viitor pisze:Według mnie przemawia tutaj brak profesjonalizmu (doświadczenia, rutyny), praktycznych umiejętności oddziaływania na medium z zewnątrz, przez Ducha obcego. .
Voldo pisze:1. Umiejętności medium, czy umiejętności Ducha?
Bo nie wiem jak to rozumieć, a więc i jak odpowiedzieć na Twoją wypowiedź.
2. Krótka i prosta odpowiedź - rozpisane jest 10 kategorii Duchów.
Ale kategorii tych jest niezliczona ilość.
Ad 1. Aż tak trudno? Nawet z przecinkiem po „zewnątrz” przedstawiłem jasno. Pisze: ...oddziaływania na medium z zewnątrz, czyli właśnie tego Ducha obcego (nie Ducha medium), który jest na zewnątrz jako Duch obcy.
Wyrażając się krótko nie wszystkie szczegóły są do dyspozycji czytającego, niemniej nie widzę powodów do nie rozumienia.
Ad 2. Ta niezliczona ilość dotyczy różnorodności charakterów i ich kombinacji Duchów „dorosłych”. W ludzkim spisie ludności uwzględnia się także niemowlęta, a więc wszystko żywe stworzenie ludzkie.
U Kardec’a nie ma żadnych danych o tej populacji Duchów prostych a przecież powinno to być uwzględnione. W końcu nie są one nicością i według teorii są narybkiem przeznaczonym w przyszłości do wcielenia.
Patrząc na Duchy jak na rodzinę, nie pomija się żadnego członka tej rodziny. Informator Kardec’a po prostu „zapomniał”.