Czy szanowni forumowicze chodzą do kościoła? świątyni?

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Czy szanowni forumowicze chodzą do kościoła? świątyni?

Postautor: Nikita » 04 paź 2016, 11:11

Tam gdzie ludzie modla sie z serca jak np w kryptach kosciolow...tam jest bardzo wysoka i pozytywna energia...ja to czuje...
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: 1Prawda1 » 04 paź 2016, 11:18

Prawdę każdy z nas nosi w sobie. Nie potrzebna nam jest do niej ani filozofia grecka, ani spirytyzm, ani chrześcijaństwo. Gdyby doktryna miała przemawiać za prawdą o naszych duszach oznaczałoby to naturalną wadę dusz którą jest chęć do tworzenia doktryn. A prawda o wszystkich duszach jest jedna, 'bez-doktrynowa'. A to kto jest bliżej prawdy to sprawa tak trudna, że lepiej posłużyć się tutaj stwierdzeniem ''Wiem, że nic nie wiem'', aniżeli krytykować wszystko to co nie podobne do naszych przeczuć rozumowych.
Bogiem jest niebo, fachowo: Świat Idei
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
https://www.youtube.com/watch?v=AYPcf2pbrYo
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: czarnyMag » 04 paź 2016, 11:20

neuron pisze:a widzisz , tak kombinujesz , no spoko , mozna i tak :)
jednak Mag to Mag

znałeś odpowiedz zanim postawiłeś pytanie :) hehehe

cwaniaczku Ty ;)

to inaczej trzeba było zapytać wtedy odrazu dostałbyś podpowiedz żeby móc wkleić link do strony .....
żadne mecyje :lol: :lol: 8-) 8-) 8-)

Mylisz się. Na link wpadłem przez przypadek (ktoś tutaj napisał o swoim poprzednim forum a ja sprawdziłem co to za forum i od razu napatoczyłem się na ten artykuł z tego linku :)
Zadałem to pytanie bo nie ma takiego wyznania (w sensie religii) jak spirytyzm i wszyscy pochodzimy z różnych systemów wiary. Chciałem wiedzieć czy ludzie chodzą do swoich świątyń wyznając jednocześnie spirytyzm (reinkarnację, karmę)? Która się "kłóci" z wyznaniem ich świątyń.
"żyj i daj żyć innym"
Awatar użytkownika
czarnyMag

Postautor: Estia72 » 04 paź 2016, 12:54

Natasza pisze:Estia Twoja wiedza musi Ci wiele podświadomie podpowiadać i to bardzo ale bardzo trafnie . Po śmierci będzie na drodze taki kościół , ze przyciągnie niczym lep swoim blaskiem . Hmm świadomość pójdzie za głosem dawnego serca i swej pamięci . Wyjsć stamtąd raczej nie będzie można . Pozdrawiam

Natasza ja juz widzialam taki kosciol i widzialam co w nim siedzi, kto jest rezydentem ;) ... :shock:
"Na poczatku Bog ktory jest plomieniem stworzyl Niebo i Niebian"
Awatar użytkownika
Estia72

Postautor: Hansel » 04 paź 2016, 13:16

cthulhu87 pisze:
stefan12 pisze:A w czym tak nauczanie KK uwiera spirytystom? Poza nieuznawaniem reinkarnacji oczywiście.

Gdybym był katolikiem i jednocześnie miał zachować szacunek dla rozumu, na pewno nie dawałyby mi spokoju następujące rzeczy:

- dogmat trynitarny, który dla mnie jest jakąś monstrualną konstrukcją, rezultatem wymieszania greckiej spekulacji filozoficznej z treścią Biblii.
- nauka o odkupieniu, która dla mnie jest przekształceniem prymitywnej, starożytnej wiary w kozła ofiarnego i zadziwiającej umysł możliwości przerzucania winy i odpowiedzialności z człowieka na człowieka
- nauka o grzechu pierworodnym, która wydaje mi się absurdalna i sprzeczna z podstawowym poczuciem moralnym współczesnego człowieka, z przyczyn trochę podobnych jak punkt wyżej
- wiara w zmartwychwstanie ciał - zadziwia mnie z jednej strony fantastyczność tej koncepcji, sprzeczna nie tylko z naukami przyrodniczymi, ale także ze zwykłym zdrowym rozsądkiem... a z drugiej bezkrytyczna wiara w nią u milionów ludzi.
Mnie też. Do kościoła chodziłem kiedy byłem dzieckiem ale z tego co pamiętam to mi się tam raczej nudziło...
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: odnowa » 04 paź 2016, 14:49

Czasami chodzę do kościoła, gdy czuję taką potrzebę. Po prostu.
odnowa

Poprzednia

Wróć do Pytania i odpowiedzi