Kilka pytań

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Kilka pytań

Postautor: cthulhu87 » 06 maja 2016, 20:11

Damianos500 pisze:Witam wszystkich . jestem młodym człowiekiem (20 lat) i widzę że różnie się od większości rówieśników . często zastanawiam się nad sensem życia nad tym co w życiu ważne jaki jest cel i czy w ogóle jest . wierzycie w to wszystko ? W te duchy wyższe niższe inne dziwne rzeczy brzmi to jak film albo sekta . mam wiele wątpliwości do tego wszystkiego ..

Ja byłem chyba na 2 roku studiów, jak zacząłem na poważnie interesować się spirytyzmem i jakoś do tej pory mnie to kręci. I rzeczywiście był to taki okres w moim życiu, kiedy zostawiłem za sobą proste odpowiedzi, które dawała mi religia katolicka i zacząłem szukać na własną rękę. Ale nigdy spirytyzm nie był dla mnie religią. Ruch spirytystyczny jest złożony i są w nim różne osoby, np. kolega Rafał, z którym czasami pracuję nad redakcją książek podobnie jak ja jest bardzo daleki od traktowania tych zagadnień na sposób religijny, z kolei na naszych spotkaniach są też osoby, które mają w sobie taką wiarę, ale i tak wszyscy się dogadujemy i nie ma między nami sporów. Nigdy osoba uważająca się za spirytystę nie będzie trzymała Cię na siłę przy spirytyzmie. Nikomu z nas na tym nie zależy, a tak właśnie robią sekty i niestety również te duże, zorganizowane religie instytucjonalne.

Co do wiary w duchy... mnie zajmuje bardziej gromadzenie danych na ten temat, świadectw historycznych, opisów badań itd. i z tego, moim zdaniem, wyłania się jednak wizja innej rzeczywistości, z którą niektórzy ludzie na Ziemi (media) od czasu do czasu mają kontakt. I jeśli miałbym analizować samego siebie, przyznaję, że po części jest to dla mnie remedium na egzystencjalny niepokój.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: atalia » 06 maja 2016, 20:25

Dobrze to ująłeś, Marcinie - remedium na niepokój egzystencjalny i... plasterek na rany.
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Damianos500 » 06 maja 2016, 20:34

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi . spirytyzm traktuje jako filozofię zresztą sam często sobie filozofuje i niestety często mam ból istnienia i brak jakiegoś sensu .. Dlatego szukam czegoś co da mi ten sens i tak się tu znalazłem ..
Damianos500

Postautor: kalatala » 06 maja 2016, 20:42

danut pisze:
kalatala pisze:Mimo wszystko uważam, że relacje setki duchów, które twierdzą to samo, są bardziej wiarygodne niż doświadczenie jednej osoby.

A masz takie setki jednakowych relacji w ogóle? Bo ja to co czytam to są albo informacje po czasie zupełnie nie sprawdzalne, albo informacje, które może zdobyć i człowiek bez udziału duchów a informacji rzeczywiście cokolwiek wnoszących do sprawy jest jak na lekarstwo.

W tym celu trzeba systematycznie czytać literaturę spirytystyczną. Nie ma książki, która by zawierała wszystko.
Awatar użytkownika
kalatala
spirytystka
spirytystka

Postautor: kalatala » 06 maja 2016, 20:43

Damianos500 pisze:niestety często mam ból istnienia i brak jakiegoś sensu .. .

Oj, jak ja to dobrze znam... :-( Żeby nie spirytyzm, to pewnie już dawno bym coś sobie złego zrobiła.
Awatar użytkownika
kalatala
spirytystka
spirytystka

Postautor: OneNight » 06 maja 2016, 20:52

kalatala pisze:
Damianos500 pisze:niestety często mam ból istnienia i brak jakiegoś sensu .. .

Oj, jak ja to dobrze znam... :-( Żeby nie spirytyzm, to pewnie już dawno bym coś sobie złego zrobiła.

A więc to forum jest jakąś lożą niedoszłych samobójców? :D

Ja sobie wtedy przypominam wszystkie momenty, w których pomogłem komuś innemu i zastanawiam się - gdyby nie ja, to kto? Oto ziemski sens życia - dzięki temu Twoje życie ma znaczenie.

O duchowym sensie istnienia wiem niewiele. Nie mogę się go doszukać.
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: cthulhu87 » 06 maja 2016, 21:15

OneNight pisze: Ja sobie wtedy przypominam wszystkie momenty, w których pomogłem komuś innemu i zastanawiam się - gdyby nie ja, to kto? Oto ziemski sens życia - dzięki temu Twoje życie ma znaczenie.

O duchowym sensie istnienia wiem niewiele. Nie mogę się go doszukać.

Kiedy tu jest właśnie duchowy sens - żyć w świecie, gdzie są wartości i gdzie angażuje się świadomość, inteligencja. Bezwładna materia nie ma ani wartości, ani świadomości, ani inteligencji.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Damianos500 » 06 maja 2016, 21:17

Zabijać się nie chciałem nigdy ale poczucie beznadziejności bez sensu mam często coś jak pozytywisci. Po prostu jak po śmierci nic nie ma to wszystko jest bez sensu .
Damianos500

Postautor: cthulhu87 » 06 maja 2016, 21:19

Damianos500 pisze:Zabijać się nie chciałem nigdy ale poczucie beznadziejności bez sensu mam często coś jak pozytywisci. Po prostu jak po śmierci nic nie ma to wszystko jest bez sensu .

No chyba, że wierzysz w tzw. wieczny powrót, jak stoicy albo Nietzsche. ;) Od biedy można to potraktować jako połączenie materializmu z życiem wiecznym.
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: OneNight » 06 maja 2016, 21:22

Jeśli nic nie ma po śmierci, to śmierć nie ma sensu. Jeśli żyjemy po to, żeby umrzeć, to życie nie ma sensu.

Skąd u Ciebie pogląd, że nie ma nic po śmierci? A co gdybyś zobaczył to na własne oczy? Uwierzyłbyś, czy potraktowałbyś jak złudzenie?
Awatar użytkownika
OneNight

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi