Pytanie do praktyków

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Pytanie do praktyków

Postautor: 000Lukas000 » 22 kwie 2016, 14:32

Przypominam o regulaminie.

1) Wszystkie dyskusje muszą być prowadzone z poszanowaniem pozostałych użytkowników forum. Nie musimy się we wszystkim zgadzać, jednakże kategorycznie zabrania się:
- drwienia z innych osób, w tym z ich niewiedzy na jakikolwiek temat - zadawanie pytań, nawet naiwnych jest lepsze niż zadufanie w sobie i przekonanie o własnej nieomylności
- wyśmiewania czyichś poglądów - nie musimy się zgadzać we wszystkim, szanujmy jednak prawo innych do wyrażania swoich przekonań
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: danut » 22 kwie 2016, 17:37

czarnyMag pisze:
danut pisze:I wynikła z tego prosta puenta :D - Nie ma wybranych, a na samozwańczych pośredników na szczęście już tylko nieliczni się nabierają.

No tak ale jakie to dla nas pocieszenie? W co tak naprawdę wierzysz? Co cię przekonuje? Na jakiej podstawie to przyjmujesz? Wierzysz że tu żyjesz bo? Wierzysz w Boga? W ewolucję? W wielki wybuch jako początek? W co?
Bo widzisz wyższy duch Sokrates przyszedł do A.K. i powiedział mu wszystko ale tego akurat nie. A każdy idiota zapytałby takiego ducha przede wszystkim: Kim jest Bóg? Gdzie on teraz jest? Czy pamięta nas? A jakby usłyszał odpowiedź od tego "Sokratesa" że nie może tego powiedzieć bo i tak nie zrozumiemy - to by usłyszał "te Sokrates" wyp...! i przyślij tu kogoś bardziej kompetentnego :lol: a nie spisywałby pamiętników jakiegoś Sokratesa który wie że nadal nic nie wie :lol:

Ja nie wierzę w Skoratesa, Platona, Ewangelię według spirytyzmu Kardeca, kapłanów, papieży itp. cudze autorytety, bo po to posiadam swoją wolną wolę, rozum i doświadczenia, z których wyciągam wnioski i jestem istotą myślącą nie po to, bym mechanicznie miała kierować się cudzym pojmowaniem rzeczy i cudzą myślą. Daję wiarę ewolucji, daję wiarę temu, że nic nie dzieje się przypadkowo, że naszym światem rządzą prawa, które stopniowo są przez ludzi odkrywane, że nasze życie ma sens, który potrzeba nam odkryć. Wiem, że nasze życie nie dotyczy tylko tego świata, tej widocznej wspólnie dla ludzi( bo rożne zwierzęta już postrzegają ją w różny sposób) rzeczywistości. Jeśli miałabym odkryć swoją wiarę w Boga to za Niego uznaje Najsprawiedliwszy System, najbardziej logiczny, najwyższy, potężny i z którym nikt w nim żyjący nie może się mierzyć, bo zarządza On każdą ze swoich składowych częścią.
danut

Postautor: czarnyMag » 23 kwie 2016, 00:36

danut pisze:Ja nie wierzę w Skoratesa, Platona, Ewangelię według spirytyzmu Kardeca, kapłanów, papieży itp. cudze autorytety, bo po to posiadam swoją wolną wolę, rozum i doświadczenia, z których wyciągam wnioski i jestem istotą myślącą nie po to, bym mechanicznie miała kierować się cudzym pojmowaniem rzeczy i cudzą myślą. Daję wiarę ewolucji, daję wiarę temu, że nic nie dzieje się przypadkowo, że naszym światem rządzą prawa, które stopniowo są przez ludzi odkrywane, że nasze życie ma sens, który potrzeba nam odkryć. Wiem, że nasze życie nie dotyczy tylko tego świata, tej widocznej wspólnie dla ludzi( bo rożne zwierzęta już postrzegają ją w różny sposób) rzeczywistości. Jeśli miałabym odkryć swoją wiarę w Boga to za Niego uznaje Najsprawiedliwszy System, najbardziej logiczny, najwyższy, potężny i z którym nikt w nim żyjący nie może się mierzyć, bo zarządza On każdą ze swoich składowych częścią.

Czyli wierzysz w system który cię stworzył - a kto twoim zdaniem stworzył ten system i kto jest władny to przekazać? Uważasz że dowiesz się tego po śmierci? Wierzysz że na Ziemi jest choćby jedna książka która o tym traktuje? Wierzysz że po śmierci spotkasz istotę (o ile wierzysz w duszę) która będzie wiedzieć czym jest pierwotna siła która to wszystko co nas otacza zapoczątkowała? Ja zaczynam wątpić czy jest Bóg i w wiarę że nie jesteśmy zwykłymi zwierzętami - a więc dotarłem do początku nie uzyskując nic co by miało jakąkolwiek wartość. Ta planeta jest wyjałowiona z wszelkiej wiedzy!
Natomiast do tzw. mediów odnosi się to: Na to Jezus im odpowiedział: "Strzeżcie się, żeby was kto nie zwiódł. 5 Wielu bowiem przyjdzie pod moim imieniem i będą mówić: Ja jestem Mesjaszem. I wielu w błąd wprowadzą." :D
"żyj i daj żyć innym"
Awatar użytkownika
czarnyMag

Postautor: danut » 23 kwie 2016, 05:23

czarnyMag pisze:
Czyli wierzysz w system który cię stworzył - a kto twoim zdaniem stworzył ten system i kto jest władny to przekazać?

System zaczął się tworzyć od wyłonienia się pierwszej myśli jako stanu początkowego świadomości i przeprowadza to swoje tworzenie się według algorytmu, a o wspaniałości przejawów tego Systemu świadczy obserwacja świata dookoła, a w nim każdego maleńkiego szczegółu. Baczny obserwator jest władny to przekazać, bo "nie ma nic zakrytego co by nie miało wyjść na jaw".

czarnyMag pisze: Uważasz że dowiesz się tego po śmierci? Wierzysz że na Ziemi jest choćby jedna książka która o tym traktuje? Wierzysz że po śmierci spotkasz istotę (o ile wierzysz w duszę) która będzie wiedzieć czym jest pierwotna siła która to wszystko co nas otacza zapoczątkowała?

"Jako w Niebie tak i na Ziemi" - Dlatego staram się rozszerzyć swoje pojmowanie już teraz, nie czekam na wielkie bum z niewiadomego nikomu powodu i nie liczę na jakieś nagrody, czy na łaskę po śmierci. Tym bardziej, że to nasze przekonania torują nam drogę do odpowiedniego nam miejsca po zakończonej tutejszej egzystencji. Ze spotkań z tymi, którzy umarli dowiedziałam się o tym, że z tamtego poziomu widzi się więcej i przez to ubolewa nad swoimi błędami, chciałoby się je poprawić, lub nawet wyeliminować, bo dostrzega się swoje złe funkcjonowanie w tym całym systemie, istotą która to ocenia jest nasze wielkie Ja i wielkie Ja najbardziej z nami powiązanych - nadświadomość, która nas stara się prowadzić przez to życie, ale przytłacza ją i zagłusza cząstkowa nasza świadomość zdobywana od zintegrowanego się z nami środowiska, która przejmuje tu zbyt często głos przewodni w naszych poczynaniach. Spotkam tam te istoty, bo to one odczuwają wszystko to co łączyło się z moim tu życiem, jak dwa naczynia połączone więc nie ma możliwości bym przelała się w inne niż moja prawdziwa natura wyłaniająca się spoza tego świata. Czy dowiem się czym jest pierwotna siła? - Nie sądzę, bo to byłoby tak jakby ręka, czy noga chciała wiedzieć wszystko to samo co mózg, lub jej komórki za wszelka cenę chciały dostać się do mózgu. Tymczasem każdy ma już przypisane swoje miejsce.
czarnyMag pisze:Ja zaczynam wątpić czy jest Bóg i w wiarę że nie jesteśmy zwykłymi zwierzętami - a więc dotarłem do początku nie uzyskując nic co by miało jakąkolwiek wartość. Ta planeta jest wyjałowiona z wszelkiej wiedzy!
Natomiast do tzw. mediów odnosi się to: Na to Jezus im odpowiedział: "Strzeżcie się, żeby was kto nie zwiódł. 5 Wielu bowiem przyjdzie pod moim imieniem i będą mówić: Ja jestem Mesjaszem. I wielu w błąd wprowadzą." :D

No tak, to już wyżej pisaliśmy, ten kto ogłosi się wybranym próbuje tylko wprowadzać innych w błąd i oddala ich od samopoznania. Co do zwierząt- zwierzęta jak i nawet rośliny, a ponoć i sama planeta mają swoją świadomość cząstkową i nalezą do tego samego co my systemu. Pełnią w nim tylko inne funkcje.
danut

Postautor: Mirek » 23 kwie 2016, 09:04

danut pisze:System zaczął się tworzyć od wyłonienia się pierwszej myśli jako stanu początkowego świadomości i przeprowadza to swoje tworzenie się według algorytmu, a o wspaniałości przejawów tego Systemu świadczy obserwacja świata dookoła, a w nim każdego maleńkiego szczegółu. Baczny obserwator jest władny to przekazać, bo "nie ma nic zakrytego co by nie miało wyjść na jaw".

Dlaczego na siłę staramy się znaleźć początek czegoś, co początku, ani końca nie ma? Nasz umysł w świecie materialnym ma ograniczoną percepcję. Nie potrafi sobie wyobrazić, że coś mogło zawsze istnieć, a tylko przechodzić różne procesy. Tak samo, jak nie potrafi sobie wyobrazić, że coś nie może mieć końca. Próba wyjaśnienia początku wszechświata jest z fizycznego punktu widzenia nie do wytłumaczenia ani nie do udowodnienia.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: czarnyMag » 26 kwie 2016, 11:13

Mirek pisze:
danut pisze:System zaczął się tworzyć od wyłonienia się pierwszej myśli jako stanu początkowego świadomości i przeprowadza to swoje tworzenie się według algorytmu, a o wspaniałości przejawów tego Systemu świadczy obserwacja świata dookoła, a w nim każdego maleńkiego szczegółu. Baczny obserwator jest władny to przekazać, bo "nie ma nic zakrytego co by nie miało wyjść na jaw".

Dlaczego na siłę staramy się znaleźć początek czegoś, co początku, ani końca nie ma? Nasz umysł w świecie materialnym ma ograniczoną percepcję. Nie potrafi sobie wyobrazić, że coś mogło zawsze istnieć, a tylko przechodzić różne procesy. Tak samo, jak nie potrafi sobie wyobrazić, że coś nie może mieć końca. Próba wyjaśnienia początku wszechświata jest z fizycznego punktu widzenia nie do wytłumaczenia ani nie do udowodnienia.

Ale można zwariować ! Skoro są duchy tzw. wyższe (posiadające tą wiedzę) to czemu człowiekowi jej nie przekażą (nawet jeśli będzie ona tak skomplikowana że człowiek jej nie zrozumie). Człowiek bowiem będzie miał zajęcie w jej pojmowaniu (powstaną filozofie). A tak to zaczynamy (ja zaczynam) się zastanawiać czy aby to o życiu poza śmiercią (zwłaszcza że niektórzy tu piszą różnie) jest prawdą. Tylko że ktoś to wszystko musiał zapoczątkować - a skoro to zrobił to duchy wyższe powinny to nam przekazać a jak tak się nie dzieje (przekazują tylko to co ludzki mózg jest sobie w stanie przekazać). to nic nie ma .
"żyj i daj żyć innym"
Awatar użytkownika
czarnyMag

Postautor: danut » 26 kwie 2016, 13:16

CzarnyMagu - przekazują, przynajmniej ja w oparciu o spotkania potrafiłam bardzo dużo tej wiedzy uzyskać, dowiedzieć się z odczucia sytuacji, obrazu jej oraz słów, tak wielu całych zdań do mnie wypowiedzianych i sprawdzalnych po czasie. Ale byli to prawdziwi ludzie stamtąd, duchy, czy jak kto woli żyjący już poza naszą rzeczywistością i nie żadne obce cywilizacje, które nie mówią ludzkim językiem, bo od takich to cóż mógłbyś się dowiedzieć :D
danut

Postautor: czarnyMag » 02 maja 2016, 17:50

Znalazłem coś o Mistrzu (bardziej przyziemnie :)

Nauka i postać Allana Kardeca wywarła, rzecz jasna, szczególne wrażenie w świecie kobiecym. Znalazł całe szeregi zwolenniczek gorących wśród tych pań, którym znudziła się już monotonia pukających psychografów. Otaczały go zwartym kołem wyznawczyń. W Anglii zaciekłą jego zwolenniczką, propagatorką i tłumaczką stała się Anna Blackwell, na kontynencie działała głośna Adelma von Vay. Mówiono jeszcze, że cała twórczość literacka Rivaila jest właściwie dyktandem spisanym według słów tajemniczej Celiny Japhet, która długie lata spała snem somnambulicznym, ukrywana starannie przez Samsona Rivail. Każdej z pań czynił prorok olśniewające rewelacje co do jej wcieleń poprzednich. Np. miss Anna Blackwell była jego zdaniem damą dworu Marii Stuart, zaś Adelma von Vay, o czym wie na pewno, ową sławną jasnowidzącą dziewicą z Kolonii, która jako czarownica poniosła śmierć na stosie. Przeto pani Adelma grała dużą rolę w sekcie i działaniach Kardeca. Gawędziła z Buddą, św. Alojzym i św. Wawrzyńcem. Przez jej usta przemawiali rozmaici apostołowie, a przede wszystkim św. Piotr, który zawiadomił ją, że w poprzednim wcieleniu był — Buddą!

Ponadto przepowiadała przyszłość z szklanki wody i aż do spazmów kochała żabki, muszki i zające, tłumacząc ludziom, że to są zaklęte dusze z innych wcieleń. („Nie myślcie, że żabka, chociaż zimna i śliska, nie ma serca i uczucia. O!")

Gdzie i kiedy nasza p. Malwina Gromadzińska miała szczęście poznać mistrza, nie wiemy. Z wielu jej napomknięć wydaje się, że widywała go. „Trzeba osobiście zetknąć się z niepospolitą osobistością tego człowieka, aby…" pisze w jednym miejscu. W każdym razie korespondowała z mistrzem pilnie i często. Być może, że on to właśnie odkrył w p. Malwinie wyjątkowy talent mediumistyczny, uchodziła odtąd za bardzo wrażliwe medium „mówiąco-piszące". Za pośrednictwem p. Malwiny można było wejść w kontakt z każdym nawet najwytworniejszym i najniechętniejszym do rozmów duchem.
"żyj i daj żyć innym"
Awatar użytkownika
czarnyMag

Postautor: Krzysztoff » 02 maja 2016, 19:44

Kardec nie jest Mistrzem. To już tu wielokrotnie powtarzano.

Co do kobiet, to ciekawostką jest że spirytyzm już wtedy głosił równouprawnienie płci, więc nie dziwota że dla niektórych było to atrakcyjne.
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: kalatala » 05 maja 2016, 11:24

danut pisze:Czarny mag - myślisz że Kardec jest w Piekle? :D hmm to by potrwierdzał ten brak z nim kontaktu po drugiej stronie R. Monroe kontaktował się ze swoją grupa po śmierci, a on co- zjadło go co, na dobre umarło? :lol:

Kardec po smierci kontaktował się z grupami spirytystycznymi.
Awatar użytkownika
kalatala
spirytystka
spirytystka

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi