Czym się różnią ludzie od demonów?

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Czym się różnią ludzie od demonów?

Postautor: fruwla » 06 sty 2017, 22:27

Nikita pisze:A ciekawe dlaczego te demony nie podlegaja prawu karmy? I moga robic co chca?

No wlasnie, ze nie moga robic co chca, poniewaz nie maja wolnej woli.
Mysle, ze one istnieja m.i. po to, by ludzie
swiadomie czynili uzytek z Wolnej Woli.
Prawo karmy dla demonow ?.... musze przemyslec odpowiedz.
" Punkt widzenia zalezy od miejsca siedzenia "
fruwla

Postautor: Xsenia » 06 sty 2017, 22:47

fruwla pisze:Jesli zarowno anioly jak i demony bylyby obdarowane wolna wola, wtedy mialyby prawo podejmowac wlasne decyzje i w ten sposob w zaleznosci od ludzkiego przypadku, mielibysmy byc moze milosierne demony oraz msciwe, karzace anioly.

Jeśli anioły nie mają wolnej woli, to nie są dobre, bo to dobroć wymuszona. Poza tym chrześcijanie wierzą, że szatan to upadły anioł. A dlaczego upadły? Bo sprzeciwił sie Bogu. A skoro sie sprzeciwił, to znaczy, że miał wolną wolę. W co więc wierzysz? Czym lub kim według ciebie są demony?
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: danut » 06 sty 2017, 22:57

Xseniu dobry post, a po za tym "Dlaczego nie podlegają prawu karmy?" - bo już się stali tym na co zasłużyli, co sobą i sobie wypracowali ze względu na wolną wolę, a odwrotu nie ma. :) To jest ich karmą, że stali się demonami, bo karma, to nie jest nagroda i kara odgórna, lecz przyczyna i skutek.
danut

Postautor: fruwla » 07 sty 2017, 11:34

Xsenia pisze:
fruwla pisze:Jesli zarowno anioly jak i demony bylyby obdarowane wolna wola, wtedy mialyby prawo podejmowac wlasne decyzje i w ten sposob w zaleznosci od ludzkiego przypadku, mielibysmy byc moze milosierne demony oraz msciwe, karzace anioly.

Jeśli anioły nie mają wolnej woli, to nie są dobre, bo to dobroć wymuszona. Poza tym chrześcijanie wierzą, że szatan to upadły anioł. A dlaczego upadły? Bo sprzeciwił sie Bogu. A skoro sie sprzeciwił, to znaczy, że miał wolną wolę. W co więc wierzysz? Czym lub kim według ciebie są demony?

Czy Anioly lojalnie sluzace Najwyzszemu, i wypelniajace misje jaka ON im powierzyl sa dobre ?
Moim zdaniem sa neutralne,sluza bez wolnej woli a jedynie poprzez polaczenie z wysokowibrycyjnym zrodlem
emanuja miloscia i pokojem.
Szatan swiadomie sprzeciwil sie Bogu, mial wolna wole. I mysle ze ja nadal posiada, ALE jedynie on, (a nie jego demony) i do tego w zmienionej formie ktorej nie potrafie zdefiniowac.
Pozatym konsekwencja odciecia od zrodla, a tym samym odciecia od Boskiej energii jest zmiana wibracji i "zycie zyciem " na zasadzie przeciwienstw.
Demony, ktore szatan przyciaga i ktorymi kieruje, sa rowniez m.i. poprzez odebranie im wolnej woli w ten sposob przez niego zniewolone.
Demony, wedlug mnie sa energiami a forme przybieraja wedlug hierarii mocy i zapotrzebowania.
Od Poczatku, Wolna Wola jest "bronia obusieczna" niestety...ale DOPOKI my ludzie ja mamy ZAWSZE mamy wybor.
Wedlug biblii to wlasnie wolna wola Adama i Ewy i podjeta przez nich decyzja(wbrew zakazowi) byla powodem wypedzenia ich z raju i wedlug biblii konsekwencje tego czynu, cala ludzkosc ponosi do dzisiaj.
Xenia, pytasz w co ja wierze, otoz z tego ogromu "prawd" wybralam sobie pare logicznych dla mnie drogowskazow
i mysle ze jestem na wlasciwej drodze. :)

Nikita, jesli chodzi o karme, Danut wyzej napisala, ze to wlasnie ich karma, ktora sobie wypracowaly a odwrotu nie ma. Czyli sa one, skazane na wieczne tkwienie w tychze wibracjach.
Ja mysle podobnie i dodalabym jeszcze, ze poprzez ich wlasne wybory staly sie narzedziem i to ich karma.
" Punkt widzenia zalezy od miejsca siedzenia "
fruwla

Postautor: Nikita » 07 sty 2017, 14:40

To zadne wytlumaczenie...gdyby Taki demon odczul na sobie to co innym zrobil to szybko wyleczylby sie ze zla ,ktorym jest....Karma powinna dorwac kazdego obojetnie czy jest demonem czy zwykla dusza ludzka...bo inaczej nie byloby sprawiedliwowsci na tym paskudnym padole....I jezeli Bog jest Sprawiedliwy i musial stworzyc ogolne prawo dla wszytskich ...nawet sam Bog powin9ien podlegac temu prawu...
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: danut » 07 sty 2017, 15:18

Nikita pisze:To zadne wytlumaczenie...gdyby Taki demon odczul na sobie to co innym zrobil to szybko wyleczylby sie ze zla ,ktorym jest....Karma powinna dorwac kazdego obojetnie czy jest demonem czy zwykla dusza ludzka...bo inaczej nie byloby sprawiedliwowsci na tym paskudnym padole....I jezeli Bog jest Sprawiedliwy i musial stworzyc ogolne prawo dla wszytskich ...nawet sam Bog powin9ien podlegac temu prawu...

"Odczuć na sobie" tzn. że inni musieliby stać się dla niego diabłami i postępować z nim najgorzej jak się da? -
To dopiero nie ma sensu i wygląda jak karuzela bez końca - raz ja tobie- raz ty mnie i w koło Macieju. Istnieje ogólne prawo, sprawiedliwe i słuszne, któremu wszyscy i wszystko musi być podległe - Idziesz w kierunku Dobra, postępujesz uczciwie i godnie człowieka, dajesz prowadzić się wyższemu Ja za rękę, nie udajesz, że jesteś panem nad panami, bo reszta dla ciebie nic nie znaczy i nic cię nie obchodzi - wytwarzasz istotę w Źródle godną nazwy - Anioła, bądź masz z Nim połączenie, wybierasz odwrotny kierunek stajesz się, bądź jednoczysz się z Demonem.
danut

Postautor: Pablo diaz » 08 sty 2017, 09:39

Bardzo prawdopodobne ,że Panowie z plemienia Toulambis przechodzac przez sąsiednie wioski w swych relacjach opowiadali -obcy przybysze istnieją lub inni z nich mówili ,bóg istnieje, spotkałem go!

https://www.youtube.com/watch?v=qukn9uN9Sts

Osoby ,które spotkały bardziej cywilizowanych najczęściej opowiadają o tym z wielkim przejęciem ,myślę ,że tak naprawdę są osobami bardzo wrażliwymi przez ,co doznają tak wielkiego impaktu i dość często popadają w fascynację.
Sercem Ewangelii jest miłość,a duchem spirytyzmu miłosierdzie.
Awatar użytkownika
Pablo diaz
spirytysta
spirytysta

Postautor: Pablo diaz » 08 sty 2017, 10:32

Czym się różnią ludzie od demonów?

W zasadzie niczym,a jednak jest wielka niezgodność,ponieważ demon,szatan ,diabeł są duchami ,które nie uznają Boga ,a w szczególności Jego praw, to istoty o dużym intelekcie,które po drugiej stronie tworzą związki mafijne,gangi ,wrebując inne niskie duchy...

Jezus do tego zjawiska odnióśł się w tej przypowieści :

Gdy duch nieczysty opuści człowieka, błąka się po miejscach bezwodnych, szukając spoczynku. A gdy go nie znajduje, mówi: "Wrócę do swego domu, skąd wyszedłem". 25 Przychodzi i zastaje go wymiecionym i przyozdobionym. 26 Wtedy idzie i bierze siedem innych duchów złośliwszych niż on sam; wchodzą i mieszkają tam. I stan późniejszy owego człowieka staje się gorszy niż poprzedni».
Sercem Ewangelii jest miłość,a duchem spirytyzmu miłosierdzie.
Awatar użytkownika
Pablo diaz
spirytysta
spirytysta

Postautor: Natasza » 08 sty 2017, 13:30

nie będziecie umieli odpowiedzieć na to pytanie dopóki będziecie krążyć wokół folkloru religijnych przesłanek
nie wychodząc z raz wdepniętego dogmatu staje się jedną nogą we wnyku

p.s.świetny film - w tym spotkaniu od razu dostrzegłam podobieństwo w spotkaniu z istotą z innej części wszechświata - DŁONIE - uścisk dłoni, dotyk dłoni
opowiadałam Wam jak miałam przed sobą całą postać a jedyne na co było mnie stać to dotykanie jego dłoni - to jest wysiłek jakiego się nie spodziewałam
to spotkanie białego człowieka z tubylcami spoza cywilizacji - pokazuje dokładnie ten sam problem kontaktu i pierwsze zetknięcie- świetne!

co do fascynacji to jest to naturalny odruch człowieka a nie religijny grzech

bać się emocji? dusić je w sobie? kto wam to wmawia? każdy powinien być otwarty i szczery jak dziecko i cieszyć się i w pełni przeżywać coś co nie jest spotkaniem jakie mamy na co dzień
zduszając innych w zarodku nie dowiecie się co mają wam do powiedzenia - nie każdy jest taki jak ja i ma odwagę mówić
jedne z ulubionych piosenek gdy jestem w moim świecie gdzie stawiam milion pytań
Mylene Farmer-Jean Louis Murat ,, Regrets,,
Enigma ,, Why?,,
Daniel Bloom , Mela Koteluk ,, Katarakta,,
Awatar użytkownika
Natasza

Postautor: Nikita » 08 sty 2017, 14:29

Pablo czy demony podlegaja prawu karmy?
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi