Wegetarianizm

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Wegetarianizm

Postautor: Adeptus » 13 cze 2010, 10:55

Luperci Faviani pisze:
Adeptus pisze:To ogólnie nie ma znaczenia, czy je się mięso czy nie.
Zwierzęta zostały stworzone dla ludzi, a nie odwrotnie.

Ezoterycy twierdzą, że jednak ma to znaczenie. Powiadają, że spożywanie mięsa hamuje nasz rozwój, obniżając wibracje ducha (spirytysta powiedziałby: "czystość ciała duchowego"). Też gdzieś już o tym pisałem, na naszym forum.
Niczego nie należy się wyrzekać (jeżeli chodzi o zapotrzebowanie ciała). Jeżeli czujesz, że musisz zjeść mięso to po prostu to robisz. To, że wraz z rozwojem, będziesz samoistnie unikać mięsa (nie z powodu, że to cokolwiek hamuje, ale z powodu, że nie będziesz czuć potrzeby spożywania go) to już inna sprawa.

sigma pisze:Adeptusie, wszak to podobieństwo :). Nie wklejam tego co dalej, łatwo przecież znaleźć, ale czy jesteś pewny że tu naprawdę chodzi o pokarmy ?

Może tylko podam koniec tego wydarzenia:

Ew. Mt. 15,20b

"... jedzenie nie umytymi rękoma nie kala człowieka."

Czy mycie rąk przed posiłkiem nie ma być udziałem chrześcijan ?
Coś słabo ci wyszła twoja manipulacja. Dlaczego kłamiesz, oszukujesz i specjalnie zatajasz? Tylko po to aby wykazać w fałszywy sposób, że się mylę?
Czy to wasz spirytyzm?

Mateusza 15:17  Nie rozumiecie, że wszystko, co wchodzi do ust, do żołądka idzie i wydala się na zewnątrz.
18  Lecz to, co z ust wychodzi, pochodzi z serca, i to czyni człowieka nieczystym.
19  Z serca bowiem pochodzą złe myśli, zabójstwa, cudzołóstwa, czyny nierządne, kradzieże, fałszywe świadectwa, przekleństwa.
20  To właśnie czyni człowieka nieczystym. To zaś, że się je nie umytymi rękami, nie czyni człowieka nieczystym.

A tak, na marginesie, w ogóle nie zwróciłeś uwagi na to że ja cytuję głównie Biblię Warszawską. Rozumiem że jako w swej wierze utwierdzony, masz Waść rozeznanie w kwestyjach heretyckiemi zwanemi...
Czy myślisz, że posługiwanie się staropolskim dialektem uczyni cię bardziej mądrym? Protestanci nie przełknęli by korzystania z Pisma tłumaczonego przez katolików.

Nikita pisze:Ádeptus twoja moralnosc jest jakas kulawa moim zdaniem skoro twierdzisz, ze zwierzeta zostaly stworzone dla czlowieka. Owszem istnieje lancuch pokarmowy ale czlowiek wcale nie jest jedynym i wylacznym mieszkancem Ziemi.
Rodzaju 2:18  Potem Pan Bóg rzekł: Nie jest dobrze, żeby mężczyzna był sam; uczynię mu zatem odpowiednią dla niego pomoc.
19  Ulepiwszy z gleby wszelkie zwierzęta lądowe i wszelkie ptaki powietrzne, Pan Bóg przyprowadził je do mężczyzny, aby przekonać się, jaką on da im nazwę. Każde jednak zwierzę, które określił mężczyzna, otrzymało nazwę istota żywa.

cthulhu87 pisze:Nie pytaj, co zwierzęta mogą zrobić dla ciebie, zapytaj, co ty możesz zrobić dla nich ... :!:
Złotemu cielcowi też się kłaniasz? ;)
Awatar użytkownika
Adeptus

Postautor: cthulhu87 » 13 cze 2010, 17:38

adeptus pisze:Protestanci nie przełknęli by korzystania z Pisma tłumaczonego przez katolików.

Mylisz się i to grubo. Tak się składa że protestanci, których znam swobodnie korzystają z obu przekładów Pisma Świętego i nie mają z tym problemu, a Katolicy boją się tego jak diabeł wody święconej. Co więcej, to Kościół katolicki swego czasu zabraniał czytania Biblii w językach narodowych. Gdyby nie reformacja, musiałbyś uczyć się łaciny, żeby poznawać Biblię. Jak myslisz, dlaczego KK przez wieki nie dopuszczał swoich owieczek do zgłębiania Pisma? Zapamiętaj sobie dobrze datę 1897 - w tym roku Leon XIII, papież, wprowadził Biblię na wykaz ksiąg zakazanych.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: vinitor » 13 cze 2010, 20:58

Tyle pisania a ja nie wiem co ma piernik do wiatraka; jakie są związki wegetarianizmu i spirytyzmu. Może patrząc od strony kuchni zrozumiem czym jest jadło dla spirytysty i jakie ono ma znaczenie dla rozwoju duchowego i postępu który potrafi zamienić ten zafajdany świat ludzkich namiętności w krainę miodem i mlekiem płynącą.
Wykłady na forum mają przybliżać i pogłębiać znajomość spirytyzmu a nie oferować oglądanie okładek podręcznika doktryny z zaświatów. Jeżeli są pasjonaci tego czy innego rodzaju odżywiania, to niech starają się omawiać ów temat z uwzględnieniem potrzeb tego forum. W przeciwnym razie okaże się niezbędne wziąć pod lupę i na tapetę wszystkie kuchnie świata, a wówczas Duchy będą wystawiać oceny za przepisy. Mało tego, zachęcą do wprowadzenia konkursów na siorbanie, mlaskanie, wypluwanie wyłowionej muchy (kto dalej) i wiele innych atrakcji towarzyszących konsumpcji indywidualnej i zbiorowej. Kroi się rozbudowa wpadającego w drętwotę forum i oczekuję z niecierpliwością pierwszych nowinek. Grunt to oryginalny pomysł! Wydaje mi się, że miły Administrator przyklaśnie ożywczemu tchnieniu świeżutkiej karmy i obok księgarni otworzy market z garmażerką i całym wyposażeniem gastronomicznym.
Ależ zgłodniałem! Miałem taką ochotę na marchewkę ale mój króliczek był szybszy i mam figę. Przecież nie zjem jej razem z króliczkiem, bo wegetarianie obdarliby mnie ze skóry,,,
.......................................................
" Rzeka prawdy płynie korytem błędów."
Rabindranath Tagore
Awatar użytkownika
vinitor

Postautor: sigma » 13 cze 2010, 21:33

Adeptus pisze: ... Coś słabo ci wyszła twoja manipulacja. Dlaczego kłamiesz, oszukujesz i specjalnie zatajasz? ...

Jaka manipulacja ? Gdzie kłamię, oszukuję i specjalnie zatajam (o ile można coś zataić niespecjalnie) ?

Adeptus pisze: ... Protestanci nie przełknęli by korzystania z Pisma tłumaczonego przez katolików ...

Adeptusie, czego / kogo właściwie Ty jesteś adeptusem ?
Piotr

Kto zwycięża innych, jest silny. Kto zwycięża siebie, jest wielki.
sigma

Postautor: Nikita » 14 cze 2010, 18:52

Do vinitora: dieta czlowieka ma owszem zwiazek z jego duchowoscia.
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Adeptus » 15 cze 2010, 11:51

cthulhu87 pisze:
adeptus pisze:Protestanci nie przełknęli by korzystania z Pisma tłumaczonego przez katolików.

Mylisz się i to grubo. Tak się składa że protestanci, których znam swobodnie korzystają z obu przekładów Pisma Świętego i nie mają z tym problemu, a Katolicy boją się tego jak diabeł wody święconej. Co więcej, to Kościół katolicki swego czasu zabraniał czytania Biblii w językach narodowych. Gdyby nie reformacja, musiałbyś uczyć się łaciny, żeby poznawać Biblię. Jak myslisz, dlaczego KK przez wieki nie dopuszczał swoich owieczek do zgłębiania Pisma? Zapamiętaj sobie dobrze datę 1897 - w tym roku Leon XIII, papież, wprowadził Biblię na wykaz ksiąg zakazanych.
Korzystają obecnie z obydwu, chodziło mi o samo powstanie Biblii warszawskiej.

Po to papież wpisał ją, aby ludzie nie interpretowali Biblii na własną rękę, bo łatwo można zabłądzić i herezje głosić. Obecnie jest 1 Kościół Katolicki i setki różnych kościołów protestanckich/zborów.

Reformacja tylko przyśpieszyła proces tłumaczeń na inne języki, głównym czynnikiem upowszechnienia Biblii, a zarazem tłumaczeń na inne języki było pojawienie się druku/drukarni.

Spójrz na kościoły protestanckie w Niemczech, czy innych krajach zachodnich, w których lesbijki zostają kapłanami. Nie każdy powinien zajmować się interpretacją, prawdę powiedziawszy nikt nie powinien interpretować Biblii tylko brać ją taką jaka jest.

sigma pisze:Jaka manipulacja ? Gdzie kłamię, oszukuję i specjalnie zatajam (o ile można coś zataić niespecjalnie) ?
Specjalnie pominąłeś fragment, który zacytowałem, aby cała twoja teoria się zgadzała.

Adeptus pisze:Adeptusie, czego / kogo właściwie Ty jesteś adeptusem ?
Stwórcy.

Przypominam, że temat to wegetarianizm, więc proszę nie robić wycieczek personalnych ;) ew na pw
Awatar użytkownika
Adeptus

Postautor: cthulhu87 » 15 cze 2010, 13:09

Troskliwy ten papież. Czujecie swąd stosów? Niee... to kiełbaski się pieką :) Życzę miłego popołudnia wszystkim :)
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: sigma » 15 cze 2010, 16:36

cyt. za Adeptus z 11 Cze 2010, 21:00

Adeptus pisze: ... Mateusza 15:11 Nie to, co wchodzi do ust, czyni człowieka nieczystym, ale co z ust wychodzi, to go czyni nieczystym.

cyt. za Sigma z 12 Cze 2010, 14:50

sigma pisze:
... cyt. za Biblia Warszawska:

Ew. Mt. 15.11

"Nie to, co wchodzi do ust, kala człowieka, lecz to, co z ust wychodzi, to kala człowieka."

Adeptusie, wszak to podobieństwo :). Nie wklejam tego co dalej, łatwo przecież znaleźć, ale czy jesteś pewny że tu naprawdę chodzi o pokarmy ?

Może tylko podam koniec tego wydarzenia:

Ew. Mt. 15,20b

"... jedzenie nie umytymi rękoma nie kala człowieka."

...

cyt. za Adeptus z 13 Cze 2010, 11:55

Adeptus pisze: ... Coś słabo ci wyszła twoja manipulacja. Dlaczego kłamiesz, oszukujesz i specjalnie zatajasz? Tylko po to aby wykazać w fałszywy sposób, że się mylę? ...

Mateusza 15:17 Nie rozumiecie, że wszystko, co wchodzi do ust, do żołądka idzie i wydala się na zewnątrz.
18 Lecz to, co z ust wychodzi, pochodzi z serca, i to czyni człowieka nieczystym.
19 Z serca bowiem pochodzą złe myśli, zabójstwa, cudzołóstwa, czyny nierządne, kradzieże, fałszywe świadectwa, przekleństwa.
20 To właśnie czyni człowieka nieczystym. To zaś, że się je nie umytymi rękami, nie czyni człowieka nieczystym.

...

cyt. za Sigma z 13 Cze 2010, 22:33

sigma pisze: ... Jaka manipulacja ? Gdzie kłamię, oszukuję i specjalnie zatajam (o ile można coś zataić niespecjalnie) ?
...

cyt. za Adeptus z 15 Cze 2010, 12:51

Adeptus pisze: ... Specjalnie pominąłeś fragment, który zacytowałem, aby cała twoja teoria się zgadzała ...

Kłamiesz, Adeptusie. Ty zacytowałeś początek opisu wydarzenia, nie pisząc o jego ciągu dalszym. Ja zacytowałem koniec tego wydarzenia, pisząc o łatwej dostępności całości. To zasadnicza różnica. To Ty pominąłeś to co istotne, nie ja.

Adeptus pisze:...
Adeptus pisze:Adeptusie, czego / kogo właściwie Ty jesteś adeptusem ?

Dlaczego cytujesz samego siebie kiedy to ja Cię zapytałem ?

Adeptus pisze:... Stwórcy.

Gratuluję dobrego samopoczucia. W pracy już wiedzą ?

Adeptus pisze:... Przypominam, że temat to wegetarianizm, więc proszę nie robić wycieczek personalnych ;) ew na pw

Ja do Ciebie nie będę pisał na PRIV. Dyskutować mogliśmy, owszem, ale wyłącznie in public.

Mnie to co robisz szczególnie nie bulwersuje, z tak jak Ty myślącymi i postępującymi ludźmi miałem w życiu do czynienia, mało tego, kiedyś nawet starałem się być ich uczniem, ale dalszą dyskusję czyni z Tobą właściwie niemożliwą.

Pozdrawiam.
Piotr

Kto zwycięża innych, jest silny. Kto zwycięża siebie, jest wielki.
sigma

Postautor: Adeptus » 15 cze 2010, 17:53

sigma pisze:Kłamiesz, Adeptusie. Ty zacytowałeś początek opisu wydarzenia, nie pisząc o jego ciągu dalszym. Ja zacytowałem koniec tego wydarzenia, pisząc o łatwej dostępności całości. To zasadnicza różnica. To Ty pominąłeś to co istotne, nie ja.
A fłaśnie sze nie!

Adeptusie, wszak to podobieństwo :). Nie wklejam tego co dalej, łatwo przecież znaleźć, ale czy jesteś pewny że tu naprawdę chodzi o pokarmy ?
Dalsza część fragmentu wprost wyjaśnia, że chodzi o pokarmy. Więc dlaczego to pytanie?

Dlaczego cytujesz samego siebie kiedy to ja Cię zapytałem ?
Nie zawsze patrzę jak wycinam i sklejam ;)
Wybacz!

Ja do Ciebie nie będę pisał na PRIV. Dyskutować mogliśmy, owszem, ale wyłącznie in public.
Kontynuujmy zatem ten offtop ;)

Mnie to co robisz szczególnie nie bulwersuje, z tak jak Ty myślącymi i postępującymi ludźmi miałem w życiu do czynienia, mało tego, kiedyś nawet starałem się być ich uczniem, ale dalszą dyskusję czyni z Tobą właściwie niemożliwą.
Jedynym Mistrzem jest Jezus Chrystus.
Awatar użytkownika
Adeptus

Postautor: vinitor » 15 cze 2010, 20:00

Na początku wątek ten był bliższy żołądka i wówczas nabierał znaczenia znany zwrot 'przez żołądek do serca'. Potem ten workowaty organ trawienny nagle się skurczył i pozostało... serce do walki.
Ostatnie posty odznaczają się zaawansowaną potyczką na Polach Elizejskich. Nie, nie tych paryskich. Najbliższe spirytyzmu to te, gdzie znajdują się dusze zmarłych herosów.
I w ten niecodzienny sposób wegetariańskie smakołyki zawędrowały na stoły mitologicznych herosów w Elizjum. Jestem pod wrażeniem. Każdy wątek ociera się o spirytyzm, jak zauważył znany nam forumowicz. Brawo!
.......................................................
" Rzeka prawdy płynie korytem błędów."
Rabindranath Tagore
Awatar użytkownika
vinitor

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi