Tzw. pytania forumowicza do innych forumowiczów

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Tzw. pytania forumowicza do innych forumowiczów

Postautor: cthulhu87 » 01 wrz 2017, 07:37

Nikita pisze:Moze demony to zbuntowane dusze, ktore nie chca sie podporzadkowac woli Boga...? Anioly to tylko legenda....ale Dusze takie jak my zbuntowane i upadle....jest to mozliwe?

W dawnych czasach ludzie mieli tendencję do mitologizowania rzeczywistości, np. z władców czy przodków czynili bożki. Nic dziwnego, że duchy złe i szkodliwe traktowali jako diabły, a duchy dobrotliwe i opiekuńcze jako anioły.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: assasin » 01 wrz 2017, 09:37

cthulhu87 pisze:
Nikita pisze:Moze demony to zbuntowane dusze, ktore nie chca sie podporzadkowac woli Boga...? Anioly to tylko legenda....ale Dusze takie jak my zbuntowane i upadle....jest to mozliwe?

W dawnych czasach ludzie mieli tendencję do mitologizowania rzeczywistości, np. z władców czy przodków czynili bożki. Nic dziwnego, że duchy złe i szkodliwe traktowali jako diabły, a duchy dobrotliwe i opiekuńcze jako anioły.

A w naszym języku zachowały się pewne aspekty mitologizacji, które miały miejsce przed chrystianizacją Polski w 966 roku i ewangelizacją w czasach Chrobrego. Tylko, że niestety czasy prechrześcijańskie są niejasne, gdyż panowie z koloratkami tępili każdy przejaw pogaństwa. Wiele z tych czasów nie znamy. Ba! Większości.
Bierz z przeszłości nie popioły, tylko ogień!
Anonim.
Awatar użytkownika
assasin

Postautor: czarnyMag » 01 wrz 2017, 12:54

Anka pisze:Jawnie sie ze mnie śmiejesz :-) mam dobre poczucie humoru

Dlaczego się z Ciebie śmieję? Nie rozumie. O co Ci chodzi? Ja wierzę w coś co po wezwaniu się przedstawia szkaradną gębą nie pochodzącą z Ziemi a po wystawieniu tego w pole, się rzuca na śpiącego (i przeżyłem to właśnie z przedwczoraj/na wczoraj)!
Nie była to mrzonka gdyż tak walczyłem iż zbudziłem wszystkich i widzieli jak się duszę gdy we śnie to trzymało mnie za gardło - a ja pamiętam jak wyglądał pysk przyjmującego "audiencje" i ten sam pysk w nocy przy mojej twarzy kilka dni po zdradzie!
Jestem jedynym tu który wierzy w demony lub istoty tegoż formatu i możliwość z nimi obcowania!
"żyj i daj żyć innym"
Awatar użytkownika
czarnyMag

Postautor: Anka » 01 wrz 2017, 13:07

czarnyMag pisze:
Anka pisze:Jawnie sie ze mnie śmiejesz :-) mam dobre poczucie humoru

Dlaczego się z Ciebie śmieję? Nie rozumie. O co Ci chodzi? Ja wierzę w coś co po wezwaniu się przedstawia szkaradną gębą nie pochodzącą z Ziemi a po wystawieniu tego w pole, się rzuca na śpiącego (i przeżyłem to właśnie z przedwczoraj/na wczoraj)!
Nie była to mrzonka gdyż tak walczyłem iż zbudziłem wszystkich i widzieli jak się duszę gdy we śnie to trzymało mnie za gardło - a ja pamiętam jak wyglądał pysk przyjmującego "audiencje" i ten sam pysk w nocy przy mojej twarzy kilka dni po zdradzie!
Jestem jedynym tu który wierzy w demony lub istoty tegoż formatu i możliwość z nimi obcowania!

Niech wytłumaczę Chodziło mi ze jawnie sie ze mnie śmiejesz ze przyznalam ci racje do tego co jest oczywiste W twojej odpowiedzi miozyna było wyczuć uśmiech :-)
Zło istnieje naprawde Nie jestes jedynym ktory w to wierzy bo tego doświadczył i doświadcza
To jest twoj wybór masz wolna wole Od ciebie zależy kogo zapraszasz do swojego domu
Poza tym do wszystkich innych ZŁO jest ZŁEM Jeżeli jest ono mniej lub bardziej szkodliwe nadal pozostaje ZŁEM
Ludzie zło ubierają w rożne słowa a przez to pozniej zaczynaja przeinaczać prawdziwe znaczenie o czym jest mowa.
Dlaczego Bóg by pozwolił aby zło istniało? - zapytał ktos wcześniej
Odpowiedz - każdy z nas ma wolna wole

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Awatar użytkownika
Anka

Postautor: Anka » 01 wrz 2017, 13:12

cthulhu87 pisze:

Każdy z nas na tym forum miał lub ma ciagle styczność z duchowością lub można to nazwać jak kto woli...
I zakładam kazdy wypowiada sie na tyle na ile było mu dane zobaczyć przeżyć doświadczyć
Anioły to nie mitologia bracie
tak jak i zły, szatan, lucyfer i można tu zastosować nazwy jak kto woli...

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Awatar użytkownika
Anka

Postautor: 1Prawda1 » 01 wrz 2017, 13:22

Anioły to nie mitologia

W mitologii nie ma nic złego, dawniej - jak przedstawia Cthulhu było to modne, na dniu codziennym, użytkowe. Mity były formą przedstawiania świata. Nie są ani trochę gorsze od jakiejkolwiek książki spirytystycznej, buddyjskiej czy innej. Mit był z założenia fantazją i ludzie o tym wiedzieli, jednak miał pokazywać swój zawarty sens. Po prostu taka była moda. A teraz jest moda na sztywność i nudę. Heh ;) tak półżartem.

Byli bardziej otwarci na zagadkę życia, dzięki czemu zaistniało przypisywanie boskości rzeczom ziemskim-wyższym. I tak słońce stało się dla nich bogiem. To fajne podejście, teraz ludzie patrzą na słońce jedynie pod kątem, jego zalet dla Ziemi i pod kątem badań fizyki nad nim. Wszystko zaczęli traktować sztywno, młodzież przestała wierzyć w cokolwiek, a filozofię traktuje się jak paplanie i marnowanie czasu. Wielka strata, rozwój w tył, można by rzec :)
Bogiem jest niebo, fachowo: Świat Idei
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
https://www.youtube.com/watch?v=AYPcf2pbrYo
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: czarnyMag » 01 wrz 2017, 13:50

cthulhu87 pisze:W dawnych czasach ludzie mieli tendencję do mitologizowania rzeczywistości, np. z władców czy przodków czynili bożki. Nic dziwnego, że duchy złe i szkodliwe traktowali jako diabły, a duchy dobrotliwe i opiekuńcze jako anioły.

W dawnych czasach czyli jak to było z objawieniami fatimskimi? W światła wyłoniła się kobieta w mini :lol: Tak w mini :!: i opiepszyła te dzieciaki że się spóźniły na "miłosierdzie" (oczywiście ona o żadnym miłosierdziu nie wspomniała im ale kościół wmówił im tą wersję wtrakcie przesłuchań które trwały 24 godziny :lol: Ona w trakcie tego orędzia je napromieniowała więc umarły a Łucje pokręciło :lol:
Bowiem są dwie wersje tej "mitologii" ta jak to było i ta jak to wymyślił sobie kościół :twisted:
Ale czy napromieniowanie mogło wyjść z duszka :?: :?: :?: Pierwsze słyszę. Więc jest leniwy człowiek który jako leń dalej nie szuka i przyjmuje jedną informację bo go głowa boli i człowiek drążący prawdę - a na tej prawdzie powstaje mit/wierzenia lub zakłopotanie.
"żyj i daj żyć innym"
Awatar użytkownika
czarnyMag

Postautor: 1Prawda1 » 01 wrz 2017, 14:01

Należałoby tutaj odróżnić mit, bo mit to porządna rzecz w przeciwieństwie do wymysłu. Mit ma swój cel w przekazie, a wymysł jest świadomym wymysłem z celowością pewności, że tak było - mit jak pisałem zakłada fantazję, wymysł może celowo być wymyślony, może jednak być tak, że taka historia z fatimą jest prawdziwa - wszystkiego na świecie nie wytłumaczysz. Nie mylmy mitu z wymysłami. Nie taki był cel mitów.
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: czarnyMag » 01 wrz 2017, 14:22

1Prawda1 pisze:Należałoby tutaj odróżnić mit, bo mit to porządna rzecz w przeciwieństwie do wymysłu. Mit ma swój cel w przekazie, a wymysł jest świadomym wymysłem z celowością pewności, że tak było - mit jak pisałem zakłada fantazję, wymysł może celowo być wymyślony, może jednak być tak, że taka historia z fatimą jest prawdziwa - wszystkiego na świecie nie wytłumaczysz. Nie mylmy mitu z wymysłami. Nie taki był cel mitów.

732 Poitiers (taka bitwa) Frankowie kontra Arabowie. Najpierw jest przedstawiony bóg Franków w historii ich dokonań. Ten ich bóg wychodzi do ich pierwszego władcy po rozbłysku światła na plaży z tegoż światła. Taki sam rozbłysk poprzedził zstąpienie Baala do Kartagińczyków - zbieg okoliczności? A może tak zaczęły się dzieje ludzkości - może to nie mity a fakty?
"żyj i daj żyć innym"
Awatar użytkownika
czarnyMag

Postautor: 1Prawda1 » 01 wrz 2017, 14:23

Kto wie? Chyba tylko Ci co tam byli ;].
Awatar użytkownika
1Prawda1

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi