Zasady życia a poziom duszy

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Zasady życia a poziom duszy

Postautor: 1Prawda1 » 11 paź 2016, 19:15

Chce dokończyć z Tobą tą rozmowe Pawle, zależy mi na tym. Moje pytanie brzmi:

Nie jesteśmy źli z natury, powiedziałbym bardziej, że nieświadomi bądź zagubieni.

DLACZEGO?
Bogiem jest niebo, fachowo: Świat Idei
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
https://www.youtube.com/watch?v=AYPcf2pbrYo
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: Pawełek » 11 paź 2016, 19:42

1Prawda1 pisze:Chce dokończyć z Tobą tą rozmowe Pawle, zależy mi na tym. Moje pytanie brzmi:

Nie jesteśmy źli z natury, powiedziałbym bardziej, że nieświadomi bądź zagubieni.

DLACZEGO?

Ponieważ ludzie nie rozumieją skąd pochodzi wewnętrzny głos mówiący "nie zabijaj" a innemu człowiekowi mówiący "zabij" ;)
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: 1Prawda1 » 11 paź 2016, 19:44

Wybacz natarczywość, ale interesuje się filozofią, kontynuuj, oki?:

Ponieważ ludzie nie rozumieją skąd pochodzi wewnętrzny głos mówiący "nie zabijaj" a innemu człowiekowi mówiący "zabij" ;)

Dlaczego? Bo widzisz Platon napisał: ''bo nie pamiętają''. A spirytyzm?
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: Pawełek » 11 paź 2016, 21:20

1Prawda1 pisze:

Różnie to bywa. Niektórzy nie chcą wiedzieć, niektórzy uznają zasadę carpe diem i nie interesują się co ich czeka w tak odległej przyszłości, a niektórzy - tak jak napisałeś - po prostu nie pamiętają. Nie bez powodu zapominamy o naszej przeszłości, niemniej jednak z każdym kolejnym wcieleniem potrafimy lepiej odróżnić dobro od zła. Wszystko zapisuje się w naszym sumieniu. Jeden powie, że to źle że nic nie pamiętamy, a drugi powie, że dobrze. Zależy to od punktu widzenia. Tak jak napisałem na początku - różnie to bywa.

Dlatego duża ilość ludzi jest nieświadoma lub zagubiona, pewnie jest tak po prostu... łatwiej dla nich.
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: 1Prawda1 » 11 paź 2016, 21:23

Czyli jednak pamięć. I to bez cudzysłowia : P
Ostatnio zmieniony 11 paź 2016, 21:29 przez 1Prawda1, łącznie zmieniany 1 raz
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: Pawełek » 11 paź 2016, 21:28

1Prawda1 pisze:Dzieki, Tylko ja Pawle pytałem o to jakie jest przeznaczenie duszy od zawsze.

Ou, pardon. To tak jak wspominałem, spirytyzm mówi o rozwoju, ale dlaczego tak jest to musiałbym zajrzeć do paru książek, ale jeśli mnie pamięć nie myli to nigdzie nie ma napisane dlaczego tak jest. Nie jesteśmy, że tak powiem, gotowi jeszcze na całą wiedzę, którą mogą nam przekazać.

Jutro zerknę i zobaczę, bo teraz jestem zmęczony, więc zaraz zabieram się do spania. Możliwe że w międzyczasie ktoś udzieli odpowiedzi, która rozwieje wszelkie wątpliwości :)

Edit:

Sens - Rozwój
Zagubienie - Z powodu zapominania naszej przeszłości, materializmu na świecie i faktu, że ziemia jest niższym światem. Pycha ludzi, egoizm, nienawiść i wiele wiele więcej.
Ostatnio zmieniony 11 paź 2016, 21:30 przez Pawełek, łącznie zmieniany 1 raz
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: 1Prawda1 » 11 paź 2016, 21:30

Nie, nie Twoja odpowiedź mnie usatysfakcjonowała. Nie musisz szukać, dzięki ;)
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: Krzysztoff » 11 paź 2016, 22:17

1Prawda1 pisze:Wybacz natarczywość, ale interesuje się filozofią, kontynuuj, oki?:

a dlaczego kuna jak wpadnie do kurnika to zabija wszystkie kury ? Bo nie potrafi inaczej
Człowiek z początku nieświadomie podążając za popędem na ścieżce wielu wcieleń uczy się podejmować świadome decyzje - podąża w kierunku dobra gdyż takie postępowanie jest korzystniejsze dla każdego z osobna oraz dla wszystkich razem - prowadzi do harmonii i szczęścia , w opozycji do zła którego rezultatem jest cierpienie i haos
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Zbyszek » 12 paź 2016, 12:25

1Prawda1 pisze: Chodziło o ból fizyczny - Zbyszku nazywa się takie zjawisko - naturalną wadą bytu, który sam w sobie ma błędy.

Myślę ze nigdy nie dojdziemy do jednomyślności i to jest naturalnym zjawiskiem. Nasz świat należy do światów niskich. Dzieją się na nim rzeczy nie zawsze przewidziane, często nie mające nic wspólnego bezpośrednio z nasza przeszłością lub przyszłością. Ktoś cie może pobić, możesz się skaleczyć lub złamać rękę albo nogę. Wszystko to należy do codziennego życia na tej planecie. Należy pamiętać ze nie wszystko, jest zaplanowane, mamy wolna wole i każdą sytuacje w której się znajdujemy można interpretować na rożne sposoby. Ból jest związany z ciałem które posiadamy, dlatego nie możemy go uniknąć. Bez czucia bólu, w niektórych przypadkach bylibyśmy narażeni na niebezpieczeństwo. Istnieją ludzie co maja ograniczone czucie i w ten sposób na przykład, mogą spalić sobie ciało bo tego nie poczują. Natura przez ewolucje wyposażyła nasze ciało w ten system, by ostrzec i zabezpieczyć nas przed niebezpieczeństwami. My jako istoty duchowe wykorzystujemy je do naszego rozwoju i musimy dostosować się do istniejących warunków na danej planecie. Dlatego w moim rozumowaniu, ból nie jest wada, tylko ostrzeżeniem ze coś jest nie tak, jak powinno być.
Zbyszek
spirytysta
spirytysta

Postautor: Mirek » 12 paź 2016, 13:58

1Prawda1 pisze:Dzieki, Tylko ja Pawle pytałem o to jakie jest przeznaczenie duszy od zawsze.

Wiele o przeznaczeniu dusz napisał Neale D. Walsch w "Rozmowy z Bogiem" tom 3. Czytałem wielu autorów i dopiero Walsch mnie przekonał, co do tego przeznaczenia.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi