Błagam o pomoc!!!

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Błagam o pomoc!!!

Postautor: Luperci Faviani » 27 lip 2010, 14:16

Zdolności medialne są dziedziczne, ale pozostają one jedynie predyspozycją do czegoś póki samemu nie podejmie się kroków prowadzących do ich rozwinięcia. Twoja sytuacja jest bardzo interesująca, ponieważ Twoja spirytystyczna przygoda rozpoczęła się poprzez manifestację spontaniczną, więc stosunkowo bezpieczną formę nawiązywania kontaktu. Musisz jedynie wziąć się w garść, a już za jakiś czas będziesz w stanie wykorzystywać swoje umiejętności, pomagając innym osobom wystraszonym tak, jak Ty dzisiaj. Pierwsze koty za płoty :)

Twoja babcia prawdopodobnie posiadała zdolności magnetyczne, więc była bioenergoterapeutką. Nie oznacza to, że była medium, ale być może, gdyby pracowała nad swoimi umiejętnościami, jakaś forma medialności rozwinęła by się u niej.

Powinnaś zapoznać się z literaturą spirytystyczną:
http://www.rivail.pl/

Wiedza zawarta w "Księdze Duchów" i "Księdze Mediów" (ale nie tylko) pomoże Ci poukładać sobie w głowie wszystko to, co aktualnie z Tobą się dzieje. Nie ma się czego bać, ale trzeba zebrać się w sobie (jak wcześniej pisałem). Strach jest przeciwstawny miłości, a to miłość jest prawdziwą potęgą świata duchowego. Jeżeli kogoś kochasz, to pragniesz mu ufać - teraz zaufaj Bogu. Głęboko wierzę, że jesteś w stanie opanować to wszystko i uczynić z Twojego daru wspaniały użytek.

Bądź dzielna, nie jesteś sama :)
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: przerażona » 27 lip 2010, 14:38

Dziękuję. Poczytam. Zobaczymy, czy uda mi się to sobie poukładać i dojść z tym do ładu. Logicznie rozumując - jeśli dojdę do porozumienia z tą moją "przypadłością", będzie mi się łatwiej żyło i funkcjonowało w mieszkaniu ze współlokatorem (choć podjęłam już decyzję o przeprowadzce do nowo wybudowanego budynku!) więc zainteresuję się tematem. Może to co dziś jest problemem, kiedyś będzie dla mnie faktycznie darem.
Żałuję tylko, że pozostają mi książki, bo wolałabym spotkanie z żywym (koniecznie :)!!!) człowiekiem, który wytłumaczyłby mi to wszystko...
Bardzo dziękuję za wsparcie i poradę. Będę odzywać się w razie wątpliwości i pytań :)!
Gdyby ktoś zechciał wejść w rolę "nauczyciela" korespondencyjnego - zapraszam do kontaktu na prv.
Pozdrawiam!
przerażona

Postautor: przerażona » 27 lip 2010, 15:35

Aha... ostatnia prośba. Czy posiada ktoś może ebooki "Księga Duchów" i "Księga Mediów"? Byłabym zobowiązana :)!
przerażona

Postautor: Voldo » 27 lip 2010, 15:41

Wyślij mi na priv swój adres e-mail, to prześlę KD w PDF.

Jak będziesz mieć jakieś pytania/wątpliwości/cokolwiek, to pytaj, czy tu, czy na privie, ja zawsze w razie możliwości odpowiem :)
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: forrest » 27 lip 2010, 19:09

Voldo pisze:Wyślij mi na priv swój adres e-mail, to prześlę KD w PDF.

Trzeba by chyba koleżance wyjaśnić skrót... KD :D
"Spirytyzm będzie naukowy albo nie będzie go wcale." - Allan Kardec
Awatar użytkownika
forrest

Postautor: cthulhu87 » 27 lip 2010, 19:14

forrest pisze:Trzeba by chyba koleżance wyjaśnić skrót... KD :D

Kaczor Donald (:
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: konrad » 27 lip 2010, 21:25

Zgadzam się generalnie z przedmówcami... Żadne zioła, amulety i rytuały tu nie pomogą. Trzeba zwrócić się w myślach do tego Ducha, życząc mu jak najlepiej, gdyż najczęściej to jakaś zagubiona osoba, która potrzebuje pomocy.

Modlitwa, o której mówimy, to zwykła rozmowa z takim Duchem, prośba o wsparcie Boga itp. Jeśli jednak ktoś nie czuje się pewnie w tego typu konwersacjach ze "światem niewidzialnym", może odmówić po prostu jakąś znaną sobie modlitwę - ważne by towarzyszyła mu pozytywna intencja.

Forrest pisze, że nie mamy medium, ale trzeba stwierdzić, że w większości przypadków tego typu nie jest ono potrzebne. Wystarczą zwykłe zdolności, które ma każdy z nas, innymi słowy zdolność do rozmowy z Duchami w myślach.

W naszym przypadku mieliśmy już podobne przykłady i udawało się im zaradzić właśnie w ten sposób. Gdyby jednak problem się nasilał, daj znać, a zwrócę się o pomoc do zagranicznych spirytystów, którzy już kiedyś zaoferowali mi pomoc w podobnych sytuacjach.

Co do mediów dostępnych w Polsce, było już sporo dyskusji na ten temat na forum. Generalnie wygląda na to, że najczęściej ich pomoc to stracone pieniądze. Korzystając z naszej pomocy, nic nie stracisz, bo my, spirytyści nawiązujący do dzieł Allana Kardeca, nigdy za naszą pomoc pieniędzy nie pobieramy. :)

A gdybyś chciała się dowiedzieć czegoś więcej o Duchach, daj znać, a z przyjemnością prześlę Ci elektroniczną wersję Księgi Duchów (niestety książki tej póki co nie ma w sprzedaży). Gdybyś wolała "papierowe lektury" mogę polecić dzieła Allana Kardeca (np. Księga mediów czy Niebo i piekło według spirytyzmu), które wprowadzą Cię nieco w temat, czyli wyjaśnią, kim są Duchy, dlaczego się pojawiają, jakie mają problemy, jak możemy im pomóc itp. Książki te można kupić na pewno w internecie np. w naszej spirytystycznej księgarence na www.rivail.pl
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: Voldo » 27 lip 2010, 21:53

Konradzie, KD już wysłałem, więc nie będzie to potrzebne :)
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: Zuzka » 28 lip 2010, 08:01

witaj :) i nie bądź przerażona, duchy przez cały czas są wokół nas...
módl się od serca i odprowadzaj tę osobę do Światła, bowiem z różnych, nieznanych nam przyczyn nie odeszła we właściwym czasie, teraz trzeba jej pomóc.
Powinno pomóc, a jeżeli nie, to proś o kontakt we śnie i wtedy wypytaj o co chodzi. Może to jakaś niezałatwiona sprawa trzyma przy ziemi tę duszę/ducha, może nagła śmierć... przyczyn może być wiele.
Dobrze by było, gdybyś poczytała na ten temat, wiedza bardzo pomaga. Przede wszystkim polecam pozycje A. Kardeca :kardec: dowiesz się wielu rzeczy, może "Kwartalnik Spirytystyczny", który tu możesz kupić...
I nie bój się, ten ktoś kiedyś był w ciele człowieka, tak jak Ty :) , a teraz chce zwrócić na siebie Twoją uwagę...
:)
Zuzka

Postautor: vinitor » 31 lip 2010, 08:14

Zuzka pisze:I nie bój się, ten ktoś kiedyś był w ciele człowieka, tak jak Ty :) , a teraz chce zwrócić na siebie Twoją uwagę...

A dlaczego tu i teraz, i przerażonej? Jeżeli nie ma z tym nic wspólnego, to wydaje się całkiem niezrozumiałe mieszać do tego, że tak powiem prywatnych spraw, obcą osobę?
Może spirytyści zechcą wyjaśnić w miarę logicznie występowanie tego zjawiska. Jest to o tyle niepojęte, że ów Duch ( o ile dotyczy to właśnie tego), wybiera osobę która nie ma pojęcia o co chodzi i jak ewentualnie może pomóc.
+
Skoro nie występują problemy z manifestacją, to nie powinno też być kłopotów z bardziej wyrazistym przekazem prośby. Jeżeli zdolności owego Ducha są zbyt skromne na kontakt z człowiekiem, to może przecież skorzystać z pomocy współbraci o wyższych zdolnościach komunikacji pomiędzy obydwoma światami.
Pomimo oporów forumowiczów spodziewam się bardziej aktywnego ich udziału dla dobra samego spirytyzmu.
.......................................................
" Rzeka prawdy płynie korytem błędów."
Rabindranath Tagore
Awatar użytkownika
vinitor

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi