Cel gatunku ludzkiego

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Cel gatunku ludzkiego

Postautor: danut » 07 maja 2016, 12:22

kalatala pisze:Przepraszam, Danut, jednak mam wrażenie, że piszesz też o samej sobie...

W życiu dostajesz to, co z siebie wysyłasz. Więc jeśli odpowiedzi na forum odbierasz jako ataki, to może powinnaś się zastanowić nad formą, jaką przybierasz w czasie dyskusji? Poza tym najbardziej w innych osobach irytują nas cechy, które sami posiadamy... To stara prawda.

W takim pojmowaniu rzeczy życie nie ma najmniejszego sensu i nie ma w nim mowy o rozwoju swojego ducha - to wygląda jak odbijanie piłeczki i zabawianie się nim. Wyślę i to samo dostanę? A gdzie tak jest w rzeczywistości, bo jakoś tego nie widzę. Często widzę za to odpłacanie się złem za otrzymane od kogoś dobro, często widzę wzajemne wpieranie się i grupowe ataki ludzi prowadzonych nienawiścią i dzieleniem się tym co wymuszą na swojej ofierze między sobą.
danut

Postautor: cthulhu87 » 07 maja 2016, 12:49

Pablo diaz pisze:Przykaładem dla świata był Chico Xavier jego pokora ,bezinteresowność,poświecenie,miłość do Jezusa i do ludzkości spowodowało ,że wiedza,którą przekazał poruszyła całe masy na świecie .
Czemu tak się stało ?Odpowiedż jest prosta :
Dobroć Boska umieściła pokore jako podstawę całego ekosystemu- Jezus był jej przykładem,a Chico ją stosował.

Odnoszę wrażenie, że osoby ciche i pokorne, które spotykam w życiu, dobrze już to życie poznały, jego dobre i złe strony, i wzbogacone o tę wiedzę nigdy nie będą chciały nam zrobić krzywdy. Czasami wygląda to tak, jakby z pobłażaniem patrzyły na nasze konflikty i rozdmuchane emocje, ale to nie jest tak. Możemy kogoś takiego znać bardzo słabo, ale naturalnie budzi się w nas zaufanie do niego. Szkoda tylko, że mało jest takich ludzi na świecie.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: atalia » 07 maja 2016, 13:25

Tak, osobiście nie pamietam, bym znała takie osoby.
Pokora i cisza to akurat nie są moje najmocniejsze strony, choć z drugiej strony słyszałam, że mam dobre i miękkie serce . Od siebie dodam, ze nie jestem pamiętliwa i bardzo łatwo wybaczam i zapominam krzywdy.
Cóz, kto z nas jest doskonały?
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: OneNight » 08 maja 2016, 19:49

Naszła mnie taka refleksja; a może ludzkość nie jest żadnym planem i po prostu pozwolono jej istnieć i się rozwijać? Gdy rodzi się dziecko, to nie można mu narzucić celu np. Ty będziesz księdzem, a Ty naukowcem - ono i tak wybierze własną drogę, ale po prostu pozwolono mu istnieć.
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: danut » 08 maja 2016, 21:38

OneNight pisze:Naszła mnie taka refleksja; a może ludzkość nie jest żadnym planem i po prostu pozwolono jej istnieć i się rozwijać? Gdy rodzi się dziecko, to nie można mu narzucić celu np. Ty będziesz księdzem, a Ty naukowcem - ono i tak wybierze własną drogę, ale po prostu pozwolono mu istnieć.

Co jasne a tak ciężko ludziom pojąc i to tylko przez pęd do władzy i pragnienie wyróżniania. Ograniczenia tego istnienia, podporządkowywanie go sobie niestety jest celem większości z nas i mało kto kieruje się hasłem- po prostu żyj i pozwól żyć innym.
danut

Postautor: kalatala » 09 maja 2016, 18:43

danut pisze:Nie chodziło mi stricte o Ciebie, a o dominujący tu trend w pojmowaniach i próbę narzucania go innym, ten kto go nie preferuje jest be, nie nadaje się na tę stronę. :)

Przepraszam, ale kompletnie nie rozumiem o czym piszesz :-(
Awatar użytkownika
kalatala
spirytystka
spirytystka

Postautor: danut » 09 maja 2016, 18:54

Człowiek otwarty na ludzi nie wymusza na innych, by oni pisali tylko to co sam chciałby usłyszeć i nie krytykuje innych za to, że ci ośmielą się mieć swoje zdanie. Czy to dlatego kalatala nic z tego co ja piszę nie rozumiesz?
danut

Postautor: kalatala » 10 maja 2016, 09:52

Dlaczego manipulujesz moimi słowami? Wcale nie napisałam, że NIC nie rozumiem. Odniosłam się do Twojej jednej, konkretnej wypowiedzi.

To po pierwsze. Po drugie, Twoje słowa "W takim pojmowaniu rzeczy życie nie ma najmniejszego sensu i nie ma w nim mowy o rozwoju swojego ducha - to wygląda jak odbijanie piłeczki i zabawianie się nim." wskazują, że sama krytykujesz poglądy innych.
Awatar użytkownika
kalatala
spirytystka
spirytystka

Postautor: danut » 10 maja 2016, 10:15

Odniosłaś się wybiórczo do jednego zdania nie czytając dalszej części postu, które go tłumaczy.
danut

Postautor: Nikita » 10 maja 2016, 20:49

Danut w Tobie nie ma za Grosz pokory...
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi