Wegetarianizm

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Wegetarianizm

Postautor: cthulhu87 » 15 cze 2010, 20:33

Zdaje się, że rozmówcy pożarli się nawzajem... :mrgreen:
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: sigma » 15 cze 2010, 21:45

Adeptus pisze: ...Kontynuujmy zatem ten offtop ...

Jak chcesz to kontynuuj. W tym celu musisz znaleźć chętnego jeżeli wolisz dialog od monologu.

Powodzenia.
Piotr

Kto zwycięża innych, jest silny. Kto zwycięża siebie, jest wielki.
sigma

Postautor: vinitor » 16 cze 2010, 06:31

Offtop - pisanie nie na temat jest niezwykle popularnym zjawiskiem także i na tym forum. Ponieważ na szczycie miejsca jest mało na pomieszczenie wszystkich, więc piszący wirują wokół owego topu w poszukiwaniu dostatecznie obszernej szczeliny, żeby się wśliznąć i móc z dumnie wyprężoną piersią spoglądać na zmizerowane spirytystyczne doły. Ta dramatyczna sytuacja jest częścią sztuki pisanej przez znawców spirytyzmu. Jest nadzieja, że znana i lubiana witryna wydawnicza zainteresuje się tym chwalebnym celem i w najbliższej przyszłości wyda gotowe dzieło, którego tytuł podlega teraz intensywnej obróbce, co powoduje, że jest czasowo niedostępny.
Tymczasem zapraszam na młodziutką marcheweczkę, która niewątpliwie przyczyni się do usprawnienia widzenia...
.......................................................
" Rzeka prawdy płynie korytem błędów."
Rabindranath Tagore
Awatar użytkownika
vinitor

Postautor: Sebastian » 03 lip 2010, 19:32

Jeżeli czujesz, że musisz zjeść mięso to po prostu to robisz.

Jeśli czujesz, że musisz zapalić to po protu palisz.
Jeśli czujesz, że musisz zjeść tego ósmego pączka, to po prostu go jesz.
etc. etc.

Rodzaju 2:18 Potem Pan Bóg rzekł: Nie jest dobrze, żeby mężczyzna był sam; uczynię mu zatem odpowiednią dla niego pomoc.
19 Ulepiwszy z gleby wszelkie zwierzęta lądowe i wszelkie ptaki powietrzne, Pan Bóg przyprowadził je do mężczyzny, aby przekonać się, jaką on da im nazwę. Każde jednak zwierzę, które określił mężczyzna, otrzymało nazwę istota żywa.

W opisie stworzenia świata NIE MA SŁOWA o przyzwoleniu zabijania zwierząt aby je zjadać.

prawdę powiedziawszy nikt nie powinien interpretować Biblii tylko brać ją taką jaka jest.

To chyba Świadkowie Jehowy biorą Biblię taką, jaka jest. Napisane "Idźcie tedy i czyńcie uczniami wszystkie narody" no to pukają do każdych drzwi i głoszą. W Apokalipsie napisane jest, że tylko 144 tysiące dostanie się do Nieba? No to właśnie tyle się dostanie (a samych Świadków Jehowy jest o wiele więcej).

Tyle pisania a ja nie wiem co ma piernik do wiatraka; jakie są związki wegetarianizmu i spirytyzmu.

No to bym powiedział, że nagle stałeś się krótkowzroczny vinitorze, co jest zaskakujące. Zabiłeś własnoręcznie konia? Strzeliłeś w kark świni? Rozkrajałeś jeszcze ciepłe wnętrzności krowy, tylko po to, aby mieć mięso na patelnię? W dzisiejszych czasach, skoro można skomponować dietę bez takich rzezi, to może warto byłoby się zastanowić nad tym, czy zabijanie, często w okrutnych warunkach, milionów zwierząt ma sens. W Polsce za zjedzenie własnego psa można dostać karę. A świń to można mieć sto na ubój. Ale jedno i drugie to żywa istota, a świnia nawet mądrzejsza :P
Awatar użytkownika
Sebastian
spirytysta
spirytysta

Postautor: vinitor » 04 lip 2010, 06:19

Sebastian pisze:W dzisiejszych czasach, skoro można skomponować dietę bez takich rzezi, to może warto byłoby się zastanowić nad tym, czy zabijanie, często w okrutnych warunkach, milionów zwierząt ma sens.

Ciekawe co jest większym złem, zabijanie zwierząt czy ludzi. Spirytyzm powiada, że wojna jest niezbędna... A jeśli dobierze się do mnie komar, to mam go zaprosić na dokładkę, czy pogrozić kijem bejsbolowym? Obracamy się w świecie absurdów.

Sebastian pisze:W Apokalipsie napisane jest, że tylko 144 tysiące dostanie się do Nieba? No to właśnie tyle się dostanie (a samych Świadków Jehowy jest o wiele więcej).

No właśnie! Te 144 tysiące to rozbudowany rząd niebiański a reszta ma żyć na Ziemi w pokoju i dobrobycie, o ile ich charaktery pozbawione będą cech negatywnych. Pytanie : Czy będzie to możliwe? Tak! Nawet w spirytyzmie wszystko zmierza ku doskonałości. Na razie trudno mi sobie taki idealny świat wyobrazić, zwłaszcza że złe cechy nie ulegną samozniszczeniu. Jak w takich warunkach działać będzie prawo równowagi?
.......................................................
" Rzeka prawdy płynie korytem błędów."
Rabindranath Tagore
Awatar użytkownika
vinitor

Postautor: Sebastian » 04 lip 2010, 17:15

Ciekawe co jest większym złem, zabijanie zwierząt czy ludzi.

No tak, zawsze można powiedzieć: "po co mam pomagać powodzianom? Zastanówmy się czy głodujące dzieci z Etiopii nie potrzebują bardziej naszej pomocy?".

Spirytyzm powiada, że wojna jest niezbędna...

Bo może bez wojny nie doceniono by pokoju.

A jeśli dobierze się do mnie komar, to mam go zaprosić na dokładkę, czy pogrozić kijem bejsbolowym?

Przede wszystkim jest znacząca różnica pomiędzy komarem a psem/krową/świnią/etc. Po drugie "jeśli dobiera się do Ciebie komar", to działa na Twoją niekorzyść, można pokusić się o stwierdzenie, że atakuje Cię. Natomiast świnie trafiające do rzezi - nie dlatego, że są (mniejszym bądź większym) zagrożeniem, tylko aby człowiek mógł je zjeść - nic Ci nie zrobiły.
Awatar użytkownika
Sebastian
spirytysta
spirytysta

Postautor: Hansel » 08 lip 2015, 21:18

Sebastian pisze:
gdyby ludzie przestali spożywać np. wołowe to wołowe przestało by istnieć bo kto by je hodował

Póki co hinduizm ma się dobrze i raczej z ich tradycji nie zniknie pojęcie świętej krowy. Poza tym jak już o krowach mówimy - one dają mleko, do tego nie trzeba ich jeść, więc w hodowli by pozostały :D
Oni naprawdę kochają swoje krowy i dla nich widok ludzi je jedzący jest mniej więcej tym czym dla nas był by widok ludzi jedzących psy

http://psy-pies.com/artykul/swiete-krow ... ,1405.html

Obrazek
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Poprzednia

Wróć do Pytania i odpowiedzi