JESTEM MEDIUM - dyskusja, uwagi

Nasze opowieści, o tym jak Spirytyzm zmienił nasze spojrzenie na życie...

Re: JESTEM MEDIUM - dyskusja, uwagi

Postautor: OneNight » 02 sie 2016, 20:52

Odpowiadałaś do mnie i odniosłaś się do mojej definicji. Dodałaś francuskie słowo "Faux pas".

Czytałem ten temat ze względu na to, że chciałem poczytać o medium - a widzę jak się tu z danutem przepychacie kto ma racje.

W Polsce jest mała ilość medium. W krajach, gdzie jest bardziej rozwinięta filozofia medium, jest ich więcej, a przecież potrzebujący ludzie są też w Polsce. Czy to możliwe, że duch wybiera sobie ścieżke medium w danym kraju, żeby mieć łatwiej, czy może statystyki zawyżają oszuści(podobno medium to już zawód)? Bo przecież z tym darem ludzie się rodzą i żadne religie dominujące nie powinny mieć na to wpływu, czyż nie?
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: soldado » 02 sie 2016, 21:23

Natasza pisze:
danut pisze:Nie zawężam swojego postrzegania. Przeciwnie jak Ty możesz pisać o wymiarach rzeczywistości innych istot, jeśli oni nawet gdzieś istnieją, nie znając w ogóle tych naszych ludzkich, nie znając swoich innych rzeczywistości ani źródła swojej świadomości?

Oni znają Nas doskonale - znają wydarzenia w jakich będziemy brali udział
mam dowody na to - wiedzę jaką mi dają gdy nadchodzi taka konieczność
i nie mam na to wpływu jako człowiek - wiedzę mam dzięki Nim nie dzięki sobie
zrozumienie Ich ,, fenomenu,, jest dawkowane , ukryte, i napisałam parę kiedyś zdań na ten temat dlaczego tak musi być
choć jestem niecierpliwa i chciałabym znać całość, nie urywek
to , że o Nich napisałam pozwoliło mi nieco zrzucić balast
wciąż mam też jedno pytanie bez odp, dlaczego większość ludzi nie ma żadnych, absolutnie żadnych doświadczeń, nic, zero
gdy patrzę na ludzi dość często ta myśl mnie nachodzi i ona mi nie daje spokoju- dlaczego przed ludźmi to jest skrywane i do końca ich życia będą wierzyć a nie wiedzieć

Ich celem jest udoskonalenie nas poprzez wybrane przez siebie jednostki.
Dlatego większość z nas nie ma żadnych związanych z Nimi doświadczeń.

ps. ale popisaliście postów... :)
Czasem w życiu warto jest się zgubić, by móc się na nowo odnaleźć
soldado
Moderator forum.

Postautor: danut » 02 sie 2016, 21:33

Nawet media z przypadłością od urodzenia umożliwiającą im kontakt z innym światem nie są w stanie przywołać takiego kontaktu na zawołanie, więc przez samo to gabinety i zawód medium nie ma racji bytu. Wszelkie próby przywoływania duchów kończą się czasami uzyskaniem jakichś tam zlepków informacji, których pochodzenia nie są w stanie te "media"odgadnąć i tylko od ich widzi mi się zależy to co wmawiają ludziom. Miałam bardzo wiele przejść w inną rzeczywistość przez siły przyciągania mnie tam od żyjących w niej ludzi, my w nich istniejemy w innych okolicznościach i czasach, niezależnie od naszej tu śmierci. Ważnym szczegółem jest to, że musimy posiadać coś wspólnego z tymi istotami by taki kontakt w ogóle mógł zaistnieć. Nigdy nie dzieje się to na chybił trafił, choć pojawia się dla nas nieprzewidywanie. Nie ma to nic wspólnego z religiami, a fanatyczne pojmowania mogą wręcz zniekształcać ten obraz według siły własnych przekonań i wyobraźni. Każde medium, któremu można zaufać zaczynało od kontaktu z kimś sobie najbliższym, miłość osobowa, ta w odczuwalnej postaci ma tu wiele do powiedzenia, nie wierzę w żadne wyznaczania, wybierania tych ludzi przez siły wyższe po to by przez nich nadawać do różnych innych ludzi, a to z prostego powodu - duchy nie gromadzą się w jednym studio, a znajdują się w bardzo wielu i w rożnych miejscach.
Ostatnio zmieniony 02 sie 2016, 21:38 przez danut, łącznie zmieniany 2 razy
danut

Postautor: Natasza » 02 sie 2016, 21:35

nie jest łatwo , to trudniejsze niż mozna było załozyc i sie zdecydowac na to
jedne z ulubionych piosenek gdy jestem w moim świecie gdzie stawiam milion pytań
Mylene Farmer-Jean Louis Murat ,, Regrets,,
Enigma ,, Why?,,
Daniel Bloom , Mela Koteluk ,, Katarakta,,
Awatar użytkownika
Natasza

Postautor: OneNight » 02 sie 2016, 21:40

danut pisze:Nawet media z przypadłością od urodzenia umożliwiającą im kontakt z innym światem nie są w stanie przywołać takiego kontaktu na zawołanie, więc przez samo to gabinety i zawód medium nie ma racji bytu. Wszelkie próby przywoływania duchów kończą się czasami uzyskaniem jakichś tam zlepków informacji, których pochodzenia nie są w stanie te "media"odgadnąć i tylko od ich widzi mi się zależy to co wmawiają ludziom. Miałam bardzo wiele przejść w inną rzeczywistość przez siły przyciągania mnie tam od żyjących w niej ludzi, my w nich istniejemy w innych okolicznościach i czasach, niezależnie od naszej tu śmierci. Ważnym szczegółem jest to, że musimy posiadać coś wspólnego z tymi istotami by taki kontakt w ogóle mógł zaistnieć. Nigdy nie dzieje się to na chybił trafił, pojawia się dla nas nieprzewidywanie. Nie ma to nic wspólnego z religiami, a fanatyczne pojmowania mogą wręcz zniekształcać ten obraz według siły własnych przekonań i wyobraźni. Każde medium, któremu można zaufać zaczynało od kontaktu z kimś sobie najbliższym, miłość osobowa, ta w odczuwalnej postaci ma tu wiele do powiedzenia, nie wierzę w żadne wyznaczania, wybierania tych ludzi przez siły wyższe po to by przez nich nadawać do różnych innych ludzi, a to z prostego powodu - duchy nie gromadzą się w jednym studio, a znajdują się w bardzo wielu i w rożnych miejscach.

Duchy nie gromadzą się w jednym miejscu, ale przecież można do ducha dotrzec.

A skoro Ci ludzie nie są wybierani, to co warunkuje ich zdolności?
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: danut » 02 sie 2016, 21:56

To że nie możesz dotrzeć do każdego miejsca według twoich zamiarów warunkuje ci właśnie fizyka kwantowa. :) - To jakie warunki muszą spełniać dwa oddalone od siebie układy by pomiędzy nimi mogło dojść do przesyłu niezakłóconej informacji, oczywiście tej pozazmysłowej. Wcześniej pisałam nieprzypadkowo o procesie ewolucji w tym temacie i o tym, że nie może zaistnieć wszystko - nie może np. być tak, by mutacja genowa pozbawiła ryby skrzeli, bo przeżyją tylko te organizmy które będą przystosowane do danego środowiska, to są niezmienne prawa dla całości istnienia. Jeśli piszemy o duchowości, to właśnie duchowość tych istot musi być zgodna z danym środowiskiem duchowym i z naszą duchowością, by doszło do takiego połączenia.
danut

Postautor: agnieszkag » 03 sie 2016, 08:45

OneNight

Wczoraj sie tez zastanawialam dlaczego w Polsce jest tak malo medium.
Wczoraj bylam w kosciele I widzialam kolejna wsaniala kobiete medium.
Co jest charakterystyczne, te osoby przekazujac wiadomosci sa tak pelne emocji...placza , albo sie smieja. Czytasz z ich twarzy.
Ale do czego zmierzam. Jestem pewna, ze w Polsce jest bardzo wielu ludzi o takich zdolnosciach, ale oni sie po prostu nie ujawniaja.
Doktryna KK calkowicie zakazuje kontaktu z Druga Strona.
Juz kiedys napisalam, ze moja kolezanka, Polka, straszyla mnie opetaniem i ogniem piekielnym, tylko dlatego, ze chodze do tego kosciola.
Mysle, ze ludzie z takimi zdolnosciami, boja sie komukolwiek przyznac .
agnieszkag

Postautor: Pawełek » 03 sie 2016, 09:03

Myślę, że w Polsce jest więcej osób będących mediami niż nam się wydaje. Problem polega na tym, że większość z nich nie zdaje sobie sprawy z własnych umiejętności, a nawet jeśli to stara się je ukryć z obawy przed uznaniem jej za szaleńca. Ponadto taka osoba nie ma pojęcia do kogo się z tym zwrócić, dlatego uważamy, że w Polsce jest ich bardzo mało.
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: agnieszkag » 03 sie 2016, 09:25

No..i jak na zawolanie przyszedl do mnie znajomy rabaj, bardzo dobry czlowiek.
Spytal co slychac, jak tam w kosciele?
I pouczyl, ze sa to praktyki calkowicie zakazane , przytoczyl fragment Biblii.
Gdybym byla medium, to nikomu bym o tym nie powiedziala, staralabym sie pomoc potrzebujacym, ale sie nie obnosic. Nie ma sensu.
agnieszkag

Postautor: Pawełek » 03 sie 2016, 09:39

agnieszkag pisze:No..i jak na zawolanie przyszedl do mnie znajomy rabaj, bardzo dobry czlowiek.
Spytal co slychac, jak tam w kosciele?
I pouczyl, ze sa to praktyki calkowicie zakazane , przytoczyl fragment Biblii.
Gdybym byla medium, to nikomu bym o tym nie powiedziala, staralabym sie pomoc potrzebujacym, ale sie nie obnosic. Nie ma sensu.

Zazwyczaj ludzie przytaczają prawa mojżeszowe te, które im aktualnie pasują. Jeśli chodzi o wywoływanie duchów, mediumizm, to oczywiście według starego testamentu jest to zakazane. Jednakże gdy już mowa na przykład o: "Będziecie przestrzegać moich ustaw. Nie będziesz łączył dwóch gatunków bydląt. Nie będziesz obsiewał pola dwoma rodzajami ziarna. Nie będziesz nosił ubrania utkanego z dwóch rodzajów nici." Kpł 19,19, to jakoś nikt nie zwraca na niego uwagi ;). To Biblia w końcu jest natchnioną księgą w całości, czy jednak w połowie jak sobie wybierzemy? :)

Jeśli osoba będąca medium byłaby księdzem, zakonnicą, kimś mocno związanym z kościołem to powie się, że doznała daru od Ducha Św. Jeśli zwykły Kowalski doświadczy takich zjawisk, to znaczy, że nawiedził go szatan.
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

PoprzedniaNastępna

Wróć do Nasz Spirytyzm