1Prawda1 pisze:To mity, metafory. Platon lubił posługiwać się mitami nieraz.
Krzysztoff pisze:"Największym osiągnięciem ludzkości jest "małżeństwo",
No nie wiem, jakoś przeoczyłem chyba ten fragment Księgi Duchów
Co do Twojego podsumowania , to oprócz tego fragmentu z seksem , to w uproszczeniu się zgadza, natomiast należy dodać że jedną z ważniejszych nauk które spisał Kardec to nauki moralne
Są one spisane w "Ewangelii według spirytyzmu". Książka nie jest łatwa, należy czytać ja wielokrotnie , fragmentami, przemyśleć , medytować, kontemplować... (potem zrozumieć i stosować)
pozdrawiam
Hansel pisze:Nie lubiłeś kiedyś Platona ?
mesjasz pisze:Hansel pisze:Nie lubiłeś kiedyś Platona ?
Nie to że nie lubiłem ale jak byłem nastolatkiem zaliczałem się prawdopodobnie do młodych buntowników. W szkole wagarowałem i za dużo się nie uczyłem/ nie czytałem. Umysł niczym nie skażonyTrochę prymitywny byt prowadziłem, nie miał mnie kto za ucho złapać i robiłem to co chciałem. Mam nadzieje że wszystkie plony z tamtego zasiewu już zebrałem...Platona nadal nie nadrobiłem...
mesjasz pisze:Hansel pisze:Nie lubiłeś kiedyś Platona ?
Nie to że nie lubiłem ale jak byłem nastolatkiem zaliczałem się prawdopodobnie do młodych buntowników. W szkole wagarowałem i za dużo się nie uczyłem/ nie czytałem. Umysł niczym nie skażonyTrochę prymitywny byt prowadziłem, nie miał mnie kto za ucho złapać i robiłem to co chciałem. Mam nadzieje że wszystkie plony z tamtego zasiewu już zebrałem...Platona nadal nie nadrobiłem...
Wracając do wątku, reasumując go, uważam że ludzie zapomnieli co to prawdziwa miłość, doprowadzając do aktu seksualnego w którym nie kierujemy się 100% miłością do partnera sami sobie szkodzimy, doprowadzając do samogwałtów czy korzystając z usług kobiet lekkich obyczajów również sobie szkodzimy/ utrudniamy życie. I z mojego punktu widzenia nie ma wytłumaczenia na prymitywne zaspokajanie potrzeb seksualnych samogwałtem itp. Nieumiejęne wychowanie dziecka prowadzi go do samotności, inności, odrzucenia przez społeczeństwo przez co mamy w szeregach naszego społeczeństwa gejów, lesbijki, pedofili i innych zboczeńców, którzy powinni być odizolowani od społeczeństwa. Jeżeli ktoś ma nadmierny zapał do seksu to znak że powinien znalezć partnera/ partnerke a nie zaspokajać swoje potrzeby samemu czy za pieniążki. Wątpie żeby dziecko 10cio letnie czuło zapał do seksu i dokonywało samogwałtów, ale ok. 16 latek dobrze wychowany może doprowadzić do bezpiecznego aktu seksualnego z partnerem/ partnerką którą "kocha"nie doprowadzając do prokreacji. Z kolei w takiej sytuacji użyją prezerwatywy lub przerwią/oszukają ejakulacje... Pomijając to wiadomomo że dochodzi do aktu dla przyjemności przecież żaden 16 latek nie chce wychowywać dziecka pomijającpatologię walczącą o 500+, które teraz jest a za rok może 5 lat nie będzie i wtedy wyjdą na ulice kraść bo nie będą mieli z czego żyć.
Jest jeszcze jeden wątek do rozmyślenia. Mianowicie : podczas orgazmu/ejakulacji znacząco zmienia się stan świadomości. Skoro świadomość istnieje poza ciałem i podczas orgazmu można powiedzieć że tracimy orientację, zatapiamy się w przyjemności w odmienny sposób niż przy normalnym funkcjonowaniu to może podczas seksu wypełniają nas energie/siły Boga/stwórcy/budowniczego wszechświata. Wykorzystując to siłę zle, odbiera nam ona siły do życia. I to chyba dużo osób zrozumie bo niejeden dokonał na sobie samogwałtu, kochał się za pieniądze i kochał się w prawdziwej miłości i potrafi odróżnić stan emocjonalny po wszystkim.
Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 2 gości