przerwanie korelacji

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: przerwanie korelacji

Postautor: cthulhu87 » 13 paź 2016, 13:02

Wydaje mi się, że jeśli wszechświat faktycznie jest mentalny, to musi w nim być czynnik obiektywizujacy jego istnienie, jak np. Bóg w systemie berkeleya , patrzący na świat, gdy żaden człowiek na niego nie patrzy. Inaczej nie dałoby się utrzymywać poglądów idealistycznych z wiedzą przyrodnicza, np z tym prostym faktem , że istniał kiedyś okres w dziejach wszechświata, gdy nie istniał jeszcze żaden człowiek. Problem Esse = percipi dotyczy nie tylko czasu, ale wszystkiego co istnieje w naszych postrzezeniach. Jakby nie było wszechświat wg mnie istnieje obiektywnie, niezależnie od tego czy jest mentalny czy materialny
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: danut » 13 paź 2016, 13:11

cthulhu87 pisze:Wydaje mi się, że jeśli wszechświat faktycznie jest mentalny, to musi w nim być czynnik obiektywizujacy jego istnienie, jak np. Bóg w systemie berkeleya , patrzący na świat, gdy żaden człowiek na niego nie patrzy. Inaczej nie dałoby się utrzymywać poglądów idealistycznych z wiedzą przyrodnicza, np z tym prostym faktem , że istniał kiedyś okres w dziejach wszechświata, gdy nie istniał jeszcze żaden człowiek. Problem Esse = percipi dotyczy nie tylko czasu, ale wszystkiego co istnieje w naszych postrzezeniach. Jakby nie było wszechświat wg mnie istnieje obiektywnie, niezależnie od tego czy jest mentalny czy materialny

Właśnie. Człowiek nie może stawiać siebie na stanowisku twórcy świata i wszystkiego tego co istnieje. Gdyby wszechświat nie był materialny to i tak nasza świadomość w porównaniu z obiektywną ogarniającą wszystko świadomością jest tylko kroplą w morzu współistniejącą i współdziałającą w jakimś tylko stopniu z działaniem tego Systemu.
danut

Postautor: cthulhu87 » 13 paź 2016, 17:56

neuron pisze:dokladnie , kazdy stan terazniejszy zawiera całą nagromadzoną przeszłość ..... jutro jest i bedzie takie jakie spodziewasz sie zobaczyc ...... dlatego ze takie było wczoraj i jest teraz ....... skutek,przyczyna .... zwykła korelacja ..........

jesteś pewien że nic nie bierze sie ex nihilo ???

Nie jestem pewien, bo ciężko tu o pewność ze względu na ograniczoną możliwość pojmowania świata. Wierzę co prawda, że można z prostych rzeczy wydobyć coś jakościowo odmiennego i bogatszego, bo widzimy to przecież, gdy obserwujemy np. postęp społeczeństw ludzkich albo ewolucję życia na Ziemi. Czy jednak coś bierze się tu zupełnie z niczego? Niekoniecznie... A w ogóle co to jest nic? Ktoś by mógł powiedzieć, że nic to jest zawsze coś, ponieważ aby nic mogło być pomyślane, musimy mieć ideę czegoś + jego negację.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: neuron » 15 paź 2016, 04:10

cthulhu87 pisze:A w ogóle co to jest nic? Ktoś by mógł powiedzieć, że nic to jest zawsze coś, ponieważ aby nic mogło być pomyślane, musimy mieć ideę czegoś + jego negację.

nie mamy możliwości weryfikacji , nie możemy sobie nawet wyobrazic doswiadczenia ktore mogloby cos takiego zweryfikowac , żadnego ........
problem przestrzeni ....... samej w sobie

danut pisze:Człowiek nie może stawiać siebie na stanowisku twórcy świata i wszystkiego tego co istnieje

a niby dlaczego nie ?? troche wiecej wiary w nas samych ....

mentalny nie znaczy niematerialny .....

skoro istnieje świat materialny to istnieje też świat informacji o tym świecie , jesli jestesmy trojwymiarowym zapisem na dwuwymiarowym nosniku to gdzie tu miejsce dla boga ??

nie ma co komplikowac i szukac nie wiadomo gdzie i po co , to chyba nie jest az tak skomplikowane ..... tyle ze nigdy sie o tym nie dowiemy .

cthulhu87 pisze:musi w nim być czynnik obiektywizujacy jego istnienie, jak np. Bóg w systemie berkeleya , patrzący na świat, gdy żaden człowiek na niego nie patrzy

o ile patrzy na to z boku , a co jesli wszystko "dzieje się " w środku czegoś ??

Według teorii Wielkiego Wybuchu istniał 10-wymiarowy, hiperprzestrzenny twór. Byt ten był jednak niestabilny i rozpadł się na dwa światy: 6-wymiarowy zapadł się w sobie, a nasz 4-wymiarowy zaczął się rozszerzać.
Nie można się przygotować do skoku w przepaść

droga w górę i droga w dół jest tą samą drogą
neuron

Postautor: danut » 15 paź 2016, 11:56

Neuron - Mamy ograniczone możliwości, na szereg zjawisk nie mamy żadnego wpływu, przede wszystkim nie panujemy nad ( jak napisałeś ) tą informacją o tym świecie. Wszystko wskazuje na to, że jesteśmy zapisem informacji w trójwymiarze, a skoro tak jest, to musi istnieć do niego Programista. Nie jesteśmy twórcami tego wszystkiego, świat bez ludzi nadal będzie istniał, już taki istniał i w wielkim kosmosie istnieje. Pozostaje nam pogodzić się z tym, mieć do tego szacunek, uznać swoją pozycję w świecie a nie próbować wyłamywać się ponad to wszystko - sami od siebie i z niczego nie stworzymy nic, nie zapanujemy nad tym wszystkim, nie zamkniemy się w pustej przestrzeni, takiej nie znajdziemy i przede wszystkim nie damy rady żyć, bo nie mamy władzy w szczególności nad życiem i śmiercią.
danut

Postautor: neuron » 16 paź 2016, 14:31

sama prawda
Załączniki
14720444_1249982718408376_2756226415103896664_n.jpg
14720444_1249982718408376_2756226415103896664_n.jpg (32.55 KiB) Przeglądany 5647 razy

neuron

Postautor: cthulhu87 » 16 paź 2016, 17:35

neuron pisze:sama prawda

Co masz na myśli? (wybacz, że nie na wszystkie Twoje wypowiedzi odpowiadam, ale nie zawsze czuje się kompetentny)
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: neuron » 16 paź 2016, 18:14

cthulhu87 pisze:Co masz na myśli? (wybacz, że nie na wszystkie Twoje wypowiedzi odpowiadam, ale nie zawsze czuje się kompetentny)

nie , nic specjalnego , to tak na luzie dodałem , dobrze danut napisała , nie ma nad czym deliberować , to wszystko są domysły , spekulacje ...nic ponad to

takie zdjecie znalazłem , gdzies to kiedys widzialem i akurat mi sie spodobalo , dziecko 4 letnie wyglasza taka myśl to musi w tym coś być ;)

neuron

Poprzednia

Wróć do Pytania i odpowiedzi