procurator pisze:Tam nic nie bylo-jak juz zabraklo tlenu.Pustka,ciemno, koniec i ta swiadomosc beznadziejnosci
obawiam sie ze dokladnie tak tam jest , nie ma tam nic .....i jest tam wszystko
to mattaru , wieczna pustka , przestrzeń falista , miejsce gdzie zachodzi proces .....
Daath to miejsce istnieje pomimo tego, że jest niewidoczne
znajdujesz się w nieskończonej przestrzeni pomiędzy światami - światem widzialnego i światem niewidzialnego. W nieskończonej próżni. Wszystko jest ze sobą sprzeczne, a mimo to giną tutaj wszystkie sprzeczności. Tutaj wszystko jest możliwe, a mimo to niemożliwe. Nie jest łatwo pojąć siłę tego miejsca, tak bardzo jest ona nieuchwytna. U twojego boku pojawia się Aloha (przewodnik pustki) Rozpoczyna on z tobą podróż w świat tego, co niewidzialne.
Tutaj widzisz, jak każda możliwa i niemożliwa myśl, kazde uczucie, każde słowo, każde wyobrażenie zaznacza się w eterze i przyjmuje swoją niezależną formę. jest to królestwo, które znasz ze swych snów. Tutaj istnieją najwyższe i najniższe formy ludzkiego wyrazu, które kiedyś przemknęły przez umysł człowieka. Każda forma rozpuszcza się, kiedy nie jest przestrzegana. Jeśli jednak zostanie ona naładowana energią (poprzez uczucia i myśli), wówczas zaczyna pulsować i rozwija własne życie. Im więcej ludzi ładuje daną formę, tym większy jest wytwarzany przez nich prąd siły. Tutaj istnieje wszystko. Wszyscy ludzie są połączeni tą niewidzialną siłą. Zaczyna ona poprzez eter szukać swojego odpowiednika w świecie tego, co widzialne, i urzeczywistnia się w przestrzeni i czasie. Im silniej jest ona naładowana,tym wyraźniej będzie objawiać się w gęstym drganiu materii.
gra sił Dobrego i Złego zaczyna się w niewidzialnym świecie, zanim objawi się w świecie widzialnym. Zaczynasz rozumieć, że świat widzialny jest tylko formą wyrazu niepojętego, niewidzialnego świata i prądów siły, które w nim powstają. Odkrywasz, że jako człowiek zostałeś obdarzony ogromnymi zdolnościami. Odkrywasz, że boska siła objawia się przez ludzkiego ducha. Odkrywasz, że powolne, zagęszczone drganie czasu i przestrzeni służy temu, aby bez przeszkód wypróbować i wyszkolić to źródło nieograniczonych możliwości. Jesteś w pełni odpowiedzialny za wyrażanie swojej siły. Żyjesz miłością czy strachem? Dajesz się sprowadzać z dobrej drogi, manipulować sobą, jesteś podatny na wpływy z zewnątrz? A może to ty maniupulujesz rzeczywistością? Siła ta dotknęłą cię do głebi.
Otchłań jako "lodowate światy nicości zwane "Meon". Zatoka ta jest, w kategoriach nieskończoności, wytrzymałości i odległości, kosmiczną analogią nieskończenie bliskiego i nieskończenie ulotnego: drobnej i normalnie niezauważalnej szpary pomiędzy myślami, poddającej się hipersensytywnej uważności, nagłego wglądu w prawdziwe podłoże Istnienia.
Tylko to jest Rzeczywistością, jedyną Rzeczywistością, i jest to Nie-Istnienie - noumenalne źródło, z którego powstaje świat przejawień
Świat, w którym nic nie jest prawdziwe, ponieważ wszystko jest możliwe.
Powstała otchłań tworzy studnię bez dna - studnię Urd, studnię życzeń. Chłonność tej przetrzeni rodzi pragnienie, pożądanie i żądzę. Tworzy się nieskończona przestrzeń (nieskończoność), której sednem jest sam jej nieograniczony potencjał
to tam jeśli nie jesteś świadoma możesz przypadkiem stworzyc wlasne piekło ...... Wraz z van Daath zaczyna się usuwanie własnych ograniczeń i cudzych przekonań. „Myślę, jednak nie jestem swą myślą. Czuję, jednak nie jestem swym uczuciem. Działam, jednak nie jestem swym działaniem. Żyję, jednak nie jestem swym życiem. Kto albo co myśli, czuje, działa i żyje poprzez mnie? Jakie siły we mnie działają?"
Siła nicości jest prącem podążającym za nieświadomością zbiorową. Jest siłą, która napędza ewolucję. Poprzez nią dochodzi do przejść kwantowych, nagłych przemian i zmian kierunków we wspólnocie ludzkiej. Jest ona również określana jako pole morfogenetyczne: jest to pole składające sięz nicości, w którym jednak zawarte jest wszystko - każda myśl, każde uczucie, każde słowo, które zostały wysłane przez człowieka.
Daath to wiedza ...... wszystkiego o wszystkim