Kara za samobójstwo

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Kara za samobójstwo

Postautor: Kris » 19 gru 2015, 11:49

Może z innej strony podejdźmy do określenia spirytyzm.
Przecież to wymyślili ludzie i oni nadali temu taki czy inny sens, kierunek, znaczenie i tak na prawdę każdy rozumie to nieco inaczej.
W takim kontekście trudno o jednoznaczną odpowiedź, która by była do przyjęcia dla wszystkich.
Można określenia wina , kara, zmienić na następstwo i może wtedy będzie łatwiej to przybliżyć.
Nie ma rzeczy nie możliwych, poza tym wszystko jest możliwe.
Kris

Postautor: Nikita » 19 gru 2015, 12:37

Tez mi sie wydaje, ze nie mozna ciagle straszyc kara. Poprostu sa pewne konsekwencje ...Tylu ludzi odebralo sobie zycie i kazdy z innego powodu i na pewno brane jest to pod uwage...
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Mirek » 19 gru 2015, 13:05

Przede wszystkim trzeba wiedzieć, co jest przyczyną samobójstwa. Bardzo dokładnie wyjaśnia to S. Łazariew podczas dwudniowego seminarium jakie miejsce w 2012 r. w Warszawie. Można nabyć dwie płyty DVD z tego seminarium. Niedawno je nabylem i obejrzałem. Wiele rożnych rzeczy szczegółowo tam tłumaczy i wszystko trzyma się całości. Kto poszukuje prawdy powinien po to sięgnąć.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: atalia » 19 gru 2015, 13:55

"Kto poszukuje prawdy"... Ale to jest prawda p.Łazariewa, ewentualnie jego zwolenników. Widzę tu powazne nadużycie znaczenia słowa "prawda"... Czy nie własciwiej byłoby tu uzyc słowa "opinia"?
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: danut » 19 gru 2015, 14:12

Nikita pisze:Tez mi sie wydaje, ze nie mozna ciagle straszyc kara. Poprostu sa pewne konsekwencje ...Tylu ludzi odebralo sobie zycie i kazdy z innego powodu i na pewno brane jest to pod uwage...

Przede wszystkim wszelkie działania wynikające z odgórnych nakazów i ze strachu przed karą są nieistotne w prawdziwym oglądzie duszy, więc takie nauczanie nikomu nie służy. Przytoczę tu znany cytat z Kanta :"Dwie rzeczy wypełniają mą duszę nieustającym zachwytem i podziwem, niebo gwiaździste nade mną, a prawo moralne we mnie" Wolna wola jest podstawowym warunkiem naszego postępowania. W „Metafizycznych elementach teorii prawa" również u Kanta czytamy: „Zgodne z prawem jest jedynie takie zachowanie, które umożliwia współistnienie wolności każdej jednostki z wolnością wszystkich innych ludzi" w postępowaniu moralnym nie można kierować się jakąkolwiek korzyścią, przekupstwem, chytrością - będę robił tak, czy tak to uniknę kary i się komuś tam przypodobam. To typowy model króla i poddanych. Ja mam czuć wewnętrznie, dlaczego tak właśnie postępuje a nie inaczej, ja mam to wiedzieć sama od siebie, poznać i zrozumieć.
danut

Postautor: Mirek » 19 gru 2015, 15:15

atalia pisze:"Kto poszukuje prawdy"... Ale to jest prawda p.Łazariewa, ewentualnie jego zwolenników. Widzę tu powazne nadużycie znaczenia słowa "prawda"... Czy nie własciwiej byłoby tu uzyc słowa "opinia"?

Nie byłbym tego taki pewny. Wysłuchaj seminarium a zobaczysz jak bardzo jesteś w błędzie.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: atalia » 19 gru 2015, 18:39

To, ze ktoś wierzy np. w Latajacego Potwora Spaghetti, to nie znaczy od razu, ze jego istnienie to prawda...
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Mirek » 19 gru 2015, 19:23

Z Twoich wypowiedzi wynika, że nic nie wiesz o istocie systemu, jaki odkrył i który sprawdza się w życiu każdego człowieka w 100%. Zanim znowu zaczniesz mówić o wierze w Latającego Potwora Spaghetti dobrze by było się z tym zapoznać. Bo Twoje porównanie jest takie samo jak porównanie spirytyzmu do okultyzmu i czarnej magii.
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: atalia » 19 gru 2015, 22:19

Mirek, czy wiesz, co to jest metafora?
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: atalia » 19 gru 2015, 22:24

A te 100% to wynika z jakichs badan? Jeśli tak, to poproszę o żródło i metodologię.
atalia
spirytystka
spirytystka

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi