W jaki sposób zwiększyć ochronę przed złymi bytami?

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: W jaki sposób zwiększyć ochronę przed złymi bytami?

Postautor: soldado » 27 paź 2016, 20:49

OneNight pisze:A technika otaczania się światłem nie wzięła się czasem z opowieści o Warrenach?

Nie.
Kiedyś na innym forum o tym pisałem dawno temu, że tego nie stosuję, a powinienem.
Stara ,,szkoła'' medium tego nie robiła, zakładając, że w ten sposób bardziej odbierze wszystko to, co jest z kimś związane.
Podzielam tę opinię...- być może się mylę.
Obserwuję to od kilku lat, jak w różnych książkach, publikacjach, wypowiadają się na ten temat rożne media i większość z nich tak robi, nie ryzykując własnym zdrowiem.
Czasem w życiu warto jest się zgubić, by móc się na nowo odnaleźć
soldado
Moderator forum.

Postautor: OneNight » 28 paź 2016, 21:00

Też znam tą technikę, aczkolwiek pod inną nazwą. Natomiast natknąłem się na nią również w horrorach oraz historiach o Warrenach. Wydało mi się to podejrzane. Szczerze mówiąc, to jeszcze mi się nie zdarzyło, aby było mi to potrzebne, więc nie wiem jak jest ze skutecznością - skoro twierdzisz, że Tobie to pomaga, to dobrze.
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: Mirek » 29 paź 2016, 09:54

A co ze słynnymi słowami Jezusa Chrystusa: „Jeśli cię ktoś uderzy w prawy policzek, nadstaw mu i drugi”? Dosłowne, powierzchowne interpretowanie tego zdania doprowadziło do zupełnie nieprawidłowego zrozumienia. W rzeczywistości Jezus mówił o czymś przeciwnym. Nie wolno bronić się, odpowiadać nienawiścią temu, kto cię obraził. Trzeba dalej go kochać, czyli energia miłości w żadnych okolicznościach nie powinna być powstrzymywana. Przykazania Jezusa w pierwszej kolejności odnoszą się do wewnętrznego stanu człowieka. Chrystus mówił o tym, jak bardzo niebezpieczne jest tłumienie swojej miłości i wewnętrznej energii, swoich marzeń i pragnień.
S. Łazariew. Człowiek przyszłości.

Obrazek
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Mirek » 29 paź 2016, 10:56

"Jeśli doprowadzisz do porządku własne wnętrze, to, co na zewnątrz samo ułoży się we właściwy sposób."
E. Tolle

Obrazek
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Mirek » 29 paź 2016, 11:15

Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: danut » 29 paź 2016, 21:59

Ależ jest to pokrętnie wytłumaczone z tym drugim policzkiem. :) Ok. nie wolno nam odpowiadać tym samym, nienawiścią na nienawiść, jednak nie wolno kochać zła, bo to dopiero wręcz wsadza nas w jego szpony. Zapomniałeś, że podobne łączy się z podobnym i w ten sposób tworzy jakąś całość. Jaką całość będzie tworzyć miłość, której nienawiść wciąż będzie przeszkadzać i syzyfowo burzyć to co ona chciałaby zbudować? Ze swojego i innych doświadczenia widzę jak miłość do złego człowieka niszczy tego miłującego a wzmacnia tego złego, bo przecież zło karmi się cudzą miłością. Zatem jaki pożytek przynieść ma wzmacnianie zła w tych bytach i jakąż to dla sprawiedliwych ochronę? W innym miejscu Jezus pięknie ukazuje ten podział- odejdźcie od nich, możecie napominać ileś razy, że czynią zło, ale gdy i to nie poskutkuje - odejdźcie. A to "nadstaw drugi policzek" to piękna postawa - możesz mnie bić, ale ja i tak nie przejdę na złą stronę, bohaterstwo, nie ugięcie i nie poddanie się takim samym jak tego bijącego emocjom, pokazanie swojego zachowania nie z jego kategorii. Takie zachowanie może też zdumieć narwanego i uświadomić mu, że źle postępuje, gdyż jego agresji nie napędza odbijanie piłeczki.
danut

Postautor: Nikita » 30 paź 2016, 08:48

E. Tolle madrze gada...to oswiecony z Zachodu, ktory w tym wcieleniu przezyl oswiecenie, przebudzenie. Jego Wiedza pochodzi od Boga....ma polaczenie ze Zrodlem.
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Mirek » 30 paź 2016, 09:48

Danut, to przecież takie proste. Gdy na zło odpowiadamy złem, to to zło wzmacniamy. Gdy na zło odpowiadamy miłością, to je neutralizujemy. Nie ma tam ani słowa o miłości do zła.
Masz takie czasem naukowe wywody, a trudno Ci zrozumieć tak proste i oczywiste rzeczy ;)
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: danut » 30 paź 2016, 21:01

Mirek pisze:Danut, to przecież takie proste. Gdy na zło odpowiadamy złem, to to zło wzmacniamy. Gdy na zło odpowiadamy miłością, to je neutralizujemy. Nie ma tam ani słowa o miłości do zła.
Masz takie czasem naukowe wywody, a trudno Ci zrozumieć tak proste i oczywiste rzeczy ;)

Upraszczanie wcale nie działa na rzecz zrozumienia. Przeciwnie często spłyca i zniekształca sens wartościowym przekazom. Tak jest i w tym przypadku - nie, nie neutralizujemy miłością zła, mam oczy otwarte i widzę jak to się ma do rzeczywistości.
danut

Postautor: Mirek » 30 paź 2016, 22:35

Za bardzo wszystko komplikujesz, a prawdziwa siła jest w prostocie.
Do mnie przemawia prostota. Jeżeli nie potrafisz zrozumieć prostych rzeczy, to ja nie potrafię ich tak skomplikować aby było dla Ciebie jasno i zrozumiale. Przykro mi.
Awatar użytkownika
Mirek

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi