Czy zgłębianie piękna do przodu jest według spirytyzmu równoznaczne z rozwojem duchowym?
Interesują mnie również rozwinięte wypowiedzi.
1Prawda1 pisze:zgłębianie piękna do przodu

ale broń Boże, żeby zamykać estetykę w nienaruszalnych kategoriach i wzorcach umysłowych.
1Prawda1 pisze:Dzięki za odpowiedzi.ale broń Boże, żeby zamykać estetykę w nienaruszalnych kategoriach i wzorcach umysłowych.
Oj cthulhu87 po prostu źle rozumiesz tę filozofię. To nie jest tak. Źle to interpretujesz, Platona bardzo ciężko zrozumieć, wręcz się prawie nie da, bo słowo pisane tego nie odzwierciedli. Coś o tym wiesz, bo niedawno nadmieniałeś mi o bezradności tekstu, gdy coś mi chciałeś wytłumaczyć
.
cthulhu87, wzorzec czyli Idee to nie jest prawo jak to opisujesz poniżej, to nie są wzorce rozumiane tak jak na pierwszy rzut oka to człowiek by interpretował. Problem polega na niemożliwości wytłumaczenia tego słowami. Idea jak wiesz jest niezmienna, co w ogólnie nie oznacza, że jest to jakaś stagnacja, spójrz na cytat bezradnego, bo tylko z zestawem słów wspaniałego greka:
''Otwiera się przed nim to, do czego szły wszystkie jego trudy poprzednie; on ogląda piękno wieczne, które nie powstaje i nie ginie, i nie rozwija się ani nie więdnie, ani nie jest z jednej strony piękne, a z drugiej szpetne, ani raz tylko takie, a drugi raz odmienne, ani także w porównaniu z czymkolwiek, a z czym innym inne, ani też dla jednego piękne, a dla drugiego szpetne''
Widzisz on nie opisuje Tobie piękna jako ''wzorca-ojca'' tylko jako to, że piękno jest pięknem tylko wtedy, gdy istnieje samo w sobie.
Pozdrawiam ciepło.

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości