Tabliczka OuiJa

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Tabliczka OuiJa

Postautor: fanDerrenaBrowna » 17 sty 2009, 23:31

Witam Was

postanowiłem napisać na tym forum ponieważ czytając inne fora aż padłem ze śmiechu.... oczywiscie nie mowie ze duchy nie istnieja (sam jestem katolikiem wierzacym i praktykujacym) ale w taka rzecz jak rozmawianie z duchem przy pomocy tabliczki jakiejs nie wierze.... spowodowane jest to tym ze wiem na jakiej zasadzie ona dziala.... sa to tzw ruchy ideomotoryczne czyli ruchy o ktorych czlowiek nie ma piojecia.... sprawa wyglada prosto jesli sie wmowi paru osobom ze ten wskaznik bedzie sie ruszal to rzeczywiscie sie tak stanie..... moze opetania istnieja.... duchy pewnie tez istnieja ale takie cos jak to ze przez tabliczke mozna pogadac z duchem nie wierze i bede staral sie wam tu wyjasnic istote....

Pozdrawiam
Paweł
fanDerrenaBrowna

Re: Tabliczka OuiJa

Postautor: cthulhu87 » 18 sty 2009, 11:14

Tak, różnie się interpretuje możliwości komunikowania z duchami:). Tabliczkami bym się nie przejmował, bo ta metoda komunikacji już w czasach Kardeca była przestarzała :).

Piszesz o ruchach ideomotorycznych... Angielski lekarz Braid przeprowadzał kiedyś badania, które wykazały, że poruszanie się stolików następuje tylko wtedy, kiedy oczekują tego uczestnicy seansów. Na trochę podobnej zasadzie miała funkcjonować psychografia. Medium miało mieć po prostu nieświadome przedstawienia, które najzwyczajniej w świecie przenoszone były na deszczułeczkę czy inne narzędzie do pisania. Podobnie, pod wpływem odpowiednich przedstawień poruszać się miały ręce uczestników i udzielać odpowiedzi np. przez drgania stołu.

Niektórzy uważali, że rzekome odczytywanie myśli (bo sądzili, że media po prostu czytają w myślach obecnych) możliwe jest dzięki mimowolnym i nieświadomym drganiom mięśniowym.
W ogóle popularne były teorie, że dużą rolę odgrywa tu podświadomość i niezwykłe możliwości ludzkiego mózgu, albo też szczególna wrażliwość człowieka. Przykładowo, kobieta w gorączce posługiwała się nieznanym sobie językiem azjatyckim; dopiero potem okazało się, że słyszała go kiedyś, gdy przebywała w Indiach jako czteroletnia dziewczynka. Osobiście jestem zdania, że w przypadku wielu materializacji czy komunikatów, które jeszcze w XIX wieku znacznie wyprzedzały swoją epokę, nie wszystko było powodowane tylko przez organizm medium czy uczestników seansów, ani nie wszystko było tylko zręczną sztuczką i kuglarstwem. Kardec w "Księdze Mediów" kilkakrotnie odpierał niektóre z podobnych zarzutów i przedstawiał tam ich spirystyczną interpretację, która - trzeba przyznać - w wielu miejscach nie jest wcale bardziej fantastyczna niż te.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Luperci Faviani » 18 sty 2009, 12:51

Nauka, powszechnie pojmowana, ma ograniczone horyzonty, więc będzie negowała wszystko to, czego nie potrafi wytłumaczyć bądź będzie szukała wyjaśnienia "dziwnych" zjawisk w rzeczach już poznanych. Nauka neguje Spirytyzm ale Spirytyzm nie neguje nauki... Pańskie tłumaczenie, panie Pawle, napewno będzie miało sens, z punktu widzenia współczesnej, materialistycznej nauki, ale nie oznacza to, że komunikacja poprzez tabliczki nie może być autentyczna.
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: sooleyman » 18 sty 2009, 15:08

Wydaje się, że istotne jest nastawienie, intencja przyświecająca osobom korzystającym z ouija, wiedza na tematy z zakresu spirytyzmu, oddanie się w ochronę Duchom wyższego rzędu... słusznie mądrość ludowa mówi, że "co nagle, to po diable" - dlatego czyste serce, uczciwe zamiary i ochrona przed niskimi bytami oraz oczywiście wiedza w tym temacie są nieodzowne. Ponadto proponuję poczytać najpierw Księgę Duchów i Księgę Mediów - osobiście jestem bardzo ostrożny co do ouija...
Awatar użytkownika
sooleyman

Postautor: fanDerrenaBrowna » 18 sty 2009, 15:23

Swojego zdanie nie zmienie.... powiecie mi pewnie cos w stylu "a co z tymi co widza cienie jakies dziwne rzeczy itp... ?" coz czysta psychologia jesli czlowiek wierzy ze po takim seansie beda sie dzialy dziwne rzeczy to wkoncu sie tak bedzie dzialo.... dla przykladu podam Wam swoje "dawniejsze myslenie" Kiedys bylem przekonany (jako dziecko) ze jesli bede spal na jednym boku z zakrytym prawym uchem to nie bede mial koszmarow.... i rzeczywiscie tak bylo kiedy tylko w nocy sie przewocilem na drugi bok zaczalem miec koszmary.... kiedy sobie uswiadomilem ze to raczej bzdura jest koszmary zznikaly.... coz jak ja to mowie ludzki umysl jest jak swiat ktory trzeba pioznac ja osobiscie do swoich programow na youtube chce kiedys wykorzystac ta tabliczke Ouija i moge zagwarantowac ze wszystjko bedzie ok ;)

p.s co do tych mediow ktore komunikuja sie z "Twoimi bliskimi" tez mam zastrzezenia obejrzyjcie sobie na youtubie Derren Brown Messiah (taki chyba byl tytul) zobaczycie ze jako zwykly czlowiek rowniez moze "rozmawiac z duchami"

p.s.s ktos z Was wie gdzie mozna taka tabliczke kupic xD ?
fanDerrenaBrowna

Postautor: sooleyman » 18 sty 2009, 21:09

Tablice OUIJA - zapewne jak wszystko - można kupić przez internet:
1. Allegro: obecnie w formie podkładki pod myszkę za 25 zł:
http://www.allegro.pl/item530933256_magiczna_tabliczka_ouija_zawsze_pod_reka_p.html

2. Ebay: http://cgi.ebay.pl/Magic-Trick-Power-of-the-Ouija-Mentalism-Bizarre-cards_W0QQitemZ220332331235QQcmdZViewItemQQptZUK_Collectables_MagicTricks_RL?hash=item220332331235&_trksid=p3286.c0.m14&_trkparms=72%3A1399%7C66%3A2%7C65%3A12%7C39%3A1%7C240%3A1318

Niegdyś sprzedawano w sklepie internetowym Fraida.pl, ale widzę, że już nie mają. Na Ebay.pl jest duży wybór, ale jednak trzeba sprowadzić z Aglii, Francji lub Niemiec...
Awatar użytkownika
sooleyman

Postautor: knyp » 18 sty 2009, 23:14

Widzę, że Cię to bawi. Ale z jakim podejściem można do tego podejść skoro opis na allego to "gra towarzyska". Każdy jest medium, nie każdy takim zdolnym żeby sobie poradzić bez tej tabliczki. Nie wierzysz w kontakt z duchami to może zostawić to w spokoju ? Jak się już zdecydujesz to możesz kontynuować temat i podzielisz się z nami wrażeniami i poprzesz teorię ruchów ideomotorycznych.
Życie po życiu, ratunek w beznadziei,
Bez tego nie ma sensu być.
To proste, a jak trudne do przyjęcia.
Awatar użytkownika
knyp

Postautor: sooleyman » 19 sty 2009, 00:17

Knyp, sprecyzuj do kogo mówisz, bo nie do końca to wiem. A opis na Allegro (przyznam, że nie czytałem), nazywający OUIJA grą towarzyską, ma coś z prawdy, gdyż twórcy tej tablicy opatentowali ją i sprzedawali właśnie jako taką grę. Osobiście, wiedząc na czym ta "gra" polega, dałbym sobie z nią spokój, gdyż nie wiemy, kto przyjdzie... Ostrozność najdalej posunięta nie zawadzi.
Awatar użytkownika
sooleyman

Postautor: fanDerrenaBrowna » 19 sty 2009, 14:45

tylko problem w tym.... ze zadnego ducha nie przywolasz tym.... jak juz mowilem ewentualne ruchy sa spowodowane ruchami ideomotorycznymi wiec nie widze tutaj zadnego "pokrewienstwa"
fanDerrenaBrowna

Postautor: knyp » 19 sty 2009, 17:21

Oczywiście pisałem do autora tematu, a że posłużyłem się twoim postem Sooley to tylko żeby sobie ułatwić bo przecież nie utrudniać :). Ten komentarz "gra towarzyska" opisuje ogólne podejście do sprawy ludzi "niewtajemniczonych". fanDerrenaBrowna skoro znasz nasze podejście, masz swoją teorię, której nie zmienisz nie wiem czy znajdziesz to czego szukasz dopóki tego nie przeżyjesz. Wierzysz w duchy ale nie napisałeś czy w jakikolwiek kontakt z nimi ? Nie zachęcam Cię do tego ani nie przekonuje do innego wyobrażenia na temat tabliczki, polecam jedynie zgłębienia wiedzy o spirytyzmie, wtedy zrozumiesz w co się tu wierzy i wtedy możesz się śmiać do woli :D.
Życie po życiu, ratunek w beznadziei,
Bez tego nie ma sensu być.
To proste, a jak trudne do przyjęcia.
Awatar użytkownika
knyp

Następna

Wróć do Pytania i odpowiedzi