Tia w ST to jest stronniczy a nie sprawiedliwy, stoi po stronie żydów i wspiera ich w walkach, przykład z Ks Jozuego 6:21 jak zdobywali Jerycho a jego mieszkańców wycięli w pień. Jaka tu sprawiedliwość? Myślałem że Bóg kocha równo wszystkich ludzi..Adeptus pisze:ST w ogóle ma się nijak do NT, same sprzeczności, np. sama postać Boga, tak jak wspomniała Atalia, w ST jest to Bóg zemsty, Bóg stronniczy i żądny krwi. W NT to już Bóg miłosierny i kochający. Coś tu nie gra, o ile wiem Bóg jest niezmienny i doskonały więc skąd takie wahania nastrojów.Bóg jest przede wszystkim sprawiedliwy.
Naród wybrany jest jeden i są to Izraelici, czy żydzi jak kto woli. Nie wyczytałem nigdzie w piśmie św. żeby to się zmieniło..Każdy kto wierzy w to, że Jezus Chrystus jest Synem Boga, wypełnia jego słowa i naśladuje Go, ten należy do narodu wybranego.Adeptus jeśli nie jesteś żydem to nie jesteś wśród narodu wybranego, zasmucę Cię.. a ponoć wobec Boga wszyscy są równi, ale widocznie według żydów są równi i równiejsi. Czysta propaganda, MY jesteśmy wybrańcami Boga więc lepiej nas nie atakujcie, poczytajcie księgi mojżeszowe to się dowiecie do czego jest zdolny nasz Bóg. Na tej zasadzie to działało.
Chwilunia, a kto pisał że Jezus nie przyszedł w ciele i nie jest z Boga, hę?? Czytaj uważnie. Wiele razy na seansach duchy podkreślały rolę i postać Jezusa, nie umniejszając Go ani jego zasług! Więc nie wieszej mi tu nudli na uszy.Ja bym w ogóle nie podejmował polemiki z osobą która przytacza cytaty z biblii(poza tym które wydanie jest PRAWDZIWE?). Kiedyś jeszcze wierzyłem w tą biblię bo jednak parę przydatnych rzeczy tam można znaleźć ale jednak większość jest przekłamana, po to by usidlić ludzi w rękach kościoła. Rozumienie biblii zależy od jej interpretacji a interpretacji jest tyle co ludzi na tym świecie, Księga Duchów przynajmniej nie pozostawia miejsca na niedomówienia.Wszelki zaś duch, który nie wyznaje, że Jezus Chrystus przyszedł w ciele, nie jest z Boga. Jest to duch antychrysta, o którym słyszeliście, że ma przyjść, i teraz już jest na świecie.
Boli mnie to, że polemika z fundamentalistami to jest jak walenie grochem o ścianę. Odbija się i nie dociera do środka.Skoro tak boli ciebie ta polemika, to po prostu się nie udzielaj.
Rzucasz tu wielkimi zwrotami, WSZECHŚWIAT, duchy, Bóg, wiedza. Potem stawiasz jakieś tezy z kosmosu o duchach błąkających się i ich negatywnym, zwodniczym wpływie na ludzi. W biblii tego nie pisze, to skąd to wiesz?Bóg zna wszystkie duchy pałętające się po wszechświecie i doskonale wie, że żadnej korzyści człowiekowi ich wiedza nie przyniesie. Ludzie stają się niewolnikami tych zwodniczych duchów, zaczynają bluźnić i plugawić wszystko co święte. Przykład takiej osoby właśnie zaprezentowałeś. Uwierzyłeś Kłamcy.
RAZ, ja nie zaczynałem od Kardeca więc mi nie wmawiaj, że uwierzyłem kłamcy. DWA, nazywasz kogoś kłamcą nie znając tej osoby(pewnie nawet nie czytałeś jego książek), chwila.. co biblia mówi o czymś takim? Aha: nie sądź a nie będziesz sądzony.Uwierzyłeś Kłamcy.
cthulhu87 pisze:Albo obowiązuje, albo nie. Nie opierasz się w tym ostatnim wywodzie na żadnym fragmencie z Biblii.
Zatem nie masz prawa się wypowiadać o tejże religii, bo nie masz o niej zielonego pojęcia, tylko jakieś zasłyszane slogany i fałszywe wyobrażenia.methyl pisze:Albowiem wtedy oto, Bóg objawił co mądrzejszym alternatywę w postaci spirytyzmu ...
ST jest nieruszony i ojcowie kościoła nic tutaj do gadania nie mają. Chyba zapominasz, że księga ta uznana jest przez trzy największe religie.atalia pisze:Adeptusowi dobrze radzę,by zagłębił się w historie i odświeżył sobie wiedze na temat ST,a mianowicie:kim byli jego autorzy,w przeciągu jakiego czasu został on napisany oraz co z nim czyniono na przestrzeni wieków ,ile razy były dodawane i odejmowane poszczególne księgi,które zostały uznawane a które wyrzucane,etc etc..myślę,że aktualizacje sie jeszcze nie zakonczyły-kto wie,co ojcom kościoła jeszcze przyjdzie do głowy:może któraś z ksiąg przestanie się podobać któremuś papiezowi i wtedy ją usunie.,wtedy tez obowiązujące w niej prawa przestaną obowiązywać.Stanie sie podobnie jak z jedzeniem mięsa w Wigilię-kiedyś było be,a teraz cacy.
Żydzi to lud wybrany. Poganie, których Bóg karał odrzucili Go. Bóg kocha ludzi, lecz istnieje coś ważniejszego od paru istnień. Śmierć jak wiesz, nie jest końcem.Leszek pisze:Tia w ST to jest stronniczy a nie sprawiedliwy, stoi po stronie żydów i wspiera ich w walkach, przykład z Ks Jozuego 6:21 jak zdobywali Jerycho a jego mieszkańców wycięli w pień. Jaka tu sprawiedliwość? Myślałem że Bóg kocha równo wszystkich ludzi..
Nie zrozumiałeś mnie. Miałem na myśli Kłamcę. Nie wiesz kim Kłamca?RAZ, ja nie zaczynałem od Kardeca więc mi nie wmawiaj, że uwierzyłem kłamcy. DWA, nazywasz kogoś kłamcą nie znając tej osoby(pewnie nawet nie czytałeś jego książek)
Żadne prawo nadane przez Boga nie jest absurdalne. To, że pewne prawo nie jest już zgodne z moralnością obecnej ludzkości, wcale nie znaczy, że coś się w prawie zmieniło.

Adeptus pisze:
Fajnie że trafiłeś na to forum, chociaż nie zapominaj, że Twoim prawdziwym wrogiem jest Doda i Nergal - walcząc z ich błędami przysłużysz się i naszej sprawie
To się nazywa poziom lol.
Adeptus pisze:I doskonale. Nie bez powodu naczelną zasadą spirytyzmu jest "Bez miłosierdzia nie ma zbawienia".
Kochasz mnie?
Adeptus pisze:Zatem nie masz prawa się wypowiadać o tejże religii, bo nie masz o niej zielonego pojęcia, tylko jakieś zasłyszane slogany i fałszywe wyobrażenia.
Adeptus pisze:Fajnie że trafiłeś na to forum, chociaż nie zapominaj, że Twoim prawdziwym wrogiem jest Doda i Nergal - walcząc z ich błędami przysłużysz się i naszej sprawie
To się nazywa poziom lol.
Adeptus pisze:Czytaj uważnie. Wiele razy na seansach duchy podkreślały rolę i postać Jezusa, nie umniejszając Go ani jego zasług!
I dajecie się nabrać
Adeptus pisze:To nie osąd, to fakt.

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości