Odpowiedź jednego z katolików na temat reinkarnacji

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Odpowiedź jednego z katolików na temat reinkarnacji

Postautor: cthulhu87 » 05 maja 2010, 22:07

No to może popracujmy na konkretnym przykładzie.
Zaraz obok zapisu o wywoływaniu duchów mamy:

Kapłańska 20, 18 Jeżeli kto obcuje cieleśnie z kobietą mającą miesięczne krwawienie i odsłoni jej nagość, obnaża źródło jej [krwi], a ona też odsłoni źródło swojej krwi, to oboje będą wyłączeni spośród swojego ludu.

Adeptus, piszesz: "Jeżeli chcesz przyjąć Jezusa mówisz, przyjąć prawo. Zatem spirytysta mówiący, że jest chrześcijaninem to jakaś pomyłka nieznająca Pisma."

Może opowiedz, gdzie w BIBLII napisano, że to pierwsze obowiązuje nadal, a to drugie juz nie? A może stosujesz się do obu? Jeśli tak, to tylko współczuć kobietom w Twojej rodzinie;)

Odpowiedz mi z sensem na to jedno pytanie
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: konrad » 06 maja 2010, 01:10

Chciałbym jeszcze nawiązać do tego, kto będzie potępiony, kto zbawiony itp.

Myślę, że jest pewna znana przypowieść, która rzuca tu ogromne światło. To przypowieść o miłosiernym Samarytaninie. Ważnym jest tutaj zdawać sobie sprawę, że Samarytanie to byli właśnie ludzie, którzy nie stosowali się do powszechnych praktyk religijnych judaizmu, ludzie nimi pogardzają. A w przypowieści Chrystus stawia ich ponad uczonych w piśmie. Czyli co jest najważniejsze? Miłosierdzie. I to ono Was zbawi. Dziękuję za uwagę.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: atalia » 06 maja 2010, 13:05

Wydaje mi się,że spirytyzm jest najbliższy naukom Jezusa przez wzglad na konieczność swiadczenia dobra,uczynków miłosiernych,jak również wybaczania win i stanowiska,że wszyscy ludzie są równi wobec Boga.
Humanizm spirytyzmu wyraża sie równiez w tym,że wszystkie istoty mają szanse na zbawienie(cokolwiek rozumiemy pod tym pojęciem),niezaleznie od tego,jakich czynów dokonały w czasie ziemskich wcielen.
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: methyl » 06 maja 2010, 14:46

Adeptus.
Każdy wierzy w to w co mu potrzeba. W internecie możesz sobie nawracać każdego ale miej przynajmniej świadomość, że katolik na forum spirytystycznym poklasku się raczej nie doszuka :D
Studiuj pismo, najlepiej naucz sie go na pamięć, i na siłę nikogo nie nawracaj.
Po śmierci się przekonasz, kto tu kogo w bambuko robił :mrgreen:
arecki

"Wiedza to jedyny skarb podążający za swym właścicielem" - przysłowie chińskie
Awatar użytkownika
methyl

Postautor: atalia » 06 maja 2010, 15:18

Katolik-to chyba za mało powiedziane-raczej fundamentalista.
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: cthulhu87 » 06 maja 2010, 16:15

Zgodzę się z atalią, że zostały tu zaprezentowane raczej skrajne poglądy, oparte na literalnym, ahistorycznym trzymaniu się Starego Testamentu. Taka postawa raczej obraża myślących Katolików, dlatego nie powinno się wysuwać wniosków na wszystkich wiernych KK.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Adeptus » 06 maja 2010, 17:15

cthulhu87 pisze:Może opowiedz, gdzie w BIBLII napisano, że to pierwsze obowiązuje nadal, a to drugie juz nie? A może stosujesz się do obu? Jeśli tak, to tylko współczuć kobietom w Twojej rodzinie;)

Kto napisał, że już nie obowiązuje? Prawo obowiązuje od jego powstania. Ale istnieje takie coś jak priorytety. Przykazanie przykazaniu nierówne. Dlatego Jezus zapytane o te najważniejsze podał właśnie przykazanie miłości. Masz przede wszystkim kochać swojego bliźniego, przebaczać mu, bez względu na wszystko, i upominać jak zgrzeszy.
Obecnie nie ma czegoś takiego jak ścisłe hermetyczne zgromadzenia wiernych, toteż grzeszącego nijak można usunąć ze wspólnoty. Istnieje wspólnota ducha, którą zna tylko Bóg, i to Bóg będzie decydował, kto zostanie wyłączony z niej.
Prawo się nie zmienia. Jezus zwrócił uwagę na parę przykazań, ukazał jak powinien postępować człowiek w pełni oddany Bogu.

methyl pisze:Adeptus.
Każdy wierzy w to w co mu potrzeba. W internecie możesz sobie nawracać każdego ale miej przynajmniej świadomość, że katolik na forum spirytystycznym poklasku się raczej nie doszuka :D
Nikogo nie chcę nawracać, tylko ukazuję błędy myślowe. Znajomość Pisma i religii zakończyła się co u niektórych na szkole podstawowej.
Studiuj pismo, najlepiej naucz sie go na pamięć, i na siłę nikogo nie nawracaj.
Po śmierci się przekonasz, kto tu kogo w bambuko robił :mrgreen:

1. Nie będziesz mi mówił co mam robić :D
2. Jeszcze się zdziwisz :)

cthulhu87 pisze:Zgodzę się z atalią, że zostały tu zaprezentowane raczej skrajne poglądy, oparte na literalnym, ahistorycznym trzymaniu się Starego Testamentu. Taka postawa raczej obraża myślących Katolików, dlatego nie powinno się wysuwać wniosków na wszystkich wiernych KK.
Tak, nie oceniajcie wszystkich katolików przez pryzmat mojej osoby. Większość to katolicy tylko z nazwy.
Awatar użytkownika
Adeptus

Postautor: cthulhu87 » 06 maja 2010, 17:28

Adeptus pisze:
cthulhu87 pisze:Może opowiedz, gdzie w BIBLII napisano, że to pierwsze obowiązuje nadal, a to drugie juz nie? A może stosujesz się do obu? Jeśli tak, to tylko współczuć kobietom w Twojej rodzinie;)

Kto napisał, że już nie obowiązuje? Prawo obowiązuje od jego powstania. Ale istnieje takie coś jak priorytety. Przykazanie przykazaniu nierówne. Dlatego Jezus zapytane o te najważniejsze podał właśnie przykazanie miłości. Masz przede wszystkim kochać swojego bliźniego, przebaczać mu, bez względu na wszystko, i upominać jak zgrzeszy.
Obecnie nie ma czegoś takiego jak ścisłe hermetyczne zgromadzenia wiernych, toteż grzeszącego nijak można usunąć ze wspólnoty. Istnieje wspólnota ducha, którą zna tylko Bóg, i to Bóg będzie decydował, kto zostanie wyłączony z niej.
Prawo się nie zmienia. Jezus zwrócił uwagę na parę przykazań, ukazał jak powinien postępować człowiek w pełni oddany Bogu.

Albo obowiązuje, albo nie. Nie opierasz się w tym ostatnim wywodzie na żadnym fragmencie z Biblii. Napisz proszę, na czym polega grzech obcowania cielesnego z kobietą w czasie krwawienia miesięcznego. I jak to się ma do współczesności. Doskonale zdajesz sobie sprawę z absurdalności tych praw (te bowiem, jak powiedziałem miały chronić odrębność kulturową Żydów) we współczesnym świecie, ale idziesz w zaparte.

Prawo cały czas się zmienia. Nawet ślepiec mający tylko cząstkową wiedzę o historii społeczeństw zdaje sobie z tego sprawę. Cywilizowane narody nie mogą stosować prawa opartego na zasadzie "oko za oko", bo te było stworzone jedynie do społeczeństwa sprzed tysięcy lat. Te zapisy nie mogą obowiązywać w żadnym współczesnym państwie, które ceni sobie praworządność i szanuje prawa człowieka. Przypominam że Nowy Testament nie wspomina nic na temat tego zakazu i to jest kwestia decydująca.
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: cthulhu87 » 06 maja 2010, 17:35

Adeptus pisze:

Albo obowiązuje, albo nie. Nie opierasz się w tym ostatnim wywodzie na żadnym fragmencie z Biblii. Napisz proszę, na czym polega grzech obcowania cielesnego z kobietą w czasie krwawienia miesięcznego. I jak to się ma do współczesności. Doskonale zdajesz sobie sprawę z absurdalności tych praw (te bowiem, jak powiedziałem miały chronić odrębność kulturową Żydów) we współczesnym świecie, ale idziesz w zaparte.

Prawo cały czas się zmienia. Nawet ślepiec mający tylko cząstkową wiedzę o historii społeczeństw zdaje sobie z tego sprawę. Cywilizowane narody nie mogą stosować prawa opartego na zasadzie "oko za oko", bo te było stworzone jedynie do społeczeństwa sprzed tysięcy lat. Te zapisy nie mogą obowiązywać w żadnym współczesnym państwie, które ceni sobie praworządność i szanuje prawa człowieka. Przypominam że Nowy Testament nie wspomina nic na temat tego zakazu i to jest kwestia decydująca. Wywoływanie duchów nie godzi też w prawo naturalne, nie godzi w żadne przyrodzone prawa człowieka, nie jest przestępstwem ani wykroczeniem, i dlatego współcześnie się go nie zakazuje w żadnym cywilizowanym kraju. Natomiast zakazuje się zabijania, kradzieży, oszustwa itd. - to dobitnie świadczy o tym, które zapisy są uniwersalne i zdolne są przetrwać wieki, a które nie.

Masz przede wszystkim kochać swojego bliźniego, przebaczać mu, bez względu na wszystko, i upominać jak zgrzeszy.

I doskonale. Nie bez powodu naczelną zasadą spirytyzmu jest Bez miłosierdzia nie ma zbawienia.

Tak, nie oceniajcie wszystkich katolików przez pryzmat mojej osoby. Większość to katolicy tylko z nazwy.

Toteż wyżej zaznaczyłem, żeby nie oceniać Katolików przez pryzmat Twojej osoby, bo nie chcę im psuć opinii.;)
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: methyl » 06 maja 2010, 18:58

Adeptus pisze:Nikogo nie chcę nawracać, tylko ukazuję błędy myślowe.

Swoje? A no to się zgadzam.
Adeptus pisze:Znajomość Pisma i religii zakończyła się co u niektórych na szkole podstawowej.

Albowiem wtedy oto, Bóg objawił co mądrzejszym alternatywę w postaci spirytyzmu ...
Adeptus pisze:Nie będziesz mi mówił co mam robić :D

Ale to On przeze mnie to powiedział! Musisz mi uwierzyć bo jak nie to spłoniesz w piekle Ty heretyku Ty! :mrgreen:
Bacz by nie szargać idei spirytyzmu nadaremno.
Adeptus pisze:Jeszcze się zdziwisz :)

Jeszcze będzie padać śnieg.

Fajnie że trafiłeś na to forum, chociaż nie zapominaj, że Twoim prawdziwym wrogiem jest Doda i Nergal - walcząc z ich błędami przysłużysz się i naszej sprawie ;)
arecki

"Wiedza to jedyny skarb podążający za swym właścicielem" - przysłowie chińskie
Awatar użytkownika
methyl

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi