Kontrowersje filozofi spirytystycznej

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Kontrowersje filozofi spirytystycznej

Postautor: Keogh » 25 sty 2017, 21:01

Chodzi o to żeby nie wpaść w błoto :)

Staliśmy się pokoleniem które próbuje trzymać się sztywno ram które nam wpojono, lub które nam pasują do naszych własnych oczekiwań. Nie próbujemy zrozumieć drugiego człowieka o innych przekonaniach. Ja uważam że jeżeli ktoś klasyfikuje ducha na podstawia wzrostu ma do tego prawo. Ktoś inny uważa że duch niski to ten który służy innemu- jego sprawa. Ja osobiście jestem za klasyfikacją wg moralności bo tak zrozumiałem np "Księgę duchów". Na szczęście dyskusje tu są prowadzone z respektem i dlatego lubię czasem tu zajrzeć. Niestety w innych miejscach takie postawy prowadzą do szeroko pojętego "hejtu" jak by to młodzież ujęła. Natomiast sztuką jest wysłuchać drugiego człowieka i zastanowić się czy przypadkiem nie ma racji. A może jednak czasem trzeba zweryfikować swoje poglądy. I co już kiedyś zauważyłem tu na tym forum, nikt nie bierze pod uwagę tego że każdy może mieć trochę racji i wyciągniecie wspólnych wniosków mogłoby przybliżyć rozwiązanie wielu zagadek.
"Jeśli czegoś faktycznie doznajemy,to jakkolwiek byśmy to nazwali–nie ma to decydującego znaczenia.Jeśli o czymś jedynie rozmawiamy–bez faktycznego doznawania tych wymiarów rzeczywistości, to wtedy nazewnictwo jest dla tych osób bardzo ważne."
Keogh

Postautor: danut » 25 sty 2017, 21:02

odnowo - bo nie interesuje nikogo kto za kogo się uważa i za kogo przedstawia, lecz to kim jest i każdy szczegół musi pasować do objęcia miejsca i drogi w wieczności. To jest sprawiedliwe.
danut

Postautor: Natasza » 25 sty 2017, 21:08

duch niższy , wyższy a za jakiego każdy z was z osobna się uważa? ktoś ma odwagę napisać?
i proszę nie pisać - że jest się średnim, albo wysoki albo niski
jedne z ulubionych piosenek gdy jestem w moim świecie gdzie stawiam milion pytań
Mylene Farmer-Jean Louis Murat ,, Regrets,,
Enigma ,, Why?,,
Daniel Bloom , Mela Koteluk ,, Katarakta,,
Awatar użytkownika
Natasza

Postautor: Keogh » 25 sty 2017, 21:14

To chyba nie nam oceniać. Co się nie napisze to i tak będzie źle :) poza tym dużo może być tych "średnich". Z tego co wiem to ziemia jest jednym z tych niższych światów....
Więc wszyscy jesteśmy niższymi.
"Jeśli czegoś faktycznie doznajemy,to jakkolwiek byśmy to nazwali–nie ma to decydującego znaczenia.Jeśli o czymś jedynie rozmawiamy–bez faktycznego doznawania tych wymiarów rzeczywistości, to wtedy nazewnictwo jest dla tych osób bardzo ważne."
Keogh

Postautor: Natasza » 25 sty 2017, 21:21

nie, musisz zawsze mówić za siebie

więc Ty jesteś niskim duchem
nie ma średnich
jedne z ulubionych piosenek gdy jestem w moim świecie gdzie stawiam milion pytań
Mylene Farmer-Jean Louis Murat ,, Regrets,,
Enigma ,, Why?,,
Daniel Bloom , Mela Koteluk ,, Katarakta,,
Awatar użytkownika
Natasza

Postautor: danut » 25 sty 2017, 21:27

Keogh pisze:To chyba nie nam oceniać. Co się nie napisze to i tak będzie źle :) poza tym dużo może być tych "średnich". Z tego co wiem to ziemia jest jednym z tych niższych światów....
Więc wszyscy jesteśmy niższymi.

Trzeba dodać jeszcze - ta Ziemia, bo Ziem i ludzkich światów jest więcej. ;) Brak świadomości o tym powoduje wpadanie w pułapki własnych przekonań i błądzenia, jedną z takich pułapek są mantry buddyjskie i tybetańska księga umarłych.
danut

Postautor: Keogh » 25 sty 2017, 21:34

Podrzucę cytaty z Księgi Duchów:

Czy wszystkie światy, unoszące się we wszechświecie, są zaludnione?
"Tak i człowiek na tej ziemi jest daleki od tego, by być pierwszym pod względem inteligencji, dobroci i doskonałości wśród istot, zamieszkujących wszechświat. Jaka to pycha i zarozumiałość sądzić, że nieskończenie rozległy wszechświat z niezliczonymi, ogromnymi globami jest stworzony tylko dla człowieka - czerwa ziemskiego!"

Czy wszystkie nasze wcielenia dokonują się tu na ziemi?
"Nie, lecz na różnych światach. Wcielenie na naszej ziemi jest jednym z najbardziej materialnych i najbardziej oddalonych od doskonałości."

Nie ma tu duchów wcielonych innych niż niskie.... wg Księgi.

Na deser piosenka dla relaksu :)
https://www.youtube.com/watch?v=KpBMYjnCLRU

Pozdrawiam i do następnego razu :)
Keogh

Postautor: OneNight » 25 sty 2017, 21:53

Keogh pisze:Podrzucę cytaty z Księgi Duchów:

Czy wszystkie światy, unoszące się we wszechświecie, są zaludnione?
"Tak i człowiek na tej ziemi jest daleki od tego, by być pierwszym pod względem inteligencji, dobroci i doskonałości wśród istot, zamieszkujących wszechświat. Jaka to pycha i zarozumiałość sądzić, że nieskończenie rozległy wszechświat z niezliczonymi, ogromnymi globami jest stworzony tylko dla człowieka - czerwa ziemskiego!"

Czy wszystkie nasze wcielenia dokonują się tu na ziemi?
"Nie, lecz na różnych światach. Wcielenie na naszej ziemi jest jednym z najbardziej materialnych i najbardziej oddalonych od doskonałości."

Nie ma tu duchów wcielonych innych niż niskie.... wg Księgi.

Na deser piosenka dla relaksu :)
https://www.youtube.com/watch?v=KpBMYjnCLRU

Pozdrawiam i do następnego razu :)

Pozamiatane :D

Nataszo, do czego Ci potrzebny sceptyk? Ponadto, nie jestem żadnym fanatykiem. Ja po prostu lubię korzystać z nauki, bo opisuje świat i jest prawdziwa w przeciwieństwie do religii. A ja lubię mieć pewność. Co nie znaczy, że odrzucam całkowicie to, co jeszcze przez naukę nie odkrytę, wręcz przeciwnie - staram się to zbadać, ale pamiętając o poprzednich odkryciach naukowych. Jak mawiał Newton, jeśli widzę dalej, to tylko dlatego, że stoję na ramiomach olbrzymów.
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: Xsenia » 25 sty 2017, 22:33

czarnyMag pisze:Ale tenże spirytyzm nie wiele odbiega od chrześcijaństwa :) które mówi "pokora bracie pokora" a ja dopowiadam to prawo Pana Ziemi Iluminatów skierowane do niewolnika który z fanatyzmem jest wstanie pracować dla nich w oparciu o swą wiarę.
A Karma Pawełek to nie "pokora" ?! :twisted:
No to czy spirytyści nie chcą odrabiać w znoju przypadkiem pańszczyznę na ziemi ? :twisted:
No zaprzecz! Nie zaprzeczysz bo spirytyści odrabiając pańszczyznę na Ziemi zaliczają karmę - "pokorne ciele dwie matki ssie" - to taka sentencja Pana Ziemi nakierowana na niewolnika :lol:

Wiem o co ci chodzi. Jeśli uznajesz, że Bóg istnieje i jest siłą, która "ma władzę", to zgadzasz się na to, że nie panujesz nad własnym życiem i sam na siebie nakładasz ograniczenia, stajesz się "niewolnikiem" z własnej woli. W sumie - szczera prawda. :)
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: stefan12 » 26 sty 2017, 21:53

Nieprawda, nie jesteśmy niewolnikami. Możemy dokonywać wyboru, ale scenariusz jest ułożony przez kogoś innego.
Awatar użytkownika
stefan12

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi