Damianos500 pisze:Witam wszystkich . jestem młodym człowiekiem (20 lat) i widzę że różnie się od większości rówieśników . często zastanawiam się nad sensem życia nad tym co w życiu ważne jaki jest cel i czy w ogóle jest . wierzycie w to wszystko ? W te duchy wyższe niższe inne dziwne rzeczy brzmi to jak film albo sekta . mam wiele wątpliwości do tego wszystkiego ..
Ja byłem chyba na 2 roku studiów, jak zacząłem na poważnie interesować się spirytyzmem i jakoś do tej pory mnie to kręci. I rzeczywiście był to taki okres w moim życiu, kiedy zostawiłem za sobą proste odpowiedzi, które dawała mi religia katolicka i zacząłem szukać na własną rękę. Ale nigdy spirytyzm nie był dla mnie religią. Ruch spirytystyczny jest złożony i są w nim różne osoby, np. kolega Rafał, z którym czasami pracuję nad redakcją książek podobnie jak ja jest bardzo daleki od traktowania tych zagadnień na sposób religijny, z kolei na naszych spotkaniach są też osoby, które mają w sobie taką wiarę, ale i tak wszyscy się dogadujemy i nie ma między nami sporów. Nigdy osoba uważająca się za spirytystę nie będzie trzymała Cię na siłę przy spirytyzmie. Nikomu z nas na tym nie zależy, a tak właśnie robią sekty i niestety również te duże, zorganizowane religie instytucjonalne.
Co do wiary w duchy... mnie zajmuje bardziej gromadzenie danych na ten temat, świadectw historycznych, opisów badań itd. i z tego, moim zdaniem, wyłania się jednak wizja innej rzeczywistości, z którą niektórzy ludzie na Ziemi (media) od czasu do czasu mają kontakt. I jeśli miałbym analizować samego siebie, przyznaję, że po części jest to dla mnie remedium na egzystencjalny niepokój.