Wejście w cudzy sen

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Wejście w cudzy sen

Postautor: OneNight » 13 maja 2016, 21:01

Gdyby hipotetycznie istniała możliwość wejścia komuś w sen, nie będąc proszonym, to jak oceniacie to z punktu widzenia moralności?
Wiele osób twierdzi, że to niemoralne, że to ingerencja w cudzą wolę - a co gdy osoba włamująca się, nie ma złych zamiarów?

Ciekaw jestem waszej opini na ten temat.
Awatar użytkownika
OneNight

Re: Wejście w cudzy sen

Postautor: Pawełek » 13 maja 2016, 21:11

Dla mnie sny są czymś prywatnym. Wchodzenie do czyjegoś snu jest dla mnie jak czytanie cudzej prywatnej korespondencji. Sny są taką odskocznią od rzeczywistości, ukazują nasze najgłębsze pragnienia. Nie wiem czy to dobry pomysł by jakaś osoba żyjąca wchodziła w cudzy sen bez zgody danej osoby, nawet jeśli ma dobre intencje.
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: cthulhu87 » 14 maja 2016, 08:05

Gdyby hipotetycznie istniała możliwość wejścia komuś do mieszkania, nie będąc proszonym, to jak oceniacie to z punktu widzenia moralności?
Wiele osób twierdzi, że to niemoralne, że to ingerencja w cudzą wolę - a co gdy osoba włamująca się, nie ma złych zamiarów?
:)
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: OneNight » 14 maja 2016, 09:19

A czy A. K. nie pisał czasem, że dusze żyjących odwiedzają się we śnie?
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: cthulhu87 » 14 maja 2016, 10:10

OneNight pisze:A czy A. K. nie pisał czasem, że dusze żyjących odwiedzają się we śnie?

Tak.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: OneNight » 14 maja 2016, 10:42

A więc takie wejście w sen, to tylko świadome odwiedziny. Tak więc co w tym niemoralnego?
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: cthulhu87 » 14 maja 2016, 11:12

OneNight pisze:A więc takie wejście w sen, to tylko świadome odwiedziny.
tego nie wiem
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Pawełek » 14 maja 2016, 12:31

OneNight pisze:A więc takie wejście w sen, to tylko świadome odwiedziny. Tak więc co w tym niemoralnego?

Gdyby były świadome to nawet by nie powstał ten temat ;)
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: OneNight » 14 maja 2016, 19:49

No dobra, to świadomość jednostronna :D

Ale z drugiej strony, jeśli stanowimy zagrożenie lub jesteśmy tam nieporządani, to gdyby hipotetycznie była możliwość wejścia w czyjś sen, to hipotetyczni strażnicy by nas nie wpuścili i daliby nam po hipotetycznych łapkach :lol:

Moim zdaniem moralność w tej hipotetycznej sytuacji zależy od intencji, bo jeśli weszlibyście do snu żony/partnerki i spędzilibyście tam miło czas, to nie widzę w tym niczego złego. Ale ciekawi mnie wasza opinia.
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: Nikita » 15 maja 2016, 08:16

MOim zdaniem wejscie w cudzy sen to jest zaklocanie czyjegos spokoju i jest to niemoralne...dla osoby atakowanej jest to bardzo nieprzyjemne. A mowie to z mojego doswiadczenia.
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Następna

Wróć do Pytania i odpowiedzi