Medium czy choroba psychiczna

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Medium czy choroba psychiczna

Postautor: Hansel » 09 paź 2017, 11:35

Zarzut jakim Spirytyzm spotyka się od ludzi o materialistycznych poglądach że media np Chico Xawier to tak naprawdę osoby chore psychicznie. Jak najlepiej obalić takie argumenty. Czy istnieje niezawodny sposób który pozwala na rozróżnienie osoby chorej psychicznie od takiej która jest medium?
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Re: Medium czy choroba psychiczna

Postautor: danut » 09 paź 2017, 12:52

Osoba chora psychicznie ma utrudnioną ocenę sytuacji, mieszają jej się fakty ze snami i wyobraźnia, gubi się w tej ustalonej naszej wspólnej rzeczywistości, nie wie co skąd pochodzi, nie potrafi analizować, zjadają ją emocje, które są widoczne i niezrozumiałe dla otoczenia, podaje nielogiczne poskładane informacje. Chico Xavier miał silne połączenie ze swoją matką także po jej śmierci, a informacje przez nią podawane spełniały się w przyszłości,a tego chory umysł na pewno nie wymyśli. Po tym potwierdzam i oceniam także swoje połączenia z inną rzeczywistością. Ale jest podły sposób ulegania podszeptom namawiającym tzw.media do wykorzystywania takich połączeń dla domniemanej służby ludzkości i potraktowania siebie za kogoś do tego wybranego,takie medium staje się marionetką w czyichś rękach i zwyczajnie kombinuje i okłamuje ludzi. To tez nie choroba psychiczna ale spryt i przedsiębiorczość, chocby tylko dla sławy a nie dla pieniędzy.
danut

Postautor: cthulhu87 » 09 paź 2017, 13:00

danut pisze:Ale jest podły sposób ulegania podszeptom namawiającym tzw.media do wykorzystywania takich połączeń dla domniemanej służby ludzkości i potraktowania siebie za kogoś do tego wybranego,takie medium staje się marionetką w czyichś rękach i zwyczajnie kombinuje i okłamuje ludzi. To tez nie choroba psychiczna ale spryt i przedsiębiorczość, chocby tylko dla sławy a nie dla pieniędzy.

Chodzi Ci tu konkretnie o Chico Xaviera?
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: danut » 09 paź 2017, 13:16

cthulhu87 pisze:
danut pisze:Ale jest podły sposób ulegania podszeptom namawiającym tzw.media do wykorzystywania takich połączeń dla domniemanej służby ludzkości i potraktowania siebie za kogoś do tego wybranego,takie medium staje się marionetką w czyichś rękach i zwyczajnie kombinuje i okłamuje ludzi. To tez nie choroba psychiczna ale spryt i przedsiębiorczość, chocby tylko dla sławy a nie dla pieniędzy.

Chodzi Ci tu konkretnie o Chico Xaviera?

O Chico Xawiera tylko częściowo w tych kwestiach gdzie dopowiadał, a nie przekazywał, by być zaakceptowanym przez pewne grupy, które wzięty go pod swoje skrzydła i go zmanipulowały, ale bardziej chodzi mi o cały model kreowania ludzi na media i biznes z tym związany,
danut

Postautor: cthulhu87 » 09 paź 2017, 13:28

danut pisze:O Chico Xawiera tylko częściowo w tych kwestiach gdzie dopowiadał, a nie przekazywał, by być zaakceptowanym przez pewne grupy, które wzięty go pod swoje skrzydła i go zmanipulowały, ale bardziej chodzi mi o cały model kreowania ludzi na media i biznes z tym związany,

Tzn. jakie konkretnie grupy i kiedy?
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: danut » 09 paź 2017, 13:41

:D Np. media i presja, sztuczny rozgłos w okół osob takich osób jak np. Jackowski,Williams(pokazy pod publikę), a ostatnio prym w Polsce wiodły Sekty ,jak np.Cheops i poszukiwanie na siłę channeling-owców, gdzie nawet szkoły w tym celu powstawały i powiedz mi jak może szkolić media ktoś nie mający o zjawisku pojęcia i im dyktować sposoby?
danut

Postautor: cthulhu87 » 09 paź 2017, 13:55

danut pisze::D Np. media i presja, sztuczny rozgłos w okół osob takich osób jak np. Jackowski,Williams(pokazy pod publikę), a ostatnio prym w Polsce wiodły Sekty ,jak np.Cheops i poszukiwanie na siłę channeling-owców, gdzie nawet szkoły w tym celu powstawały i powiedz mi jak może szkolić media ktoś nie mający o zjawisku pojęcia i im dyktować sposoby?

Ale to nie ma nic wspólnego ze spirytyzmem. Sami wielokrotnie wypowiadaliśmy się krytycznie np. o projekcie Cheops. Pytałem, jakie grupy i kiedy manipulowały Chico Xavierem, bo z Twoich postów zdawał się wyłaniać zarzut dot. spirytystów brazylijskich.
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: czarnyMag » 09 paź 2017, 14:00

Chyba Ci już odpowiedziałem na to pytanie :twisted: i tak jakoś wyszło, że Ci nie odpowiedziałem :lol:

A więc Administratorze jesteś z K L I K I :lol: :twisted: Witam więc :twisted: chylę czoło :twisted: \
niech "nasi" Panowie przyjmą pokłon Niezależnego :twisted: Chylę czoło przed Kliką :twisted:
"żyj i daj żyć innym"
Awatar użytkownika
czarnyMag

Postautor: danut » 09 paź 2017, 14:00

cthulhu87 pisze:
danut pisze::D Np. media i presja, sztuczny rozgłos w okół osob takich osób jak np. Jackowski,Williams(pokazy pod publikę), a ostatnio prym w Polsce wiodły Sekty ,jak np.Cheops i poszukiwanie na siłę channeling-owców, gdzie nawet szkoły w tym celu powstawały i powiedz mi jak może szkolić media ktoś nie mający o zjawisku pojęcia i im dyktować sposoby?

Ale to nie ma nic wspólnego ze spirytyzmem. Sami wielokrotnie wypowiadaliśmy się krytycznie np. o projekcie Cheops. Pytałem, jakie grupy i kiedy manipulowały Chico Xavierem, bo z Twoich postów zdawał się wyłaniać zarzut dot. spirytystów brazylijskich.

Chico Xavier nigdy nie uwolnił się od wpływów kościoła i od modelowania wypowiedzi pod jego nauki.
danut

Postautor: cthulhu87 » 09 paź 2017, 14:05

danut pisze:Chico Xavier nigdy nie uwolnił się od wpływów kościoła i od modelowania wypowiedzi pod jego nauki.

Ale to jest kwestia pewnego sposobu wypowiadania się i pojmowania świata - tym uwarunkowaniom podlegają wszyscy ludzie, także media. Równie dobrze mogę wskazać różne wpływy ideowe w treści Twoich postów, co jeszcze nie dowodzi, że zostałaś poddana jakiejś manipulacji ze strony takich czy innych ruchów. Wydaje mi się, że mogłabyś być trochę ostrożniejsza w swoich sądach.
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Następna

Wróć do Pytania i odpowiedzi