Spirytyzm a piękno

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Spirytyzm a piękno

Postautor: 1Prawda1 » 11 paź 2016, 14:54

Czy zgłębianie piękna do przodu jest według spirytyzmu równoznaczne z rozwojem duchowym?

Interesują mnie również rozwinięte wypowiedzi.
Ostatnio zmieniony 11 paź 2016, 15:42 przez 1Prawda1, łącznie zmieniany 1 raz
Bogiem jest niebo, fachowo: Świat Idei
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
https://www.youtube.com/watch?v=AYPcf2pbrYo
Awatar użytkownika
1Prawda1

Re: Spirytyzm a piękno

Postautor: neuron » 11 paź 2016, 15:13

1Prawda1 pisze:zgłębianie piękna do przodu

ale co to znaczy do przodu ??
Nie można się przygotować do skoku w przepaść

droga w górę i droga w dół jest tą samą drogą
neuron

Postautor: 1Prawda1 » 11 paź 2016, 15:32

Tak jak rozwój - do przodu.

Tak jak matematykę - do przodu.

Tak jak pływanie - do przodu.

:)
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: Mirek » 11 paź 2016, 18:02

Tak jak mówi ojciec dyrektor - i do przodu ;)
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Pawełek » 11 paź 2016, 18:17

Prawdo, wszystko co czyni nas lepszymi ludźmi jest jednocześnie rozwojem naszego ducha :)
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: 1Prawda1 » 11 paź 2016, 18:34

Tak właśnie myślałem, ze spirytyzm mało wie o pięknie, ale jeślim zbyt szybko go ocenił, proszę mi coś napisać o:

Spirytyzm a Piękno

Cisza w temacie będzie jednoznaczna :P

Ps. Nie ojcowie dyrektorzy tylko: spirytyzm a piękno, na pw moge powtórzyć jak niewyraźnie pisze. Pozdrawiam was moi kochani.
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: cthulhu87 » 12 paź 2016, 08:15

Ja już się kiedyś wypowiadałem na ten temat. Według mnie każda estetyka nosi piętno subiektywizmu i trzeba to szanować, bowiem w przeciwnym przypadku wpadniemy w dogmatyzm. A dogmatyzm = schematyzm, z kolei schematyzm zabija twórczość, wprowadzając w jej miejsce bierne odtwarzanie. Jeśli spojrzeć na dzieje stylów i kierunków w sztuce, można by dojść do wniosku, że człowiek potrafił dostrzegać piękno w przeróżnych rzeczach, nierzadko sprzecznych. Mówię tu oczywiście nie tylko o odbieraniu piękna, ale też o jego tworzeniu.

Z punktu widzenia postępu moralnego należy cieszyć się tym, co pomaga szerzyć dobre uczucia między ludźmi, pozytywne i twórcze aspekty świata, i jest pożyteczne. Spirytysta to, co jest dobre może też traktować jako piękne, co zresztą niejednokrotnie odczuwa namacalnie, gdy rzeczy i działania dobre wywołują w nim pozytywne wzruszenia. Byłby to punkt, gdzie etyka się łączy z estetyką, ale broń Boże, żeby zamykać estetykę w nienaruszalnych kategoriach i wzorcach umysłowych. Zabilibyśmy ją tym samym ;)
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: 1Prawda1 » 14 paź 2016, 12:26

Dzięki za odpowiedzi.

ale broń Boże, żeby zamykać estetykę w nienaruszalnych kategoriach i wzorcach umysłowych.

Oj cthulhu87 po prostu źle rozumiesz tę filozofię ;). To nie jest tak. Źle to interpretujesz, Platona bardzo ciężko zrozumieć, wręcz się prawie nie da, bo słowo pisane tego nie odzwierciedli. Coś o tym wiesz, bo niedawno nadmieniałeś mi o bezradności tekstu, gdy coś mi chciałeś wytłumaczyć :).

cthulhu87, wzorzec czyli Idee to nie jest prawo jak to opisujesz poniżej, to nie są wzorce rozumiane tak jak na pierwszy rzut oka to człowiek by interpretował. Problem polega na niemożliwości wytłumaczenia tego słowami. Idea jak wiesz jest niezmienna, co w ogólnie nie oznacza, że jest to jakaś stagnacja, spójrz na cytat bezradnego, bo tylko z zestawem słów wspaniałego greka:

''Otwiera się przed nim to, do czego szły wszystkie jego trudy poprzednie; on ogląda piękno wieczne, które nie powstaje i nie ginie, i nie rozwija się ani nie więdnie, ani nie jest z jednej strony piękne, a z drugiej szpetne, ani raz tylko takie, a drugi raz odmienne, ani także w porównaniu z czymkolwiek, a z czym innym inne, ani też dla jednego piękne, a dla drugiego szpetne''

Widzisz on nie opisuje Tobie piękna jako ''wzorca-ojca'' tylko jako to, że piękno jest pięknem tylko wtedy, gdy istnieje samo w sobie.

Pozdrawiam ciepło.
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: cthulhu87 » 14 paź 2016, 18:11

1Prawda1 pisze:Dzięki za odpowiedzi.

ale broń Boże, żeby zamykać estetykę w nienaruszalnych kategoriach i wzorcach umysłowych.

Oj cthulhu87 po prostu źle rozumiesz tę filozofię ;). To nie jest tak. Źle to interpretujesz, Platona bardzo ciężko zrozumieć, wręcz się prawie nie da, bo słowo pisane tego nie odzwierciedli. Coś o tym wiesz, bo niedawno nadmieniałeś mi o bezradności tekstu, gdy coś mi chciałeś wytłumaczyć :).

cthulhu87, wzorzec czyli Idee to nie jest prawo jak to opisujesz poniżej, to nie są wzorce rozumiane tak jak na pierwszy rzut oka to człowiek by interpretował. Problem polega na niemożliwości wytłumaczenia tego słowami. Idea jak wiesz jest niezmienna, co w ogólnie nie oznacza, że jest to jakaś stagnacja, spójrz na cytat bezradnego, bo tylko z zestawem słów wspaniałego greka:

''Otwiera się przed nim to, do czego szły wszystkie jego trudy poprzednie; on ogląda piękno wieczne, które nie powstaje i nie ginie, i nie rozwija się ani nie więdnie, ani nie jest z jednej strony piękne, a z drugiej szpetne, ani raz tylko takie, a drugi raz odmienne, ani także w porównaniu z czymkolwiek, a z czym innym inne, ani też dla jednego piękne, a dla drugiego szpetne''

Widzisz on nie opisuje Tobie piękna jako ''wzorca-ojca'' tylko jako to, że piękno jest pięknem tylko wtedy, gdy istnieje samo w sobie.

Pozdrawiam ciepło.

Przyznaję, że nie rozumiem tego wywodu i nie wiem jak intelektualnie to uchwycić.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Wróć do Pytania i odpowiedzi