cthulhu87 pisze:Myślę, że gdyby każdy zrezygnował z papierosów i alkoholu na rzecz kremówek, wszyscy bylibyśmy szczęśliwsi

Pawełek pisze:philosophus pisze:A co takiego wielkiego zrobił Jan Paweł II poza tym, ze był papieżem?
Myślę, że większość po prostu powie "był dobrym człowiekiem, przykładem", czyli kimś, kim teraz rzadko ktoś bywa...
philosophus pisze:Pawełek pisze:philosophus pisze:A co takiego wielkiego zrobił Jan Paweł II poza tym, ze był papieżem?
Myślę, że większość po prostu powie "był dobrym człowiekiem, przykładem", czyli kimś, kim teraz rzadko ktoś bywa...
To zależy co to znaczy "dobro" a co to jest "zło" - bo są to pojęcia ukute przez człowieka, nie wiadomo jaki czyn w istocie jest tym "dobrem".
Może się to wydać szokujące, ale niemal każde działanie, nawet Hitlera można usprawiedliwić działaniem dla dobra - Hitler wierzył, że robi dobrze walcząc o Lebensraum dla rasy panów i próbując zniszczyć bolszewizm.
Jego działanie nie było podyktowane chęcią czynienia zła, ale właśnie dobra.
Jest to zabawa w semantykę - dobry/zły to slogany.

To zależy co to znaczy "dobro" a co to jest "zło" - bo są to pojęcia ukute przez człowieka, nie wiadomo jaki czyn w istocie jest tym "dobrem".
philosophus pisze:Nie wiadomo, co jest dobrem - Sokrates, nie był tak naiwny, by sądzić, iż wie co nim jest.
Ty tez nie wiesz - zakładasz, że wiesz.

Krzysztoff pisze:philosophus pisze:Nie wiadomo, co jest dobrem - Sokrates, nie był tak naiwny, by sądzić, iż wie co nim jest.
Ty tez nie wiesz - zakładasz, że wiesz.
Wygodna teoria
Mistyk. Tu trafiłeś. Boga doświadczasz duszą na niecodziennych warunkach i przy określonych okolicznościach. Pisałeś mi kiedyś o Pięknie, że według mnie istnieje ono już, jam Ci nie odpisał bo nie byłem jeszcze rozkręcony w dzieleniu się własnymi poglądami. Tak cthulhu87 - istnieje już i jest wieczne. Można dojść do bezpośredniego poznania Boga, lecz do całkowitego Jego poznania nie dojdzie człowiek prędzej jak po śmierci, gdyż ciało to blokuje. Bardzo chętnie bym Ci opisał czym jest to Piękno, czym jest Prawda, lecz się nie da. Mogę Ci jedynie zarys podać.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość