Etyka seksualna

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Etyka seksualna

Postautor: danut » 25 wrz 2016, 14:17

Pablo diaz pisze:
Seks po umyśle jest najpotężniejszą siłą,która w nas egzystuje.Dlatego niekontrolowany,podobnie jak nadużywanie jakiejkolwiek maszyny,kończy się zablokowaniem lub uszkodzeniem systemu.
Ta pierwotna siła naszej istoty,została przez inżynierów duchowych skoncentrowana w pewną ilość energii,która
nierozważnie używana prowadzi do zaburzeń emocjonalnych,rozczarowań i aberracji psychosomatycznych.

Ciągłe erotyczne fantazje,kompulsywne pragnienie itd.prowokują wyaładowania elektromagnetyczne bardzo wysokiego napięcia.
Kiedy utrwalenie na tle seksulanym jest zbyt długie dochodzi do wyczerpania nerwowego, dezorganizacji somatycznej takiej
jak szaleństwo...

Tak też jest z wieloma chorymi po drugiej stronie życia,u których nieodpowiednia praktyka seksualna doprowadziła do zużycia sił witalnych (twórczych)które będą mogły zostać odzyskane poprzez długotrwały i pracochłonny proces regeneracyjny.

Dlatego są złe i dlatego wykorzystuje się te procesy w praktykach satanizmu, czarnej magii, które są dodatkowo często wspomagane sztucznym hormonem szczęścia, gdzie dodatkowo uważa się, ze to on za wszystko odpowiada. Tymczasem to ta siła witalna, twórcza nam go dostarcza i nim dysponuje także wytwarzając ten związek chemiczny zwany Oksytocyną na swoje potrzeby, na potrzeby naszego ducha.
danut

Postautor: Xsenia » 25 wrz 2016, 15:08

Pablo diaz pisze:Ciągłe erotyczne fantazje,kompulsywne pragnienie itd.prowokują wyładowania elektromagnetyczne bardzo wysokiego napięcia.
Kiedy utrwalenie na tle seksualnym jest zbyt długie dochodzi do wyczerpania nerwowego ,dezorganizacji somatycznej takiej
jak szaleństwo...

Pablo diaz pisze:Nadmierne praktykowanie seksu bardziej niż ,,przewinienie,,jest marnowaniem cennej energii,która zabrana będzie mózgowi,a tym samym osłabi perispirit(ciało duchowe).

No właśnie. Nadmierny seks nie jest zdrowy, tak samo jak nadmierne jedzenie, nadmierne picie, czy wszystko co jest w postaci nadmiernej. Jakoś nie widzę w tych przytoczonych zdaniach opisu, że każdy akt seksualny jest zły, bo nas osłabia. A nie zgodzę sie też z tym, że nas osłabia, bo jak ładnie Pablo zauważyłeś podczas seksu wydziela sie mnóstwo różnych hormonów, które oprócz działa na układ płciowy mają też działanie na inne nasze organy. I tak seks (a raczej wspomniana oksytocyna, endorfiny i "hormon szczęścia" serotonina) poprawia krążenie krwi, wyższe ciśnienie przeczyszcza żyły ze złogów, chroni przed zawałem serca, "hormony szczęścia" łagodzą różne bóle, wzmacnia system immunologiczny nawet o 30% (http://kobieta.onet.pl/zdrowie/zycie-in ... stko/yrmjy). Przy okazji to niezłe ćwiczenie fizyczne, które pomaga spalić dodatkowe kalorie i utrzymać dobrą kondycję fizyczną. Dlatego seks, według mnie, nie osłabia organizmu, tylko go wzmacnia, bo w ogólnym rozrachunku działa na naszą korzyść, pomimo tego, że po seksie chce sie spać. Oczywiście, że nadmiar jest szkodliwy, ale każdy nadmiar jest szkodliwy, niedomiar też.

Danut przestań już z tym satanizmem, czarną magią i tymi tematami. Nikt tu nie zachęca do krzywdzenia innych, i nigdy nie będzie.
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: danut » 25 wrz 2016, 15:18

Xsenia to cieszę się, że już nie będzie, bo niestety teksty tu tego pochodzenia były rozpowszechniane.
danut

Postautor: Pablo diaz » 25 wrz 2016, 15:27

Nawiązując do specyficznej atmosfery tu panującej, która związana jest z wypowiedziami sympatyków forum spirytystycznego, pragnę skierować słowa głównie do Was przyjaciele spirytyści.Abyśmy w zobowiązaniu do naszej auto-reformy,która jest propozycją od Braci Duchów Wyższych(którzy zawsze służą nam dobrą radą).Zdystansowali się od krytyki,nie tracili czasu na rozpatrywanie błędów innych,ponieważ wciąż w nas samych istnieją przeróżne formy nieuczciwości moralnych.Ta powinność powinna zmusić nas do bycia bardziej życzliwych ,mniej wymagających w stosunku do niepoprawnych zachowań naszych braci,które jak dobrze wiecie są tylko kwestią czasu.

Spokój zrozumienia pracuje bez najdrobniejszych przechwałek,jakiejkolwiek drobiny zarozumiałości i nieżyczliwości do któregokolwiek z naszych braci ,aby ostatecznie równowaga naszego spokoju umocniła się.
Sercem Ewangelii jest miłość,a duchem spirytyzmu miłosierdzie.
Awatar użytkownika
Pablo diaz
spirytysta
spirytysta

Postautor: danut » 25 wrz 2016, 15:44

Pablo - diaz - istnieją przeróżne formy nieuczciwości moralnych i dlatego wyłapywanie ich i wskazywanie na nie, powinno iść w parze z rozwojem duchowym bez przytakiwania temu, gdy ktoś będzie chciał nas na siłę przekonywać, że to co niemoralne jest jednak według niego moralne.
danut

Postautor: Pablo diaz » 25 wrz 2016, 16:23

danut pisze:Pablo - diaz - istnieją przeróżne formy nieuczciwości moralnych i dlatego wyłapywanie ich i wskazywanie na nie, powinno iść w parze z rozwojem duchowym bez przytakiwania temu, gdy ktoś będzie chciał nas na siłę przekonywać, że to co niemoralne jest jednak według niego moralne.

Tak Danut to prawda ,jednak w usprawiedliwieniu naszych argumentów należy starać rozmawiac się z taką światłością
aby nie urazić czyiś uczuć.Taka przyzwoitość to wciąż rzadkość tu na Ziemi ,ale jakże wielce szlachetny skarb ,pomagający zażegnać każdą iskrę niezgody.
Sercem Ewangelii jest miłość,a duchem spirytyzmu miłosierdzie.
Awatar użytkownika
Pablo diaz
spirytysta
spirytysta

Postautor: Xsenia » 25 wrz 2016, 16:28

Pablo diaz pisze:.Ta powinność powinna zmusić nas do bycia bardziej życzliwych ,mniej wymagających w stosunku do niepoprawnych zachowań naszych braci,które jak dobrze wiecie są tylko kwestią czasu.

I to są słowa prawdziwego spirytysty. :)

danut pisze:Pablo - diaz - istnieją przeróżne formy nieuczciwości moralnych i dlatego wyłapywanie ich i wskazywanie na nie, powinno iść w parze z rozwojem duchowym bez przytakiwania temu, gdy ktoś będzie chciał nas na siłę przekonywać, że to co niemoralne jest jednak według niego moralne.

Na temat moralności już dość dużo rozmawialiśmy i według mnie są różne poziomy moralności. I coś co dla jednych jest niedopuszczalne, ale innych nie dość, że może być dopuszczalne, a nawet pożądane.
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: danut » 25 wrz 2016, 16:31

Pablo- diaz
Ok. Pewnie nie wszyscy tak potrafią jak Ty to czynić, choć intencje mają te same. :) Mnie np. cechuje prostota - co w myśli, to na języku i jakoś nie umiem ich obierać w sreberka, załagadzać, cukrować, może to zła, może jednak niezła cecha i wydaje się, że zależy od wielu aspektów - co, gdzie, komu, jak będzie pasować.
danut

Postautor: Zbyszek » 25 wrz 2016, 20:54

Pablo diaz pisze: zmusić nas do bycia bardziej życzliwych ,mniej wymagających w stosunku do niepoprawnych zachowań naszych braci,które jak dobrze wiecie są tylko kwestią czasu.

Twoje słowa są święte, ale zawsze, gdy czytam albo słyszę podobne komentarze przypomina mi się zdarzenie jakiego bylem świadkiem, w restauracji w Benidormie podczas kongresu Spirytystycznego. Kelnerzy nie obsłużyli nas zbyt dobrze, myśląc ze jesteśmy zwykłymi turystami, których można naciągnąć. Kolega z grupy oburzony zaczął rozmawiać z kelnerami, większość grupy chciała go powstrzymać, on w tym momencie nam odpowiedział, ze jest Spirytysta a nie głupcem. Te słowa zapamiętałem do dziś a wydarzyło się to kilka lat temu. Dlatego uważam podobnie jak mój kolega, ze nieraz należy otwarcie powiedzieć co się myśli, gdyż nie zawsze jest dobre milczeć.
Zbyszek
spirytysta
spirytysta

Postautor: danut » 25 wrz 2016, 20:57

Zbyszek pisze: Dlatego uważam podobnie jak mój kolega, ze nieraz należy otwarcie powiedzieć co się myśli, gdyż nie zawsze jest dobre milczeć.

I to są jeszcze bardziej trafne słowa, też tak uważam, nie raz milczenie jest oznaką zgody, a czyż mamy tak bezsilnie na wszystko ją wyrażać?
danut

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi