Świadomość ducha i jej wpływ na wcielenie

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Świadomość ducha i jej wpływ na wcielenie

Postautor: odnowa » 21 kwie 2017, 09:12

Proste pytanie: po co tu Jesteś?

Korzystając z jakiegoś nagrania dotyczącego przeszłych wcieleń dotarłem do wspomnienia z wcielenia w Indii. W czasie śmierci stwierdziłem że zmarnowałem życie rozwijając się duchowo. Mogłem się bawić. W tym wcieleniu mam ciągoty do różnorakich rozrywek, głównie tych związanych z komputerami. Być może to była tylko moja wyobraźnia, być może rzeczywiście mym celem w tym życiu jest zabawa. Doradzał mi to też rzekomy wcielony przewodnik duchowy, który co prawda jest fałszywym guru, ale jego rady są raczej celne.
Mimo to przeciwstawiam się temu i próbuję medytować. Obecnie tylko 11 minut na sesję ale będę zwiększał ilość minut co tydzień lub dwa by dojść do godziny lub dwóch godzin. Oświecenie warte jest poświęcenia czasu. W przeszłości doświadczyłem dwóch głębszych stanów medytacyjnych które pokazały mi że warto medytować.
odnowa

Postautor: czarnyMag » 21 kwie 2017, 09:29

Nikita pisze:Ja widze u siebie postep, wieksza swiadomosc i mysle, ze warto cos robic dla ducha. Moze wstap na Jakas sciezke duchowa jesli nie widzisz zadnego postepu...?

Jeśli przyszłaś tu po tę świadomość to jesteś na dobrej drodze do osiągnięcia celu swego wcielenia. Ja szukam czegoś co jest tu osiągalne ale jeszcze tego nie zdefiniowałem sobie. Nie jest to nauka, nie jest inżynieria, nie są odkrycia i nie są osiągnięcia, idee, religia ani filozofia.
Interesuje mnie tylko świat ducha bez podziału na dobro i zło (czegoś szukam w tym świecie). A czy jest w tych poszukiwaniach postęp? Chyba tak ale znów bez klasyfikowania na dobro/zło. Odnalazłem "równość" i promień światła a więc coś osiągnąłem.
Teraz łamię sobie głowę do czego może mi się to przydać w szerszym znaczeniu?
"żyj i daj żyć innym"
Awatar użytkownika
czarnyMag

Postautor: Nikita » 21 kwie 2017, 09:41

SWiat bez podzialu na dobro i zlo? To wstap na sciezke buddyjska... tam sie odnajdziesz... :) Tam jest i wiedza i intelekt i praktyka medytacyjna i co za tym idzie doswiadczenie...
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: czarnyMag » 21 kwie 2017, 10:23

Nikita pisze:SWiat bez podzialu na dobro i zlo? To wstap na sciezke buddyjska... tam sie odnajdziesz... :) Tam jest i wiedza i intelekt i praktyka medytacyjna i co za tym idzie doswiadczenie...

Buddyści tylko medytują. Nic nie tworzą, nic nie dają nikomu - wegetują. A wegetacja to stagnacja. Napisze tak: znam inżyniera który chodzi zapatrzony w gwiazdy i mówi dlaczego tu jestem a nie tam? A ja mu odpowiadam: byłeś na Orionie i budowałeś tam studnie, byłeś na Marsie i drążyłeś skałę, jesteś na Ziemi i budujesz domy - jak nie zaczniesz rozwijać umysłu w sensie siły duszy to nie będziesz latał tymi wymarzonymi statkami bo nimi kieruje się umysłem (a więc technologia + umysł :)
Ja nie poszukuję religii ani filozofii by gdybać o egzystencjalizmie lecz czegoś co potem wykorzystam poza tą planetą. Zmierzam w określonym kierunku lecz nie pamiętam "tu" założeń oraz celu. Wiem tylko, że następnym razem nie będzie to Ziemia i że rozwój tamtego miejsca będzie nakierowany w kierunku ducha - bo planety się dzielą na te które poszły w technologię i te które poszły w ducha. Nie będę mógł tam dzielić istoty na dobro i zło (warunkiem jest chyba jedność i rozwój ducha pozbawiony stopniowania niski, wyższy, jeszcze wyższy, Bóg). Nauczą mnie tam przemieszczania się duszą i takich tam ale nie będzie to raj choć planeta podąża w stronę światła :)
Można to wpisać w bajki ale posiadam świadomość swej odrębności którą nie da się zamknąć w ramy jednej prawdziwej religii/filozofii która jest tworem sztucznym i wyprodukowanym na potrzeby jednej planety (jest to może krok na przód ale dla mrówki).
"żyj i daj żyć innym"
Awatar użytkownika
czarnyMag

Postautor: Marzyciel » 21 kwie 2017, 16:38

odnowa pisze:Mimo to przeciwstawiam się temu i próbuję medytować. Obecnie tylko 11 minut na sesję ale będę zwiększał ilość minut co tydzień lub dwa by dojść do godziny lub dwóch godzin.

Co masz na myśli pisząc medytacja?
Sed fugit interea, fugit irreparabile tempus.
Awatar użytkownika
Marzyciel

Postautor: odnowa » 21 kwie 2017, 16:48

Marzyciel pisze:
odnowa pisze:Mimo to przeciwstawiam się temu i próbuję medytować. Obecnie tylko 11 minut na sesję ale będę zwiększał ilość minut co tydzień lub dwa by dojść do godziny lub dwóch godzin.

Co masz na myśli pisząc medytacja?

Obserwacja własnego oddechu i bycie świadomym tego co dzieje się w chwili obecnej. Próbowałem różnych technik ale tą lubię najbardziej.
odnowa

Postautor: Marzyciel » 24 kwie 2017, 16:23

Grunt żeby działało. Zapytałem, ponieważ dla mnie dzielenie tego na minuty, godziny
jest strasznie dziwne. Albo tak, albo nie, nie ma co mieszac w to czasu.
Sed fugit interea, fugit irreparabile tempus.
Awatar użytkownika
Marzyciel

Postautor: odnowa » 24 kwie 2017, 19:33

Marzyciel pisze:Grunt żeby działało. Zapytałem, ponieważ dla mnie dzielenie tego na minuty, godziny

Siedzę określoną ilość czasu by nie siedzieć za krótko. W przeszłości medytowałem ok. godziny rano i wieczorem i widziałem efekty których teraz jeszcze nie dostrzegam. Zamierzam z czasem znowu dojść do godziny poprzez dodawanie każdego tygodnia 3 minut do ustalonego czasu medytacji.
odnowa

Postautor: Pawełek » 24 kwie 2017, 19:58

odnowa pisze:
Marzyciel pisze:Grunt żeby działało. Zapytałem, ponieważ dla mnie dzielenie tego na minuty, godziny

Siedzę określoną ilość czasu by nie siedzieć za krótko. W przeszłości medytowałem ok. godziny rano i wieczorem i widziałem efekty których teraz jeszcze nie dostrzegam. Zamierzam z czasem znowu dojść do godziny poprzez dodawanie każdego tygodnia 3 minut do ustalonego czasu medytacji.

Jakie były efekty po tych dwóch godzinach medytacji dziennie? Podzielisz się?
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: odnowa » 25 kwie 2017, 07:46

Pawełek pisze:
odnowa pisze:

Jakie były efekty po tych dwóch godzinach medytacji dziennie? Podzielisz się?

Przede wszystkim byłem w stanie wykonywać codzienne prace z medytacyjną uważnością. Teraz gdy próbuję robić coś świadomie to najzwyczajniej w świecie tego nie potrafię.
Oprócz tego, oddech znacznie zwalniał i stawał się wręcz niewykrywalny. Towarzyszył temu pokój.
odnowa

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi