Czym jest religia?

Nasze przemyślenia na temat filozofii, religii i związków wyznaniowych. Podobieństwa i różnice do spirytyzmu. Co nas intryguje, ciekawi, co budzi wątpliwości...

Re: Czym jest religia?

Postautor: cthulhu87 » 27 cze 2016, 14:31

maja10 pisze:
OneNight pisze:A ja po raz 3 pytam - nie widzisz sprzeczności nauki z biblią, które wcześniej podałem!? Powtarzasz jedynie swoje słowa z podpisu jak mantrę i nic, kompletnie nic nie masz własnego do powiedzenia - jakby ktoś Ci kazał powtarzać te głupoty, które NIE są rzetelnymi faktami i NIE są zbieżne z wiedzą świecką.

Według ciebie, co w Biblii nie jest zbieżne ze współczesnymi odkryciami nauki ?

W Księdze Rodzaju znajdujemy wzmiankę o ludziach, którzy żyli kilkaset lat. Nauki biologiczne dowodzą, że człowiek może żyć najwyżej ok. 120 lat ;) .
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: fruwla » 27 cze 2016, 15:00

[quote="cthulhu87"]
Ostatnio zmieniony 27 cze 2016, 15:02 przez fruwla, łącznie zmieniany 1 raz
" Punkt widzenia zalezy od miejsca siedzenia "
fruwla

Postautor: fruwla » 27 cze 2016, 15:01

cthulhu87 pisze:
W Księdze Rodzaju znajdujemy wzmiankę o ludziach, którzy żyli kilkaset lat. Nauki biologiczne dowodzą, że człowiek może żyć najwyżej ok. 120 lat ;) .

A moze wtedy czas byl mierzony inaczej ;)
A moze to nie byli ludzie - tylko kosmici ;)
............. z calym szacunkiem dla Biblii ALE Stary Testament jest dla mnie zbyt skomplikowany ;)
fruwla

Postautor: OneNight » 27 cze 2016, 16:58

Chodzi m. in. o wiek Ziemii i potop i o kształt Ziemii. Prześledź rozmowę, bo stronę albo dwa wcześniej o tym pisałem.
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: Mirek » 27 cze 2016, 18:05

OneNight pisze:Chodzi m. in. o wiek Ziemii i potop i o kształt Ziemii. Prześledź rozmowę, bo stronę albo dwa wcześniej o tym pisałem.

Wtedy atmosfera miała więcej tlenu i nie była zanieczyszczona.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: cthulhu87 » 27 cze 2016, 18:21

fruwla pisze:A moze wtedy czas byl mierzony inaczej ;)

Był mierzony bardzo podobnie, różnica względem naszego pomiaru wynosiła najwyżej kilka dni.

A moze to nie byli ludzie - tylko kosmici ;)

No tak, ale ciało człowieka jest dobrze poznane i wiadomo, że organizm może sięgnąć tego wieku ok. 120 lat. Natomiast "kosmici" to zagadka, którą próbujemy tłumaczyć inną zagadkę. Tymczasem nie tłumaczymy niczego, bo ani nie wiadomo o jakich kosmitów chodzi, ani nikt tych kosmitów nie oglądał, ani nie mamy pojęcia o ich fizjologii i anatomii, aby ocenić czy mogli dożyć takiego wieku, czy nie mogli... Generalnie szkoda czasu na takie bajdurzenie.
............. z calym szacunkiem dla Biblii ALE Stary Testament jest dla mnie zbyt skomplikowany ;)

Są miejsca, w których nie jest skomplikowany, ale po prostu prymitywny i okrutny. Pojawia się pytanie, jakie czynniki psychologiczne wzbraniają ludziom przyznać przed samym sobie, że tak właśnie jest.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: cthulhu87 » 27 cze 2016, 18:40

maja10 pisze:Według ciebie jak zaistniał świat materialny, nazwany umownie ? Piszę o rzeczywistych i rzetelnych faktach, odkryć współczesnej nauki zbieżnej z wiedzą biblijną.

Nie jest łatwo odpowiedzieć na tak fundamentalne pytanie, ale z drugiej strony wysiłek w odpowiadaniu na to pytanie powinien być uzasadniony, bo zdawanie się na odpowiedzi innych jest duchowym lenistwem. To tyle, jeśli chodzi o przytaczanie obcych cytatów i ciągłe powtarzanie tych samych wypowiedzi.

A teraz merytorycznie:

O tym, jak zaistniał świat materialny mówi przede wszystkim fizyka, z dominującym od XX wieku poglądem, że powstał on wskutek Wielkiego Wybuchu przed kilkunastoma miliardami lat, że stale się rozszerza itd. Natomiast na temat związku między powstaniem wszechświata a szeroko rozumianą transcendencją możemy już wypowiadać się w oparciu o metafizykę, gdyż są to rzeczy wykraczające poza nasz ograniczony ogląd rzeczywistości i pozostaje nam odwołać się do tego, co rozum nam podpowiada. O ile więc o świecie materialnym możemy mówić z większą pewnością, o tyle o świecie materialnym i jego związkach ze światem ducha musimy mówić z mniejszą pewnością - uważam, że uczciwy i rozumujący człowiek to widzi.

Mój pogląd (przy uwzględnieniu wyżej wymienionych uwarunkowań) jest więc następujący:

Ja uważam, że wszechświat jest rezultatem działania czynnika inteligentnego i twórczego.
Dlaczego inteligentnego? Bo prawa fizyki opisujemy na sposób matematyczny, ponadto są niezmienne i trwałe - czyli wynika z tego, że tylko inteligentny umysł może je zrozumieć, a więc bardzo prawdopodobne, że same są rezultatem działania inteligencji. Jeżeli bowiem potrzeba wysiłku inteligencji, by zgłębić tajemnice przyrody, oznacza to, że owe tajemnice przyrody są dość skomplikowane, by jakiś umysł - sam z siebie bardzo złożony i niezgłębiony, a jednocześnie utożsamiany z duchem - musiał się nad nimi pochylić i spróbować je pojąć. Moje rozumowanie opiera się na założeniu, że inteligencja bardziej ujawnia swoje działanie poprzez elementy złożone niż proste. Ponadto prawa natury cechują się stałością, a wiadomo nam z własnego doświadczenia, że umysł inteligentny dąży do porządkowania elementów go otaczających i do stałości, my sami tak zawsze postępujemy, gdyż chcemy panować nad swoim otoczeniem i na to kierujemy wysiłek naszej woli.
Dlaczego twórczego? Bo każdy kolejny stan naszego doświadczenia samego siebie lub naszego doświadczenia wszechświata, jest czymś nowym i niepowtarzalnym. Nie ma bowiem dwóch takich samych chwil w naszym życiu, każdy kolejny ogląd świata czy każde kolejne działanie w świecie jest czymś nowym w stosunku do poprzedniego oglądu świata czy poprzedniego działania w świecie, już przez sam fakt, że upłynął od tego momentu jakiś czas. Każda kolejna chwila jest nieco inna, gdyż w każdej kolejnej chwili świat jest nieco starszy niż w chwili poprzedniej.
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: fruwla » 27 cze 2016, 18:44

cthulhu87 pisze:
ani nikt tych kosmitów nie oglądał, ani nie mamy pojęcia o ich fizjologii i anatomii, aby ocenić czy mogli dożyć takiego wieku, czy nie mogli... Generalnie szkoda czasu na takie bajdurzenie.

Noooo, kosmitow nikt nie "ogladal" ale Boga widzieli i slyszeli ;)
a potem zapisali co mowil m.i." nie pozadaj zony blizniego twego" hahhaha :lol: ;)
fruwla

Postautor: cthulhu87 » 27 cze 2016, 18:49

fruwla pisze:
cthulhu87 pisze:
ani nikt tych kosmitów nie oglądał, ani nie mamy pojęcia o ich fizjologii i anatomii, aby ocenić czy mogli dożyć takiego wieku, czy nie mogli... Generalnie szkoda czasu na takie bajdurzenie.

Noooo, kosmitow nikt nie "ogladal" ale Boga widzieli i slyszeli ;)
a potem zapisali co mowil m.i." nie pozadaj zony blizniego twego" hahhaha :lol: ;)

Nie pożądaj żony bliźniego swego, bo sam nie chciałbyś, aby ktoś pożądał twojej żony. By chronić społeczeństwo przed okrucieństwem, zazdrością i nienawiścią, ludzie podpierali się autorytetem Boga. Myślę, że byliby bliżej prawdziwego Boga, gdyby to prawo zrozumieli i przyjęli do serca, a nie bezmyślnie przypisywali je Bogu. Tylko, że to wymaga wysiłku, a ludzie są bardzo leniwi.
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: maja10 » 27 cze 2016, 18:59

cthulhu87 pisze:
maja10 pisze:
OneNight pisze:A ja po raz 3 pytam - nie widzisz sprzeczności nauki z biblią, które wcześniej podałem!? Powtarzasz jedynie swoje słowa z podpisu jak mantrę i nic, kompletnie nic nie masz własnego do powiedzenia - jakby ktoś Ci kazał powtarzać te głupoty, które NIE są rzetelnymi faktami i NIE są zbieżne z wiedzą świecką.

Według ciebie, co w Biblii nie jest zbieżne ze współczesnymi odkryciami nauki ?

Zanieczyszczenie środowiska jest związane z długością życia.
maja10

PoprzedniaNastępna

Wróć do Religia i filozofia