Myśl tworzy rzeczywistość

Rozwój nauki, naukowe ciekawostki, pseudo i paranauki. Sprytne i ciekawe rzeczy, badania i doswiadczenia.. Pisz o swoich zainteresowaniach.

Re: Myśl tworzy rzeczywistość

Postautor: OneNight » 25 gru 2016, 18:45

Chciałbym sam to przeżyć. Ale widzę, że schematu magicznego lustra nigdzie nie ma.
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: Pawełek » 25 gru 2016, 19:34

OneNight pisze:Przeczytałem to i nic sensownego nie znalazłem. Sporo mówi o tym jak to działa, ale nigdzie nie jest napisane jak to zastosować w praktyce. Jego teorie są podobne do niektórych teorii fizyków - wyssane z palca i niepoparte obserwacjami. Ciekaw jestem czy sam potrafi to, o czym tak pisze.

Więc jestem żywym przykładem, że wiedza zawarta w tej książce mi pomogła ;) Nigdy nie odrzucaj wszystkiego póki nie spróbujesz. Ja sam na początku byłem sceptycznie nastawiony do tego, bo mi się to po prostu nie kleiło. Niemniej jednak dałem temu szansę i byłem pozytywnie zaskoczony gdy wszystko podziałało.

I bez urazy, ale chyba przeczytałeś to strasznie pobieżnie jeśli nie znalazłeś przykładów z życia, ponieważ jest ich tam pełno. No ale do niczego Cię nie będę zmuszał.
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Zuna » 25 gru 2016, 22:46

Myśl tworzy rzeczywistość bezustannie dlatego trzeba odpowiedzialnie korzystać z tej twórczej mocy... polecam książki o Anastazji z syberyjskiej tajgi, spisywane przez Wladimira Megre, polecam również film na you tube: The secret lektor.pl
To taki wstęp do tematu...
Zuna

Postautor: danut » 25 gru 2016, 22:58

I The secret i "Potęga podświadomości"nie mogą być podstawą do tego tematu, zawierają bardzo dużo błędów logicznych i obejmują temat "po łebkach" bez dopracowania. Film, no cóż przywołuje zbieżności w historiach z narodzeniem bogów od starożytności po Jezusa, jako by miało to zaprzeczyć istnieniu Jezusa, jakby to każdy z nas nie mógł odnaleźć historii podobnej do swojej w przeszłości, a przecież może i jest to nawet podstawą schematycznego tworzenia się rzeczywistości. "Potęga podświadomości" już w tytule zawiera błąd psychologiczny i moralny zarazem, gdyż to z czym dla naszego zdrowia psychicznego nasza świadomość ma wydobyć z podświadomości i z czym się uporać według tego tytułu ma nami kierować i nami zawładnąć. Nie tędy droga. :)
danut

Postautor: Pawełek » 25 gru 2016, 23:01

Liczą się wyniki, a wyniki są zadowalające.
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: danut » 25 gru 2016, 23:06

Pawełek pisze:Liczą się wyniki, a wyniki są zadowalające.

Takiej przechwałki nie uznam za pozytywne wyniki w tworzeniu przez Ciebie rzeczywistości, chyba że podasz mi tu jak na tacy konkrety dotyczące tego na co tą swoją potęgą podświadomości wpłynąłeś oraz podasz definicję, bo na pewno w książce nie jest ona definicją naukową, tego co według ciebie jest podświadomością.
danut

Postautor: Pawełek » 25 gru 2016, 23:28

danut pisze:
Pawełek pisze:Liczą się wyniki, a wyniki są zadowalające.

Takiej przechwałki nie uznam za pozytywne wyniki w tworzeniu przez Ciebie rzeczywistości, chyba że podasz mi tu jak na tacy konkrety dotyczące tego na co tą swoją potęgą podświadomości wpłynąłeś oraz podasz definicję, bo na pewno w książce nie jest ona definicją naukową, tego co według ciebie jest podświadomością.

Jakie przechwałki? Nie mówiłem tu tylko o sobie, to po pierwsze. Po drugie - rozumiem, że znasz działanie telewizora, komputera na którym piszesz, mikrofalówki, lodówki, samochodu, tramwaju itp.?

A poza tym z jakiej racji mam Ci się tłumaczyć. Nie muszę wiedzieć jak to wszystko pracuje, by poznać na własnej skórze że to działa. Wiele razy wiedza z tej książki mi pomogła w życiu, ku mojemu zdziwieniu, i naprawdę nie interesuje mnie to czy Tobie ta książka się nie podoba, czy że jest według Ciebie źle napisana, bo w moim życiu ona pomogła i to się dla mnie jedynie liczy.

A jak Ci mało, to proszę, masz tutaj streszczenie całej książki w trochę bardziej "naukowy" sposób.
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: OneNight » 25 gru 2016, 23:34

Anastazje czytałem, film the secret oglądałem. Znam też legendy o lustrze Kozyriewa, a nawet czytałem o tym dziesiątki artykułów, włącznie z Pająkiem.

Odniosę się do książki Anastazja - jest w niej zawarta technika na teleportacje człowieka, której nie da się wykonać, bo trzeba sobie wyobrazić każdy atom w ciele. Według mnie to po prostu fikcja literacka, bo sam Władimir przyznał, że ktoś taki jak Anastazja nie istnieje, choć niektórzy uważają że to ze względu na prawa autorskie do książki.
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: OneNight » 25 gru 2016, 23:39

Nie rozumiem danut o co chodzi z tym filmem. Oglądałem go po kilka razy.

Samo słowo potęga oznacza siłe, ale nie władze.
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: danut » 25 gru 2016, 23:50

OneNight pisze:Anastazje czytałem, film the secret oglądałem. Znam też legendy o lustrze Kozyriewa, a nawet czytałem o tym dziesiątki artykułów, włącznie z Pająkiem.

Odniosę się do książki Anastazja - jest w niej zawarta technika na teleportacje człowieka, której nie da się wykonać, bo trzeba sobie wyobrazić każdy atom w ciele. Według mnie to po prostu fikcja literacka, bo sam Władimir przyznał, że ktoś taki jak Anastazja nie istnieje, choć niektórzy uważają że to ze względu na prawa autorskie do książki.

Tak, a "Potęga podświadomości" chce nam wmówić, że to co sobie wymarzysz stanie się rzeczywistością i już pomijam nawet namawianie w niej do zwykłej manipulacji poprzez słanie sugestii do innych osób i otoczenia. Nie ma też ona nic wspólnego z Freudowską analizą snów, bo uczy na czym się trzeba skupiać by coś nam się przyśniło, czyli spycha informacje w podświadomość a nie wydobywa ich z niej. Świadome śnienie w formie zabawy dalekie jest od przechwytywania informacji z innych rzeczywistości i dalekie jest od wiedzy o nich i nawet o tej naszej.
danut

PoprzedniaNastępna

Wróć do Nauka