SEX

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: SEX

Postautor: cthulhu87 » 06 sty 2016, 20:56

Xsenia pisze:Ale jeśli inne kultury propagują poligamię to ma oznaczać, że propagują zło?

Uważam, że nie można tego tematu poddawać całkowitej relatywizacji. Model rodziny z naszego kręgu kulturowego od wieków promieniuje na inne obszary. To może odmienny temat dyskusji, ale z różnych względów uważam monogamię za ewolucyjny krok do przodu w stosunku do innych rozwiązań. Uważam, że w przyszłości te inne rozwiązania zanikną.

Xsenia pisze:Według mnie człowiek jest w stanie kochać więcej niż jedną osobę, dlatego jestem za poligynią, poliandrią i poligynandrią (która nota bene musi być bardzo ciekawym doświadczeniem )

Sądzę, że napisałaś to tak dla napisania... Myślałem, że jesteś w stałym związku monogamicznym i nie sądzę, abyś tak naprawdę była zwolenniczką poligynii czy poliandrii.

Xsenia pisze:Według mnie człowiek jest w stanie kochać więcej niż jedną osobę [...] Co innego, gdy ktoś uprawia seks chcą sie podświadomie za coś ukarać. Wtedy to rzeczywiście jest krzywdzenie samego siebie.

Uważam, że co do sedna się zgadzamy. Nie rozdzielamy seksu od miłości, aczkolwiek Ty odmiennie ode mnie uważasz, że można poszerzać miłość fizyczną o inne osoby niż jednego partnera.

Fanatyzm, obojętnie czego, zawsze źle się kończy dla fanatyka.

Tak, chciałbym tu jeszcze powrócić do mojej poprzedniej uwagi. Faktycznie opętanie jakąś ideą może nieść okropne konsekwencje dla nas samych i innych ludzi. Tak było np. z bolszewizmem i nazizmem.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: 1Prawda1 » 06 sty 2016, 21:00

cthulhu87, rozwinąłbyś co masz na myśli z tym poszerzaniem?

Faktycznie opętanie jakąś ideą może nieść okropne konsekwencje dla nas samych i innych ludzi.

Zależy jaka idea i zależy jak ludzie do niej podchodzą. Nie sądzisz?
Bogiem jest niebo, fachowo: Świat Idei
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
https://www.youtube.com/watch?v=AYPcf2pbrYo
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: cthulhu87 » 06 sty 2016, 21:05

1Prawda1 pisze:cthulhu87, rozwinąłbyś co masz na myśli z tym poszerzaniem?

Nie rozwinąłbym, nie chce mi się ;)

Faktycznie opętanie jakąś ideą może nieść okropne konsekwencje dla nas samych i innych ludzi.

Zależy jaka idea i zależy jak ludzie do niej podchodzą. Nie sądzisz?[/quote]

Człowiek jest istotą niezwykle złożoną psychicznie. Podporządkowanie całego umysłu i wszystkiego wokół wyłącznie jednej rzeczy tak naprawdę zubaża człowieka wewnętrznie i zewnętrznie (realizacja struktur czynnościowych w kontakcie z innymi ludźmi).
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: 1Prawda1 » 06 sty 2016, 21:13

Nie rozwinąłbym, nie chce mi się ;)

No tak. Nie wszyscy ludzie są na tyle dobrzy by dzielić się ciekawą wiedzą. ;). Przypomnę Ci tylko leniuszku, że ja odpowiadałem na Twoje pytania. : P

Podporządkowanie całego umysłu

A czy ja coś pisałem o całym umyśle? Ehh.. : P :).
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: cthulhu87 » 06 sty 2016, 21:15

1Prawda1 pisze:
A czy ja coś pisałem o całym umyśle? Ehh.. : P .

Może prawdziwych fanatyków nie jest tak dużo, jak nam się wydaje? ;)
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: 1Prawda1 » 06 sty 2016, 21:17

Nie odpowiem, nie chce mi sie. :)
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: gaba75 » 06 sty 2016, 21:33

no dobre, kabarety. Nareszcie humor. To chyba ja tak na Was działam hahahahah. Oglądam włąśnie samych swoich. A Wam SIĘ CZASEM NIE CHCE?
Prawdo i Cthulhu87?

Cthulhu87- skąd Ty taki nick wytrzasnąłeś, zmień go błagam, bo sobie nie radzę i błagam nie odpisuj, ze Ci SIĘ NIE CHCE, HIHIHI

Jeśli chodzi o seks i poligamię to jasnym jest fakt, że ktoś kto nie spróbował żyć w ten sposób może ocenić że to jest spoko i przyklaskiwać temu.

Ja jednak uważam, że jest to po prostu niezdrowe. Tak dla ciała jak i dla duszy. I jestem tylko i wyłącznie za tym by w związku żyły i współżyły ze sobą tylko 2 osoby, 2 kochające się istoty.
gaba75

Postautor: 1Prawda1 » 06 sty 2016, 21:43

Może on myśli że ja go nie lubie. Jest naprawdę bardzo inteligentny, a ja zadając takie pytania naprawdę pragnę wiedzy, sam do wszystkiego nie dojde, no ale cóż skoro nie chce to nic na siłę. :)
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: Xsenia » 06 sty 2016, 22:06

cthulhu87 pisze:Model rodziny z naszego kręgu kulturowego od wieków promieniuje na inne obszary. To może odmienny temat dyskusji, ale z różnych względów uważam monogamię za ewolucyjny krok do przodu w stosunku do innych rozwiązań. Uważam, że w przyszłości te inne rozwiązania zanikną.

Żebyś się nie zdziwił. obecnie coraz mniej małżeństw jest zawieranych i coraz więcej rozwodów.

cthulhu87 pisze:Sądzę, że napisałaś to tak dla napisania... Myślałem, że jesteś w stałym związku monogamicznym i nie sądzę, abyś tak naprawdę była zwolenniczką poligynii czy poliandrii.

Źle sądzisz, ale mylić się jest rzeczą ludzką :D Jestem w związku monogamicznym, co nie oznacza, że nie mogę być zwolenniczką poligynii i poliandrii. I jeśli mam być naprawdę szczera, to przydała by mi sie żona ;)

cthulhu87 pisze:Nie rozdzielamy seksu od miłości, aczkolwiek Ty odmiennie ode mnie uważasz, że można poszerzać miłość fizyczną o inne osoby niż jednego partnera.

Dokładnie :)

1Prawda1 pisze:

Zależy jaka idea i zależy jak ludzie do niej podchodzą. Nie sądzisz?

Obojętnie jaka idea. Jeśli idea ta przemienia sie w fanatyzm, to znaczy, że już szkodzi.

1Prawda1 pisze:
Podporządkowanie całego umysłu

A czy ja coś pisałem o całym umyśle? Ehh.. : P .

Fanatyzm to niejako choroba umysłu.

cthulhu87 pisze:Może prawdziwych fanatyków nie jest tak dużo, jak nam się wydaje?

Oj dużo ich, dużo.

1Prawda1 pisze:Nie odpowiem, nie chce mi sie.

:lol: :lol: Właśnie odpowiedziałeś :lol: :lol:
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: cthulhu87 » 06 sty 2016, 22:28

Xsenia pisze:
cthulhu87 pisze:Model rodziny z naszego kręgu kulturowego od wieków promieniuje na inne obszary. To może odmienny temat dyskusji, ale z różnych względów uważam monogamię za ewolucyjny krok do przodu w stosunku do innych rozwiązań. Uważam, że w przyszłości te inne rozwiązania zanikną.

Żebyś się nie zdziwił. obecnie coraz mniej małżeństw jest zawieranych i coraz więcej rozwodów.

Zwykle to są przypadki, gdy ludzie chcą zakończyć jeden związek monogamiczny i rozpocząć (bądź ujawnić) drugi. Gdyby np. żonie odpowiadało towarzystwo drugiej kobiety w związku po co byłby jej rozwód? Sama idea rozwodu i zawierania ponownego małżeństwa (czy choćby ujawniania nowego, nieformalnego związku monogamicznego) jest zresztą milczącą akceptacją właśnie takiego modelu związków, a nie innego.

Xsenia pisze:

cthulhu87 pisze:Sądzę, że napisałaś to tak dla napisania... Myślałem, że jesteś w stałym związku monogamicznym i nie sądzę, abyś tak naprawdę była zwolenniczką poligynii czy poliandrii.

Źle sądzisz, ale mylić się jest rzeczą ludzką :D Jestem w związku monogamicznym, co nie oznacza, że nie mogę być zwolenniczką poligynii i poliandrii. I jeśli mam być naprawdę szczera, to przydała by mi sie żona ;)

Na jutro 10000$ dla mnie w gotówce, bo wszystko wygadam Twojemu mężowi ;)
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi