadnę - to był Jezus :lol:

Czekam :twisted:

Ostrzegałem CzarnyMagu. Dostajesz tygodniowy urlop na forum.

Pawełek
"żyj i daj żyć innym"
Awatar użytkownika
czarnyMag

PoprzedniaNastępna

Wróć do Literatura spirytystyczna