Ja nie jestem ani robotem ani mistykiem. Nie grozi mi popadnięcie w skrajności.![]()
1Prawda1 pisze:Sięganie pamięcią ducha jest bardziej naturalne od całkowitego wycofania się z zagłębiania się w swoim jestestwie.
1Prawda1 pisze:Z tego co pamiętam pisałeś ostatnio coś o wiedzy pewnej. Wiesz o tym, że platon właśnie w mistycyzmie ją widział? To jest właśnie coś czego w platonie nigdy nikt nie pokona - nauka o Tobie samym, o Twoim ''Ja'' o sensie Twojego życia, które jest w Tobie, a nie gdzieś w pismach, przypuszczaniach itp. Jest to bardzo piękne, To właśnie mistycyzm prowadzi do całkowitego zaspokojenia filozofa.

cthulhu87 pisze:Nieprzypadkowo po platonizmie powstało wiele innych systemów filozoficznych. Trudno więc mówić o "całkowitym zaspokojeniu" filozofów.
Marzyciel pisze:cthulhu87 pisze:Nieprzypadkowo po platonizmie powstało wiele innych systemów filozoficznych. Trudno więc mówić o "całkowitym zaspokojeniu" filozofów.
Wtrącając się na chwilę. Żaden z systemów filozoficznych nie dość że nie rozwiązał żadnego ze swoich
podstawowych problemów, to nawet nie wykształcił potrzebnej metodologii. Przewaga nauk przyrodniczych jest
przytłaczająca, to dzięki nim mamy opis świata i co najważniejsze ten opis działa ponieważ dzięki jego
wykorzystaniu możemy poprawić jakość życia. Dobrym przykładem jest neurofizjologia która ma więcej do powiedzenia w kwestiach czysto filozoficznych dotyczących ludzkiego umysłu, niż oparta na spekulacjach "tradycyjna" filozofia.

cthulhu87 pisze: Trudno też mówić o przewadze nauk przyrodniczych, bo filozofia nie jest nauką przyrodniczą, inne są jej zadania i cele.
Rozumiem, że sformułowanie "bardziej naturalne" ma nobilitować poznanie mistyczne?
Gdyby tak było, historia refleksji filozoficznej skończyłaby się zaraz po tym, jak się zaczęła.
Marzyciel pisze:To jest miara wiedzy i to jest przewaga nauk przyrodniczych. Informacja musi być przede wszystkim
użyteczna, w innym przypadku jest bezwartościowa, więc zdanie ze wiedza może być nie praktyczna jakoś
do mnie nie przemawia.

Marzyciel pisze: Przewaga nauk przyrodniczych jest
przytłaczająca, to dzięki nim mamy opis świata i co najważniejsze ten opis działa ponieważ dzięki jego
wykorzystaniu możemy poprawić jakość życia.

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości