danut pisze: Pięknie piszecie o rozwoju nowych myśli i wyjściu na przeciw nowym poglądom, nowemu rozpatrzeniu sprawy indywidualnie, tylko że z jednym ale dopóki ktoś nie wykracza poza wasze pojmowanie i możecie go zamknąć w swoją ramkę inaczej pojawia się atak i pisanie o brudnych butach w waszym domu, jaki ten wasz dom jest?
Kłamstwo. Każdy ma prawo pisać tutaj nawet największe bzdury. I co najwyżej kilka osób napisze, że to DLA NIEGO bzdury, ale z pełnym szacunkiem.
Danut piszesz na tym forum bez szacunku dla poglądów innych, bez szacunku dla wypowiedzi i doświadczeń innych, a ponieważ na tym forum szacunek jest najważniejszy, dlatego Pawełek napisał metaforę o brudnych butach w naszym domu.
danut pisze:wiem więcej niż wyczytasz z tych ich biblii
I naprawdę nie widzisz w tych słowach własnej pychy?
danut pisze:miałam nadzieje, że po to jest to forum, bo po co by miało istnieć, po to by wałkować wciąż te same teorie i filozofie, które już dawno upadły?
Forum jest po to by pomóc ludziom znaleźć ich własne drogi rozwoju. Jak pisałam każdy ma inną i dlatego dobrze, że ludzie tu opisują własne doświadczenia, które ty w swojej pysze ośmieszasz. I to się, przynajmniej mnie, nie podoba.
danut pisze:Jednak Was rozumiem, bo nie każdy umie ze spokojem przyjąć to, gdy rzuca się mu prawdę przed oczy.
Dokładnie. Dlaczego więc skoro my piszemy prawdę o twoim zachowaniu, to nas olewasz i atakujesz? Teorię już znasz, to teraz przejdź do praktyki i choć zastanów sie czy to co piszemy o twoim zachowaniu rzeczywiście nie jest prawdą.
danut pisze:OneNight pisze:danut, chyba nie masz pojęcia czym jest spirytyzm
Wchodzeniem w nieznane sobie zupełnie środowisko i wymyślaniem do niego wiedzy. Ale niedługo to potrwa, bo tymi samymi sprawami zajmuje się już i nauka i ludzie naprawdę otwarci na tę wiedzę.
Kłamstwo. Spirytyzm nie jest tym co napisałaś. Co znowu pokazuje, że nic na temat spirytyzmu nie wiesz, ale chcesz go "obalić".
atalia pisze:od jakiegoś czasu wyznaję maksymę "wiem , ze nic nie wiem".
To jak ja
danut pisze: To dlaczego nic nie wiesz, dlaczego aż tak zaniżasz swoje wartości? Według takich kryteriów, to masz rację, mam swoje twarde zdanie na temat tego co wiem.
Nawet tej maksymy nie rozumiesz i nie potrafisz jej zinterpretować. Nie ma ona nic wspólnego z zaniżaniem swojej wartości.
danut pisze:Nie wszystkim a tym co się mylą, gdy się wyraźnie mylą
Według twojej interpretacji sie mylą. Inni mogą na to patrzeć inaczej i inaczej od ciebie to odbierać. Nie jesteś Bogiem, nie masz wyłączności na jedyną prawdę i jedyną rację. Jesteś TYLKO człowiekiem i MOŻESZ SIĘ MYLIĆ.
danut pisze:ja pokazuje gdzie kto się myli i dlaczego, a więc muszę to wiedzieć gdzie tkwi fałsz lub błąd
Nie zawsze wiesz na pewno, a mimo to pokazujesz, że sie ktoś myli. Choćby obecna rozmowa, spirytyzm nie ma "biblii", nie ma "dogmatów" i nie polega na tym co napisałaś. Mylisz sie, tylko nie chcesz uznać tej "prawdy", bo jest ci nie w smak.
danut pisze:Ale my w konkretnych tematach zajmujemy się danym problemem a nie szukamy prawdy absolutnej, więc trudno jest ciebie zrozumieć, co ty masz od razu na myśli. Nikt nie wymyślił takiego rozwiązania by ono za jednym zamachem wyjaśniało wszystko.
Ale w konkretnych tematach nie przedstawiasz własnych wniosków, tylko ośmieszasz wnioski innych i przedstawiasz własną "prawdę absolutną", którą mamy przyjmować bez szemrania.
danut pisze:To konkretnie Chico Xavier był mesjaszem, czy nie był? Prawda, czy fałsz?
Nie, nie był. I nigdy sie za takiego nie uważał, i nigdy, nigdzie nie napisał czegoś takiego.
danut pisze:Wytłumacz mi na tym przykładzie o co ten spór. Czyż nie o jego widzenie i klasyfikacje duchów kto gdzie pójdzie po śmierci inspirowaną jak wykazałam Biblią i Apokalipsą?
Nie do mnie pytanie, ale i tak odpowiem: ten spór powstał po twoich błędnych zdaniach o spirytyzmie.