Imiona duchów

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Imiona duchów

Postautor: Xsenia » 04 kwie 2016, 11:36

Phil czy nie zdarzyło ci się nigdy stanąć przed wyborem albo w prawo, albo w lewo i wiesz, że od tej decyzji zależy twoje całe przyszłe życie? :)
Mnie się zdarzyło, tylko kilka razy w życiu, ale zdarzyło. I tylko w tych momentach mam wrażenie, że ktoś to zaplanował i dlatego moja decyzja jest taka ważna. I żeby nie było: nie była to decyzja jakie studia wybrać, czy wyjść za maż czy nie. Decyzje te zawsze były bardzo osobiste i raczej dotyczyły mojego charakteru, niż rzeczy materialnych.
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Zbyszek » 04 kwie 2016, 12:30

philosophus
Napisales bardzo ladne tlumaczenie, ale zapomniales ze mimo wszystko postawiles sobie pewien cel , “wejscie do domu”. Zawsze mamy jakis cel, dlatego niezaleznie co postanowimy zmierzamy w tym samym kierunku. W twoim wypadku koncowym rezultatem jest znalezc sie w domu, w naszym rozwinac sie duchowo. Nasz wybor zalezy od tego jaka droge wybierzemy, dluga czy krotka, Latwa czy trudna, tak jak ty napisales wejscie do domu przez okno jest trudniejsze niz przez drzwi. Dlatego czesto otrzymujemy podpowiedzi zeby wybrac taka droge a nie inna. Czesto nie jestesmy swiadomi ze droga ktora chcemy podazyc nie jest droga dobra dla nas, dlatego w takich wyborach otrzymujemy pomoc. Czesto pozostawiaja nas samych bysmy sie czegos nowego nauczyli.
Wolna wolna ma sens gdy umiemy z niej korzystac , ale niestety nie wszyscy umia ja wykorzystac. Zawsze nasza wolna wola jest uwarunkowana koncowym celem, i nigdy nie mozemy sie od tego wykrecic, takie jest nasze zycie.
Zbyszek
spirytysta
spirytysta

Postautor: philosophus » 04 kwie 2016, 13:32

Zbyszek pisze:philosophus
Napisales bardzo ladne tlumaczenie, ale zapomniales ze mimo wszystko postawiles sobie pewien cel , “wejscie do domu”.

I zaproponowałem alternatywne rozwiązanie - wyjazd do ciepłych krajów i olanie egoisty z tym jego domem. :)

Xsenia pisze: Phil czy nie zdarzyło ci się nigdy stanąć przed wyborem albo w prawo, albo w lewo i wiesz, że od tej decyzji zależy twoje całe przyszłe życie?

Myślę, że to się zdarza co dzień - ot mogę wskoczyć pod jadący samochód, lub nie.
Z punktu widzenia ateisty - to jest wybór i wolna wola.
Z punktu widzenia tego jak przedstawia mi Pawełek, to zaledwie czyn, który spowoduje kolejne konsekwencje, nie uwalniając mnie od paradoksu.

Xsenia pisze:Mnie się zdarzyło, tylko kilka razy w życiu, ale zdarzyło. I tylko w tych momentach mam wrażenie, że ktoś to zaplanował i dlatego moja decyzja jest taka ważna.

I jak się czujesz z tym, ze ktoś coś zaplanował dla Ciebie?

Swoją drogą niektórzy panowie spirytyści, nie umieją sobie nawet wytłumaczyć tego w co wierzą - o czym świadczą wyzwiska w moją strona na prywatnych wiadomościach - a może ja jestem właśnie takim zaplanowanym testem waszej wiary? :lol:
A tu każą mi wyp***alać z forum?
Awatar użytkownika
philosophus

Postautor: czarnyMag » 04 kwie 2016, 14:33

Darel pisze:Duchy oczywiście posiadają i imiona, aczkolwiek nie są to imiona jakie znamy na naszej planecie. Dlatego też zaleca się np. zwracanie się do naszego Duchowego Opiekuna w sposób jaki nam najbardziej odpowiada. Nie ma sensu zastanawiać się nad tym jakie imiona noszą nasze Duchy :)

A jakie imina mają Wasze duchy opiekuńcze? Modlicie się do nich wzywając ich po imieniu? Jakoś nie wierzę że się Wam przedstawiły ale nie wykluczam - może opiszecie bez podawania szczegółów jak doszło do tego przedstawienia? A wiecie czemu nie wierzę że wasz duch opiekun podał Wam swoje imię ?? :) Bo po tym fakcie każdy kto to imię by znał mógłby nim władać niczym psem :))))
Dlatego Bóg nie podał swego imienia :lol:
"żyj i daj żyć innym"
Awatar użytkownika
czarnyMag

Postautor: Pawełek » 04 kwie 2016, 16:01

philosophus pisze:Z punktu widzenia tego jak przedstawia mi Pawełek, to zaledwie czyn, który spowoduje kolejne konsekwencje, nie uwalniając mnie od paradoksu.

A są czyny bez konsekwencji? Zawsze jakieś są ;)

philosophus pisze:Swoją drogą niektórzy panowie spirytyści, nie umieją sobie nawet wytłumaczyć tego w co wierzą - o czym świadczą wyzwiska w moją strona na prywatnych wiadomościach - a może ja jestem właśnie takim zaplanowanym testem waszej wiary? :lol:

Pamiętaj, że nie wszyscy na tym forum to spirytyści. Mam nadzieję, że to nie jest żadna osoba z plakietką "spirytysta".
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Zbyszek » 05 kwie 2016, 09:30

philosophus pisze:I zaproponowałem alternatywne rozwiązanie - wyjazd do ciepłych krajów i olanie egoisty z tym jego domem. :)

Jak widze nie wystarczajaco dobrze wytlumaczylem ci cala sprawe. Sprobuje inaczej.
Znasz na pewno, przypowiesc z Ewangelii o Synu Marnotrawnym, ktory odbiera od Ojca, swoja czesc majatku i wyrusza w swiat by wyrwac sie z domu i zyc swoim zyciem. Po latach traci caly swoj majatek, szuka pracy w ktorej za marne jedzenie musi zyc. Wspomina wtedy swoj dom, gdzie nawet swinie, maja lepiej niz on teraz. Upokozony wraca do Domu-Ojca ktory go przyjmuje z otwartymi ramionami. Napisales wczesniej ze zrezygnowalbys z wejscia do domu i wybralbys na przyklad isc na plaze, to jest twoj wybor, dalej nie zmienia to faktu ze pewnego dnia jak dlugo wymyslabys inne zajecia, pewnego dnia zrozumiesz ze najlepiej ci bedzie w domu –Ojca. Nasza droga reinkarnacji i rozwoju duchowego jest podobna, mamy WOLNY WYBOR, mozemy wybierac droge ktora chcemy, ale pewnego dnia dojdziemy do wniosku ze nic juz nas nie cieszy, i ze prawdziwe szczescie bedziemy mieli w domu, przyjmujac prawdziwa droge i “Cel” naszej podrozy duchowej.
Zbyszek
spirytysta
spirytysta

Postautor: Pawełek » 05 kwie 2016, 11:54

Zbyszku, świetne wyjaśnienie.
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Xsenia » 05 kwie 2016, 22:15

philosophus pisze:I jak się czujesz z tym, ze ktoś coś zaplanował dla Ciebie?

Wkurzało mnie to za każdym razem. Nienawidzę stać przed takim wyborem, bo zawsze mam wrażenie, że cokolwiek bym nie wybrała i tak będzie źle.

philosophus pisze:Swoją drogą niektórzy panowie spirytyści, nie umieją sobie nawet wytłumaczyć tego w co wierzą - o czym świadczą wyzwiska w moją strona na prywatnych wiadomościach - a może ja jestem właśnie takim zaplanowanym testem waszej wiary?

:shock: Naprawdę ktoś cię wyzywał i ci napisał, żebyś wyp**alał z tego forum????? :shock: Szczękę mam na ziemi......

czarnyMag pisze:A jakie imina mają Wasze duchy opiekuńcze? Modlicie się do nich wzywając ich po imieniu?

Mnie sie nie przestawił :D nawet sie nie pokazał. Jedynie co jestem w stanie, to od czasu do czasu w przypadku wielkiej potrzeby poczuć jego obecność. I czasem głos w głowie, często niezadowolony. No cóż. Tak bywa.... :twisted:
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: danut » 05 kwie 2016, 22:32

Wróciłam do początku i pierwszych pytań autora - 1. Czy duchy są nieśmiertelne ?
2. Czy duchy noszą jakieś imiona nazwy nr cokolwiek ? Bo na Ziemi każdy ma imię i nazwisko co go wyróżnia, a tam ?

1. Nie wiem czy są śmiertelne czy nie. Zależy o jakiego ducha pytasz, bo duch dla mnie to zarówno nasza głębsza, ogólna, zbiorcza świadomość, czyli nad świadomość każdej istoty jak i jej realizacje na różnych planach/ inkarnacjach/rzeczywistościach bardzo często mylone z tym duchem. Nad świadomość powinna być nieśmiertelna, ale kto wie, czy czasem zbrodnicze życia istot, które zasila nie doprowadzają i jej samej w końcu do unicestwienia.
2. Mają jakieś receptory/ antenki ( nie wiem jak nazwać)naprowadzające, Kris pisał o złotym sznurze symbolicznym, GPS -y, identyfikatory dla odpowiednich sobie sygnałów, które rozpoznają dla każdego należącego do danego źródła, nie ma pomyłek.. A jeśli chodzi o drugi typ duchów mogą nazywać się tak samo jak my z imienia i nazwiska, albo inaczej - ja gdzieś tam np. mam na imię Krystyna, a mój zmarły towarzysz - Jan :)
danut

Postautor: danut » 05 kwie 2016, 22:59

philosophus proszę odpowiedz Xseni na to pytanie, kto tak Ci napisał w PW bo ja też już zwracałam uwagę na to, że tu rożne takie rzeczy mają miejsce niezgodne z prawem.
danut

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi