Krzysztoff pisze:ps. Napisałeś , że doświadczyłeś NDE - możesz opisać swoją historię ?
Krzysztoff pisze:Spirytystyczne przekazy którym wierzę mówią o (...)
Marzyciel pisze:Od tamtej pory wiem ze człowiek może zmienić całe swoje życie w ciągu sekundy, wtedy
tez poznałem uczucie które pozwala walczyć nawet gdy myśli mówią że przegrałeś,
Marzyciel pisze:To ciekawe spojrzenie, nie wiem tylko czy zauważyłeś że jakby pominąć słowo Duch,
to przedstawiłeś atrybuty człowieka. Łącznie z pamięcią pokoleń, ponieważ dziedziczymy
np. instynkty. Jedyna różnica to percepcja. Nie wiem zatem czy dobrze wnioskuję, ale według
tego dusza to twoje alter-ego?

danut pisze:"więc jednak słowo człowiek - zarezerwował bym dla wcielonego ducha w świecie materialnym."
Krzysztoff
Dalej niczego nie uściśla to określenie. Bo po pierwsze czym jest materia - to co możemy, poczuć, dotknąć, zbadać swoimi zmysłami, zatem powietrze np. tez jest materiąSkoro możemy odczuwać, w prawdzie już rzadziej, ale również działanie ducha to on też jest materialny( zresztą sam piszesz i on ma swoja strukturę (ciało). A rzecz przecież w tym, że to nie całość tej struktury wchodzi do naszego świata, bo gdy tu żyjemy, czy nie żyjemy już, to ona istnieje gdzieś cały czas pełniąc funkcję nadzorczą.

Krzysztoff pisze:danut pisze:"więc jednak słowo człowiek - zarezerwował bym dla wcielonego ducha w świecie materialnym."
Krzysztoff
Dalej niczego nie uściśla to określenie. Bo po pierwsze czym jest materia - to co możemy, poczuć, dotknąć, zbadać swoimi zmysłami, zatem powietrze np. tez jest materiąSkoro możemy odczuwać, w prawdzie już rzadziej, ale również działanie ducha to on też jest materialny( zresztą sam piszesz i on ma swoja strukturę (ciało). A rzecz przecież w tym, że to nie całość tej struktury wchodzi do naszego świata, bo gdy tu żyjemy, czy nie żyjemy już, to ona istnieje gdzieś cały czas pełniąc funkcję nadzorczą.
No tak , tyle że to są technikalia - jak zbudowany jest Duch, czy jest tu czy tam ? Czy możemy wcielać się w wiele żyć naraz, czy wstecz ? Obawiam się że te sprawy nie są do rozstrzygnięcia / weryfikacji
Krzysztoff pisze:Alter-ego to chyba niezbyt dobre porównanie(...)
Marzyciel pisze:Krzysztoff pisze:Alter-ego to chyba niezbyt dobre porównanie(...)
Generalnie chodziło mi że postrzegasz duszę jako coś odrębnego,
Marzyciel pisze:Jeśli chodzi o mnie to nie wierze w duszę, uważam jednak że przetrwam śmierć ciała.
Marzyciel pisze:I tu mam pytanie, uważasz że osoba która się odrodziła to ta sama która zmarła czy inna?
Uprzedzając najpopularniejszą odpowiedź, kolejnym pytaniem, to czy
człowiek to tylko suma jego wspomnień?.
Marzyciel pisze:Dzięki, że dzielisz się ze mną swoją refleksją, wolę jedno zdanie wynikające z przemyśleń,
niż setki stron powielanych wzorów i schematów.

Krzysztoff pisze:czy mógł byś rozwinąć tą myśl? (...) a co Ty na ten temat uważasz ?
Marzyciel pisze: uważam jednak że przetrwam śmierć ciała.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości