Xsenia pisze:fruwla pisze:Jesli zarowno anioly jak i demony bylyby obdarowane wolna wola, wtedy mialyby prawo podejmowac wlasne decyzje i w ten sposob w zaleznosci od ludzkiego przypadku, mielibysmy byc moze milosierne demony oraz msciwe, karzace anioly.
Jeśli anioły nie mają wolnej woli, to nie są dobre, bo to dobroć wymuszona. Poza tym chrześcijanie wierzą, że szatan to upadły anioł. A dlaczego upadły? Bo sprzeciwił sie Bogu. A skoro sie sprzeciwił, to znaczy, że miał wolną wolę. W co więc wierzysz? Czym lub kim według ciebie są demony?
Czy Anioly lojalnie sluzace Najwyzszemu, i wypelniajace misje jaka ON im powierzyl sa dobre ?
Moim zdaniem sa neutralne,sluza bez wolnej woli a jedynie poprzez polaczenie z wysokowibrycyjnym zrodlem
emanuja miloscia i pokojem.
Szatan swiadomie sprzeciwil sie Bogu, mial wolna wole. I mysle ze ja nadal posiada, ALE jedynie on, (a nie jego demony) i do tego w zmienionej formie ktorej nie potrafie zdefiniowac.
Pozatym konsekwencja odciecia od zrodla, a tym samym odciecia od Boskiej energii jest zmiana wibracji i "zycie zyciem " na zasadzie przeciwienstw.
Demony, ktore szatan przyciaga i ktorymi kieruje, sa rowniez m.i. poprzez odebranie im wolnej woli w ten sposob przez niego zniewolone.
Demony, wedlug mnie sa energiami a forme przybieraja wedlug hierarii mocy i zapotrzebowania.
Od Poczatku, Wolna Wola jest "bronia obusieczna" niestety...ale DOPOKI my ludzie ja mamy ZAWSZE mamy wybor.
Wedlug biblii to wlasnie wolna wola Adama i Ewy i podjeta przez nich decyzja(wbrew zakazowi) byla powodem wypedzenia ich z raju i wedlug biblii konsekwencje tego czynu, cala ludzkosc ponosi do dzisiaj.
Xenia, pytasz w co ja wierze, otoz z tego ogromu "prawd" wybralam sobie pare logicznych dla mnie drogowskazow
i mysle ze jestem na wlasciwej drodze.
Nikita, jesli chodzi o karme, Danut wyzej napisala, ze to wlasnie ich karma, ktora sobie wypracowaly a odwrotu nie ma. Czyli sa one, skazane na wieczne tkwienie w tychze wibracjach.
Ja mysle podobnie i dodalabym jeszcze, ze poprzez ich wlasne wybory staly sie narzedziem i to ich karma.