Dlaczego wierzysz w spirytyzm? Co Cię przekonało?

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Dlaczego wierzysz w spirytyzm? Co Cię przekonało?

Postautor: 1Prawda1 » 29 gru 2016, 21:24

Patrzcie jaki bajer:

Platon doszedł w kontakcie pozamaterialnym do sensu przypominania tzw. anamnezy (kto wie czy to nie była wiedza od duchów, to nawet nie istotne)

Spirytyści od duchów mają wiedzę o rozwoju - ale inną

!!!

Yyyyy......... :) :) :)
Bogiem jest niebo, fachowo: Świat Idei
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
https://www.youtube.com/watch?v=AYPcf2pbrYo
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: Xsenia » 29 gru 2016, 22:07

OneNight pisze:A więc czemu tak tu wszyscy zniechęcają do praktyki, od samego początku jak tu zawitałem?

OneNight zauważ kto cię odwodził od praktyki. Czy był tam choć jeden forumowicz z plakietką "spirytysta"?

Na forum przychodzą różne osoby z różnymi światopoglądami i wierzące w różne religie czy filozofie. Niektóre z tych osób wierzą, zresztą jak mówi wychowanie chrześcijańskie, że kontakty z drugą stroną, stroną duchów, jest złem i okultyzmem. Ale to tylko ich poglądy. :)

Całkiem niedawno na spotkaniu spirytystycznym w Krakowie spotkałam się z Brazylijką, medium, która tęskniła za spotkaniami spirytystycznymi ze swego kraju. Gdy wiec sie dowiedziała o spotkaniu w Krakowie to od razu przyszła. Bardzo ciekawie się z nią rozmawiało. I zadałam jej między innymi pytanie czy nie boi się spotykać z duchami, czy nie boi się, że duchy mogą ją skrzywdzić. I ona odpowiedziała, że sie nie boi. Że zdarza sie spotkać duchy zagubione, wściekłe, rozgoryczone, ale oni (jej grupa mediumiczna) mają za zadanie pomóc takim duszom. I wierzą, że opiekunowie (dusze wyższe opiekujące sie daną grupą mediumiczną) przestrzegą i obronią ich przed najgorszymi jednostkami. I to jest według mnie podejście spirytystyczne. Nie bać się kontaktów. Ale analizować je i pomagać jeśli trzeba.
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Nikita » 29 gru 2016, 22:15

To mogliscie zorganizowac Jakis seans...
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Xsenia » 29 gru 2016, 22:21

W kawiarni w centrum Krakowa? No raczej nie bardzo. Ale rzeczywiście szkoda, że nie poprosiliśmy jej o wezwanie jakiejś dobrej duszy. :) Może jeszcze kiedyś sie uda :)
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: OneNight » 29 gru 2016, 22:41

Xsenia pisze:W kawiarni w centrum Krakowa? No raczej nie bardzo. Ale rzeczywiście szkoda, że nie poprosiliśmy jej o wezwanie jakiejś dobrej duszy. :) Może jeszcze kiedyś sie uda :)

Brakuje tylko tablicy ouija i wszyscy mówmy chórem "As friends we've gathered, hearts are true, spirits near we call to you". Ciekaw jestem czy w skandynawii są takie grupy medium, bo być może moja znajomość norweskiego by się na coś przydała.
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: czarnyMag » 30 gru 2016, 01:00

OneNight pisze:A więc czemu tak tu wszyscy zniechęcają do praktyki, od samego początku jak tu zawitałem?

Boją się :twisted:
"żyj i daj żyć innym"
Awatar użytkownika
czarnyMag

Postautor: czarnyMag » 30 gru 2016, 01:07

Nikita pisze:To mogliscie zorganizowac Jakis seans...

no właśnie. proponuję na wabia wysłać Nataszę a za nią Danut - efekt będzie piorunujący :lol:
"żyj i daj żyć innym"
Awatar użytkownika
czarnyMag

Postautor: danut » 30 gru 2016, 05:07

czarnyMag pisze:
Nikita pisze:To mogliscie zorganizowac Jakis seans...

no właśnie. proponuję na wabia wysłać Nataszę a za nią Danut - efekt będzie piorunujący :lol:

Wysłać? :!: :?: Coś Ci się chyba nieźle miesza w głowie, mną chciałbyś zarządzać? :lol: Lepiej się wstrzymaj, żebyś nie miał piorunującego efektu czasem.
danut

Postautor: Nikita » 30 gru 2016, 08:41

W kawiarni to mozna dogadac sie i zotrganizowac cos...najepiej u kogos w domu sie spotkac i zrobic cos...jak jest medium to mozna dzialac...
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Krzysztoff » 30 gru 2016, 20:28

czarnyMag pisze: A spirytyzm w praktyce to nie spirytyzm lecz okultyzm :) Takie odnoszę wrażenie gdy odpowiada mi człowiek z "rangą" spirytysty. Gdy pisze że sprawdzanie czegokolwiek jest złe! A zło to okultyzm czyli sprawdzanie :)
Spirytyzm to teoria (filozofia) dla mnie - filozofia pozbawiona "brudu" okultyzmu bo w dobrej wierze - ale tylko filozofia oparta na wierze czyli logice jednostki twórczej! Jednostka sprawdzająca tą wiarę to już brudny okultysta.
Ale są jeszcze media - ludzie którzy nic nie sprawdzają a do których to samo przychodzi - i oni są zagadką. Spirytyzm a spirytualizm? :) To sztuczne oddzielenie teoretyków opierających się na logice z filozofią - czyli wierze, od okultystów robiących spirytualizm! A ten podział powstał niedawno bo w 19 wieku :)

Spirytyzm to nie okultyzm. Należało by przede wszystkim wrócić do definicji - czym jest okultyzm - jest to używanie pewnej wiedzy tajemnej do oddziaływania na siły przyrody (widzialne i niewidzialne) w celu panowania nad nimi

Spirytyzm to nie jest "wywoływaniem duchów" - jeżeli dyskutujemy z pozycji praktyki - to praktyką spirytystyczną ma na celu pomoc wcielonym i odcieleśnionym. Zazwyczaj odbywa się w centrach spirytystycznych . No więc jest to działalność charytatywna , tak zwane passes czyli fluidoterapia, działalność doradcza , oraz pomoc mediumiczna.

Co ciekawe w Brazylii robi się na wszystko szkolenia - jak mówi nasz kolega Fabio - np. żeby udzielać passes w centrum musisz być przeszkolony odpowiednio (kurs trwa sporo czasu) - potem medium mówi kto powinien udzielać jakiego rodzaju passes .

Co do mediumizmu - to w niektórych krajach np. w Anglii jest to zjawisko powszechne, u nas z jakiegoś powodu jest to temat tabu ale z pewnością w Polsce też powstaną centra spirytystyczne z prawdziwego zdarzenia w których będzie prowadzona działalność mediumiczna.
Jeżeli komuś zależy na tym żeby w Polsce były takie miejsca i taka działalność to najlepszą metodą uzyskania tego jest włączenie się w tworzenie spirytystycznych centrów (Wrocław, Kraków , Warszawa)
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi