Wegetarianizm

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Wegetarianizm

Postautor: Zuzka » 06 mar 2010, 08:23

Czytałam kiedyś, w mojej ulubionej literaturze :) dotyczącej innych planet opis życia i istot tam mieszkających. Żywili się również mięsem, ale było to mięso pochodzące z hodowli komórek. Nie trzeba było zabijać zwierząt, które żyły sobie swobodnie na swoich terenach bez jakiejkolwiek ingerencji z zewnątrz. Była to planeta o zdecydowanie wyższym poziomie rozwoju technologicznego i mentalnego.
A swoją drogą, czy takie hodowle nie są możliwe na ziemi? Myślę, że tak, jest to możliwe, ale musiałby się zmienić poziom rozwoju duchowego ludzi...
Osobiście nie jestem wege, ale chętnie jadam takie posiłki. W tym świecie mięso pozwala na szybkie przyrządzenie posiłku. Gdyby jeszcze towarzyszyła temu pewność, że nie kryje się za nim ból istot żywych...
:)
Zuzka

Postautor: Nikita » 12 maja 2010, 17:50

Ja jem bardzo malo miesa...moze raz na dwa tygodnie cos miesnego zjem. Moim zdaniem wegetarianizm to piekna idea ale nie mozna sie do niczego zmuszac. Wydaje mi sie, ze do wegetarianizmu trzeba jakby dojsc . Np. mowi sie, ze jak ktos zacznie praktyke medytacji to stopniowo ochota na jedzenie miesa znika. U mnie tak wlasnie jest. Potwierdzam to. W miare stosowania technik oddechowych i medytacyjnych wzrasta wrazliwosc na cierpienie innych istot.
Dodam jeszcze , ze ogladalam film o produkcjach masowych miesa w farmach gdzie zwierzeta zyja w straszliwych warunkach. Bez wyjscia na powietrze, w pomieszczeniach gdzie nie moga sie wogole poruszac bo tak jest tam ciasno. Kury w klatkach , swinie w boksach....itd. Zaczelam kupowac mieso z hodowli ekologicznej, nie tylko mieso zreszta, wszystko kupuje w sklepach bio. Zwierzeta howane wedlug takich przepisow maja bardziej ludzkie warunki do zycia...
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: sigma » 13 maja 2010, 16:57

Luperci Faviani pisze:
konrad pisze:Ja akurat ST traktuję niemalże w całości symbolicznie i widzę w nim po prostu dzieło historyczno-literackie, które wpłynęło na miliony ludzi.

Ja również...

Co to właściwie oznacza: cyt. "... Ja akurat ST traktuję niemalże w całości symbolicznie ..." ?

Bo ja tego sformułowania swoim rozumkiem nie ogarniam, niestety...
Piotr

Kto zwycięża innych, jest silny. Kto zwycięża siebie, jest wielki.
sigma

Postautor: sigma » 13 maja 2010, 17:06

Nikita pisze:... jak ktos zacznie praktyke medytacji to stopniowo ochota na jedzenie miesa znika.

Praktykuję, na tyle na ile umiem, medytację zen szkoły soto od ok. dwóch lat. Czy zanikła mi ochota na jedzenie mięsa ? Nie :). Bo ja lubię mięso, po prostu. Ale dzięki medytacji widzę swoją skłonność do obżarstwa, to na pewno. I to nie dotyczy tylko mięsa :).

Czy wegetarianin nie zabija stworzeń "czujących" ? Pewien poeta buddyjski napisał bardzo dawno temu wiersz w którym porównał szklankę herbaty do szklanki krwi. Tyle wszak żyjątek musi zginąć w wyniku uprawy roli...
Piotr

sigma

Postautor: atalia » 13 maja 2010, 17:11

:shock:
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: sigma » 13 maja 2010, 17:55

atalia pisze::shock:

Brak mi pewności czy zrozumiałem :). Ale, dla porządku, informuję że właśnie wróciłem z emigracji wewnętrznej. Do czego, nawiasem mówiąc, walnie przyczynił się mój udział w spotkaniu z Divaldo Franco oraz w zebraniu prześwietnej Rady Spirytystycznej.
Piotr

sigma

Postautor: atalia » 13 maja 2010, 19:51

Doskonale mnie zrozumiałeś.Chyba nie muszę mowić,jak bardzo ucieszył mnie Twój powrót.Brakowało mi Ciebie. :D
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: sigma » 13 maja 2010, 20:43

Bardzo mi miło Atalio że mnie jeszcze pamiętasz :).
Piotr

sigma

Postautor: Luperci Faviani » 13 maja 2010, 23:21

Fajnie, że się reaktywowałeś, Sigma :P
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: sigma » 14 maja 2010, 06:24

:)
Piotr

sigma

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi