Nikita pisze:Sigma jestes buddysta?
Pytalam z ciekawosci. Ja jestem na sciezce , ktora sie wywodzi z tradycji hinduizmu.
Kiedys ktos mi polecal powtarzanie mantry Buddy Amitabhy. Czy to sie wywodzi z tradycji ZEN?
Nikita pisze:... Narazie przygotowuje sie: oczyszczam cialo z toksyn i umysl z toksyn mentalnych...i pewnie jak juz bede czysciejsza to wejde glebiej w medytacje...
Nikita pisze:... Kiedys ktos mi polecal powtarzanie mantry Buddy Amitabhy ...
Jul pisze:...Kult Amidy zbliżył część buddyzmu do religii teistycznych. Bodhisattwa Amida obiecał bowiem, że kto położy w nim swoje zaufanie i modlitwy, dostanie się do jednego z buddyjskich rajów. Tymczasem wyznawcy zen tylko we własnym umyśle, a nie gdzieś na zewnątrz, widzą możliwość wyzwolenia się...
Jul pisze:... Niedawno dowiedziałem się, że dwóch moich znajomych jeszcze z liceum wyjechało do klasztorów buddyjskich w Korei i Japonii. Ciekawych rzeczy od jednego z nich się dowiedziałem (wrócił na chwilę do Polski).
Eee.. Coś ściemniasz. Nie wierzę Ci nic a nic.

Moje "tu i teraz" jest właśnie tu i teraz. I tak jest dobrze. Poza tym, z różnych przyczyn, nie bardzo się nadaję na mnicha.
ps.: A co ciekawego opowiedzieli Ci Twoi koledzy ?
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości