Pytanie do praktyków

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Pytanie do praktyków

Postautor: czarnyMag » 30 gru 2016, 01:56

Inny temat.
Jak mawiała moja matka nikt jeszcze z stamtąd nie wrócił by zaświadczyć. Owszem powrócił Jezus ale to...się bierze na wiarę więc się nie liczy :(
Trudno się przyznać ale wszystko, wszystkie zdarzenia które się przeżywa bardziej lub mniej można jakoś wytłumaczyć w sposób racjonalny a zostaliśmy tak skonstruowani że we wszystko wątpimy i nic nie pamiętamy w poza czasu przed narodzeniem co wcale nam nie pomaga. Równie dobrze to życie może być pierwsze i ostatnie a wiara może nam posłużyć za brzytwę której się uczepiliśmy by nie zwariować. Tak więc każdy sobie coś wmawia i z większą lub mniejszą konsekwencją trzyma się tego przekonując sam siebie, że to co sobie wmawia ma rację bytu, no bo jakże coś tam musi być przecież życie byłoby pozbawione sensu - a kto powiedział że życie musi mieć sens? Wymyśliliśmy sobie Boga jako punkt odniesienia dla naszej wiary i wszystko tłumaczymy w oparciu o niego - tak też może się okazać :evil:
Niektórzy nie godząc się z taką myślą gwałcą prawa które ustanowił człowiek i szukają sens w astralu nie bacząc na zakazy i konsekwencje chcą sami sobie coś udowodnić pozostawiając innych pod kopułą ich wyobraźni. Ale tam też niewiele można znaleźć!
Czyżbyśmy się wszyscy mylili żyjąc w złudzie? Nie martwi Was to?
Właśnie zatoczyłem koło - chore koło! i wyszedłem w punkcie w którym zaczynałem 20 lat temu :(
"żyj i daj żyć innym"
Awatar użytkownika
czarnyMag

Postautor: 1Prawda1 » 30 gru 2016, 19:21

Czarny Magu ;) Nie chodzi o to by to wszystko zniechęcać. Metafizyka jak najbardziej istnieje, działa nią boskie prawo dobra i wszystko ma sens. I to czego możemy być w zasadzie pewni to fakt, że dusza jest nieśmiertelna.
Bogiem jest niebo, fachowo: Świat Idei
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
https://www.youtube.com/watch?v=AYPcf2pbrYo
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: Xsenia » 30 gru 2016, 20:16

1Prawda1 pisze:dusza jest nieśmiertelna.

Paradoks spirytyzmu :) Wszystkie dusze dążą do dobra i doskonałości by na końcu spoić się z Bogiem. I jednocześnie dusza jest nieśmiertelna, czyli nie stanie sie Bogiem, choćby nie wiem jak długo żyła i starała sie być dobra. Bo albo istnieje i jest nieśmiertelna, albo złączy sie z Bogiem i przestanie istnieć co jest równoznaczne z tym, że nie jest nieśmiertelna :)
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: 1Prawda1 » 30 gru 2016, 20:25

Ok. Ciekawe rozpoczęcie, moje pytanie do Ciebie Xseniu: Czy orientujesz się może jak dokładnie pojmowany jest Bóg w spirytyzmie?
Bogiem jest niebo, fachowo: Świat Idei
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
https://www.youtube.com/watch?v=AYPcf2pbrYo
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: Pawełek » 30 gru 2016, 21:04

Xsenia pisze:

by na końcu spoić się z Bogiem. [...] Bo albo istnieje i jest nieśmiertelna, albo złączy sie z Bogiem i przestanie istnieć co jest równoznaczne z tym, że nie jest nieśmiertelna :)

Xseniu możesz mi powiedzieć skąd się dowiedziałaś, że na końcu mamy się spoić z Bogiem? Z tego co mi wiadomo, to na końcu jedynie służymy bezpośrednio bogu, natomiast nie łączymy się z nim, ponieważ wtedy byśmy naprawdę umarli i zniknęłaby nasza indywidualność.
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: OneNight » 30 gru 2016, 21:12

Pawełek pisze:
Xsenia pisze:

by na końcu spoić się z Bogiem. [...] Bo albo istnieje i jest nieśmiertelna, albo złączy sie z Bogiem i przestanie istnieć co jest równoznaczne z tym, że nie jest nieśmiertelna :)

Xseniu możesz mi powiedzieć skąd się dowiedziałaś, że na końcu mamy się spoić z Bogiem? Z tego co mi wiadomo, to na końcu jedynie służymy bezpośrednio bogu, natomiast nie łączymy się z nim, ponieważ wtedy byśmy naprawdę umarli i zniknęłaby nasza indywidualność.

A myślisz, że skąd te zbuntowane anioły? :twisted:
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: Mirek » 31 gru 2016, 08:21

Pawełek pisze:
Xsenia pisze:

Jeżeli jesteśmy cząstką Boga, to na końcu naszych wcieleń stanowimy jedno z Bogiem. To nie oznacza przecież, że dusza w tym momencie ginie lub przestaje istnieć. Jeżeli z oceanu wyciągniemy jedną kroplę wody, a później ją z powrotem do niego wlejemy, czy przestanie istnieć ta cząstka oceanu?
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Pawełek » 31 gru 2016, 10:28

Mirek pisze:Jeżeli z oceanu wyciągniemy jedną kroplę wody, a później ją z powrotem do niego wlejemy, czy przestanie istnieć ta cząstka oceanu?

Tak, ponieważ straci ona swoją wyjątkowość, swoją indywidualność ponieważ będzie taka sama jak inne. A każda dusza różni się od drugiej.
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Mirek » 31 gru 2016, 10:38

To nam się wydaje, że każda dusza jest różna, z ludzkiego punktu widzenia.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Zbyszek » 31 gru 2016, 12:15

Mirek pisze:To nam się wydaje, że każda dusza jest różna, z ludzkiego punktu widzenia.

Zgadzam się ze wszystkie Dusze są identyczne, bo pochodzimy z tego samego źródła. Różnimy się tylko doświadczeniem, jakim posiadamy i różnorodnością naszych przeżyć. Wchodząc do jakiejkolwiek społeczności, wnosimy tam właśnie ta nasza indywidualność.
Różnimy się, ale mając taki sam cel, wzbogacamy tylko całość grupy.
Zbyszek
spirytysta
spirytysta

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi